Waarom het verzekeren van je evenement een slimme zet is

In deze eventplanner.tv aflevering vertelt Bert Vander Elst van Baloise je alles wat je moet weten over eventverzekeringen. Waarom is het belangrijk om te verzekeren? Welke aspecten verzeker je best? En hoe kan je snel en eenvoudig een betaalbare verzekering voor je evenement regelen?

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

  [LiveGigs Music and Events]
[LiveGigs Music and Events]
Expert|2023-04-17 - 11:04u

Is de verzekering ook voor Nederlandse events beschikbaar?

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Bert, welkom in de studio.


Goeiedag.


We gaan het vandaag hebben over eventverzekeringen. Een toch niet onbelangrijk topic.

Waarom zijn eventverzekeringen zo belangrijk?


In eerste instantie, als organisator, is het, denk ik, wel belangrijk dat je, één: je organisatie goed op punt hebt staan. Maar twee, dat als er iets gebeurt, je toch een vangnet hebt. Voor het geval dat iemand een vordering instelt tegen u, omdat hij door een gebrek in de organisatie gekwetst raakt, bijvoorbeeld. Dat je toch een financiële zekerheid hebt en een financieel vangnet. Waarvoor een verzekeraar uiteraard geschikt is.


Ja, want je kan natuurlijk zo goed zijn in je vak als event organisator als je wilt, maar er kan altijd iets fout lopen.


Er kan altijd iets fout lopen Er kunnen mensen gekwetst raken. Tijdens het event of tijdens de opbouw van het event of tijdens de afbraak van het event. Dat is belangrijk. Er kan altijd een bezoeker gekwetst raken. Dus er zit altijd toch wel een financieel belang aan om die financiële zekerheid te hebben. Dat je event veilig en goed verloopt.


Maar zou je een keer kunnen schetsen: wat zijn eigenlijk aspecten die je kunt verzekeren? Misschien aspecten die niet verzekerbaar zijn. Hoe ziet dat landschap eruit?


Wel, er zijn verschillende mogelijkheden.

In eerste instantie ben je als organisator aansprakelijk. Je kan een aansprakelijkheid oplopen als er een bezoeker, bijvoorbeeld, gekwetst raakt. Of als er materiële schade is aan, ik zeg maar iets, een fiets of een auto van een bezoeker. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen daden maar je bent ook aansprakelijk voor de schade die je vrijwilligers, bijvoorbeeld, aanrichten aan derden.

Twee: tijdens de organisatie of tijdens de opbouw van een festival, of van een event, kan het zijn dat je vrijwilliger van een stelling valt, bijvoorbeeld. En daardoor een been breekt. Dat is schade die ook, de lichamelijke schade, kan verzekerd worden.

Je moet ook kijken of je niet, bijvoorbeeld, een verplichte verzekering nodig hebt. Zoals de objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffingen. Zeker voor plekken waar veel mensen komen, in een zaal bijvoorbeeld, legt de wetgever een verplichte verzekering op. Het is de uitbater van de zaal die dat moet hebben. Dus als je als event organisator een zaal hebt die je in uitbating hebt, dan moet je zo'n verzekering hebben.


Maar als organisator misschien ook niet slecht, als je ergens iets organiseert, om even te checken: heeft die locatie wel zoiets?


Zeker en vast. Als je zelf een zaal huurt of je gebruikt een zaal, is het altijd wel belangrijk om dat even na te kijken.

Ik denk ook, bijvoorbeeld, als je zelf schade hebt geleden, door een leverancier of door een bezoeker, is er ook nog het aspect van de rechtsbijstand dat je ook nog kan verzekeren.


Ja, nu als we even inzoomen op, bijvoorbeeld, die aansprakelijkheid. Hoever reikt aansprakelijkheid, in het perspectief van een organisator? Want je bent natuurlijk wel verplicht om een aantal dingen op een professionele manier aan te pakken. Nalatigheid. Ja, het niet volgen van veiligheidsvoorschriften en zo verder. Ik neem aan dat een verzekering dat niet gaat dekken.


Een verzekeraar...

Wel, eerst en vooral moeten we kijken naar aansprakelijkheid.

Wat is aansprakelijkheid? En we gaan het even niet over de contractuele aansprakelijkheid hebben maar de buitencontractuele aansprakelijkheid. Dat is de schade die je kan veroorzaken aan om het even wie. Door een fout. De wet schrijft voor dat als je door je fout, of een nalatigheid, bepaalde schade veroorzaakt aan iemand anders, je die schade moet vergoeden. We gaan hier niet teveel ingaan op de technisch-juridische zaken van wat is een fout en wat is een schade? Maar het principe gaat zijn: als je een fout begaat en door die fout veroorzaak je schade, dan moet je die schade vergoeden. Dat is hetgeen de wet zegt. Daar mogen geen beperkingen op worden gesteld.

Tweede aspect gaat natuurlijk de verzekering zijn. Want als je een fout veroorzaakt, gaat de persoon die schade geleden heeft, naar jou komen om te zeggen: kijk, jij moet mij schadevergoeding betalen. Dat betekent dat jij eigenlijk vermogensverlies gaat lijden en daarvoor gaat een verzekeraar u bijstaan. En dan is het natuurlijk belangrijk om na te kijken, wat er juist in de polis staat. Wat er juist in de polis gedekt gaat worden. En tot hoever die aansprakelijkheid gaat leiden.

Ons event product, bij Baloise, daarvoor gaan wij voor een organisator in lichamelijke schade twee en een half miljoen verzekeren. En in materiële schade verzekeren wij tweehonderdvijftigduizend euro. Dat zijn de bedragen die wij gaan vergoeden.

Als organisator ben je ook aansprakelijk voor de schade, niet alleen voor je eigen fout maar ook voor de fout die een vrijwilliger begaat. Dus een vrijwilliger die door een verkeerde aanwijzing, of die, bijvoorbeeld, de fiets beschadigt van een bezoeker of die een ladder laat vallen op de wagen van een bezoeker, dat is een schade die mee gaat verzekerd worden in de polis.


Ja Je hebt het al laten vallen, hé. Jullie hebben een specifiek product, Event Safe, voor de evenementensector ontwikkeld. Voor wie is dat product precies bedoeld?


Wel, we hebben eigenlijk...

Het product bestond al. Maar we hebben ervoor gezorgd dat het op een gemakkelijk toegankelijk platform is gebracht.

Het product is eigenlijk bedoeld voor iedereen. Zowel een professionele organisator als een vereniging. Neem, een voetbalclub die een mosselsouper of een spaghettiavond wilt organiseren. Of misschien een tornooi wilt organiseren. Voor die clubs, voor die verenigingen, is het bedoeld. Men kan gewoon naar het platform van e-Baloise gaan. Men vult daar de gegevens in die gevraagd worden. Men kiest ook welk event men wilt organiseren. En dan krijgt men een voorstel tot verzekering. En dat kan gaan: de aansprakelijkheid die verzekerd wordt. De medische ongevallen die verzekerd kunnen worden. We vragen ook of er een rechtsbijstandsverzekering nodig is en dan kan je kijken wat die verzekering kost en kan je die onderschrijven.

 

Je liet net vallen, dat voorbeeld van clubs en verenigingen die zoiets organiseren. Heel veel van die evenementen, voor zover ik dat dan weet, zijn gewoon vandaag niet verzekerd.


Goh, dat zou kunnen. Dat is natuurlijk iets wat de organisator zelf moet nagaan. In welke mate hij al verzekeringen heeft en in welke mate die verzekeringen ook gelden voor de events die zij organiseren.

Moest het nu zijn, en dat kan bijvoorbeeld ook een straatbarbecue zijn, van mensen die in de buurt zijn. Een feitelijke vereniging, zonder dat dat, bijvoorbeeld, een vzw is. Die zeggen van: ja, wij willen iets organiseren in onze buurt. Met een springkasteel, bijvoorbeeld. En met een barbecue. Ja, dan kan het wel nuttig zijn om eens na te gaan van: goh, hoe zit het dan met onze verzekering? Voor als er schade is aan de bezoekers, bijvoorbeeld.


Natuurlijk, want er kan snel iets gebeuren.


Absoluut.


Je gaf net aan dat het een online platform is. Waarop je zelf kan gaan berekenen. Dat is al...

Allez, ik denk dat er naar verzekeringen toe, en zeker in de evenementensector, twee grote vooroordelen zijn. Het is complex om er één te vinden, laat staan een goede offerte te krijgen.

Twee: het is een dure aangelegenheid.

Nu, ik heb de proef op de som genomen. Ter voorbereiding van dit gesprek. Ik ben op twee manieren heel erg aangenaam verrast geweest.

Van hoe makkelijk en hoe snel het was om een offerte te krijgen. En ook hoe betaalbaar het eigenlijk was om een evenement toch op een goede manier te verzekeren.


Eerst en vooral: dank u voor het compliment. Want we hebben hard gewerkt aan dat platform, om het inderdaad toegankelijk te maken. Zelf hebben we ook een aantal testen gedaan en we zijn er natuurlijk ook dagelijks mee bezig geweest om het goed te bouwen.

Uiteraard hebben we wat informatie nodig. Waar is de vereniging gevestigd? Waar gaat het event door? Welke zaken men wil organiseren? En dat kan gaan van een eetfestijn tot een sporttoernooi, bijvoorbeeld. Of ook fietstochten, wandeltochten. Dat kan allemaal verzekerd worden.

Dus men kruist dat aan. Het verwachte aantal bezoekers. Dat heeft natuurlijk ook impact op de premie. En het aantal vrijwilligers.

Dat zijn eigenlijk allemaal elementen die belangrijk zijn om de premie te berekenen.

En inderdaad, je kan simuleren, zoveel je wilt, uiteraard. Om dan verder te gaan naar de polis te onderschrijven. Zodanig dat je van de opbouw tot de afbraak goed verzekerd bent.

En dat kan zelfs de dag dat je start met de opbouw, of zelfs de dag dat je start met het event, kan je nog zo'n polis onderschrijven.


Oké, dus voor de kijkers, als ze nu bezig zijn met een evenement te organiseren, en ze zijn vergeten om hun verzekering op orde te brengen, toch snel even naar de website surfen om alsnog in orde te brengen.


Absoluut, als deze avond om 17 uur de mosselsouper start, bijvoorbeeld, kan je nog voor deze avond 17 uur die verzekering onderschrijven.


 Dat is wel indrukwekkend. Je gaf daarstraks ook al aan van...

Kijk, je moet natuurlijk gaan kijken van: waar ben je al voor verzekerd? Soms kan het zijn dat er al iets gecoverd is. We hebben het tot hiertoe vooral over die verenigingen gehad.

Je liet daarstraks ook vallen dat het product ook geschikt is voor professionele organisatoren. Wanneer is het relevant, wanneer is het niet relevant voor een professionele organisator? Waar moet die op letten? - Wel, het product of het platform is eigenlijk, laten we zeggen, een standaardproduct.


Het is gestandaardiseerd, waarbij we al, aan de hand van een aantal parameters, een prijs kunnen geven. We beperken ook, bijvoorbeeld, het product tot tweehonderdvijftig deelnemers aan, ik zeg maar iets, een sporttoernooi. Of vijfduizend bezoekers voor, bijvoorbeeld, een festival. Heb je een groter festival of een groter toernooi, met meer deelnemers? Ja, neem dan zeker contact op via de makelaar. Omdat we dan echt een op maat uitgewerkte oplossing kunnen aanbieden. Daarvoor is het platform minder geschikt. Dit gaat echt over professionele organisatoren. Die kunnen uiteraard altijd bij ons terecht maar die zijn, over het algemeen, iets meer bezig met verzekeringen en die zullen dat vooraf afstemmen via hun makelaar.


Ja en wellicht als je meerdere evenementen op een jaar hebt, dat je dat ook beter in een jaarcontract of iets dergelijks giet.


Absoluut, ja. Zeker en vast. Want het product dat we aanbieden op het platform is een kortetermijnproduct. Voor events met maximaal dertig dagen. Als je natuurlijk meerdere events per jaar organiseert, dan moet je zeker kijken naar een jaarproduct.


En ik zal sowieso nog even de link meegeven, hé. Het is baloise.be/nl/event. We zullen de link ook onder de video zetten.

Bert, ontzettend veel dank voor je komst naar de studio.


Met plezier.


En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

 

Event Safe is een aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering van Baloise. De verzekering is onderworpen aan het Belgische recht. De looptijd van de polis is afhankelijk van de duurtijd van het evenement en duurt maximaal 1 maand. Wil je een polis nemen? Bekijk dan de IPID-fiche, de Algemene Voorwaarden en de Kennismakingsbrochure om je grondig te informeren over je wettelijke bescherming, de inschrijving op, toetreding tot, aanvaarding, ondertekening of onderschrijving van de polis op www.baloise.be/nl/event. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met je makelaar.

Advertenties