Gastvrije events? Denk ook aan digitale toegankelijkheid

Gastvrije events? Denk ook aan digitale toegankelijkheid

Weet jij hoeveel mensen van jouw genodigden een (visuele) beperking hebben? Kunnen zij eenvoudig de informatie van het event op de website vinden?


Je event digitaal toegankelijk maken is voor events vanuit de Nederlands en Belgische overheid een verplichting, maar Momice verwacht dat dit voor alle bedrijven een hygiëne standaard wordt. Het kost veel tijd en geld als je hier dit handmatig moet doen. In dit artikel lees je alles over digitale toegankelijkheid van events en hoe je het eenvoudig oplost.



Digitale toegankelijkheid & WCAG

Digitale toegankelijkheid is bij veel event professionals bij events organiseren namens de overheid (gemeenten, provincies, ministeries etc) al een bekende term. Want alle digitale communicatie die vanuit de overheid wordt verzonden moet volgens de Europese digitale toegankelijkheidsnorm WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en de Belgische richtlijnen voldoen. Deze norm biedt richtlijnen om de webcontent zo toegankelijk mogelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

 

Dus als bijvoorbeeld Gemeente Amsterdam of Provincie Antwerpen een event organiseert, moet alle content op de event website voldoen aan deze richtlijnen. Voor de overheid (en dus haar leveranciers) is het verplicht, maar bij Momice vinden we dat alle bedrijven hier naar toe moeten gaan. Het is als een hygiëne standaard. Grote kans dat je nog nooit van deze termen gehoord hebt. En dat is oké! Het is nooit te laat om te starten met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van je events.

 


Digitale toegankelijkheid bij events

Het belangrijkste medium voor digitale communicatie bij events is de event website met het aanmeldformulier. Deze moet volgens de richtlijnen ‘werken’. Een paar voorbeelden zijn:



momice-wcag-contrast-ratio.png
  •  Kleurcontrast: de contrast ratio van tekstkleur en achtergrond moet minimaal 4,5:1 zijn, zodat knoppen en navigatie-items duidelijk leesbaar zijn voor mensen met een visuele beperking.



momice-wcag-alt-tekst.png
  • Afbeeldingen: Op je event website staan waarschijnlijk veel afbeeldingen van sprekers, locatie en andere content. Computers, tablets en smartphones bieden toegankelijkheids hulpmiddelen om te vertellen wat er de website staat. Bij afbeeldingen leest het apparaat de ‘Alt tekst’ op. Dat is een tekst die een omschrijving van de afbeelding in de code van de website plaatst. Wanneer die niet ingevuld is, hoort de persoon de bestandsnaam. Dat is vaak niet duidelijk voor iemand die niet of slecht ziet. (bijvoorbeeld img_45623i3) voor programma’s die beeld omzetten naar audio, moet de naam van de afbeelding (de zogenaamde ‘alt tekst’) duidelijk zijn.



momice-wcag-formulieren.png
  • Formulieren: om soepel aan te kunnen melden moeten alle registratievelden duidelijk zijn. Dat betekent de vraag, maar ook wat men moet invullen. En als bij het invullen iets niet klopt, moeten de foutmeldingen dat ook duidelijk aangeven op de plek waar de aanpassing nodig is.



momice-wcag-navigatie.png
  • Navigatie: mensen die niet met een muis kunnen werken, gebruiken hun toetsenbord om door de website te navigeren met de ‘tab’ knop. De website moet hiervoor logisch zijn opgebouwd zodat het voor de bezoeker duidelijk is waar de volgende stappen naartoe gaan en niet van links naar rechts en boven naar beneden springt.



momice-wcag-browsers.png
  • Browsers: zorg ervoor dat de event website of online platformen op alle grote browsers (Chrome, Edge, Safari en Firefox) goed werken. Mensen met een visuele beperking vertrouwen op hun vaste browser omdat daar veel hulpmiddelen op geinstalleerd zijn. Veel online platformen werken alleen op Google Chrome browser omdat deze erg krachtig is. Daarmee sluit je direct mensen mee uit.

 


Gebruik software die WCAG-ready is

Weet je niet waar je moet beginnen? Ga eens in gesprek met je event website / registratieleverancier. Hebben zij hier al oplossingen voor? Zijn ze wel eens getest door een bureau dat gespecialiseerd is in de WCAG? Voldoen de websites automatisch aan de WCAG? Als dit niet het geval is en ieder event handmatig gebouwd moet worden kost dat waarschijnlijk heel veel tijd en geld. Kijk dan eens rond naar event registratie leveranciers die daar wel standaard oplossingen voor hebben. Momice bijvoorbeeld, is getest en helemaal WCAG-ready.



Bekijk de webinar over digitale toegankelijkheid terug

Dit is maar een fractie van de richtlijnen waar je aan zou moeten voldoen. Weet je niet waar je moet beginnen? Meld je aan voor de webinar voor praktische voorbeelden een korte uitleg van de WCAG. De webinar duurt maar 20 minuten, dus je bent heel snel up-to-date! 

 

Bekijk de webinar

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties