Zo ziet coronabarometer er voorlopig uit in België: cultuur open, festivals bij ‘groen’ of 'oranje'

Zo ziet coronabarometer er voorlopig uit in België: cultuur open, festivals bij ‘groen’ of 'oranje'

Een pintje drinken op café, zal altijd - ook bij het hoogste alarmniveau - kunnen. De dansbenen losgooien of naar een swingend muziekconcert gaan, kan alleen als de coronabarometer op groen of oranje staat. Dat staat toch zo in de voorlopige versie van coronacommissaris Pedro Facon. 


'Langetermijnperspectief geven', 'voorspelbaarheid bieden' en 'het einde van het jojobeleid': dat zijn de beloftes die de langverwachte - en getormenteerde - coronabarometer moet waarmaken. Na weken van palaver en overleg over-en-weer tussen kabinetten, ministers, regio's en sectoren, krijgt de coronabarometer eindelijk vorm. Zonder al te veel tegenslag - en wat gemasseer bij een aantal politici - zou het Overlegcomité ergens volgende week haar fiat geven.


In een voorlopige versie die dateert van donderdag - waar nog serieus aan geschrapt en gewijzigd kan worden - werkt de barometer coronacommissaris Pedro Facon met drie verkeerslichtkleuren. Staat het licht op groen, dan is de pandemie grotendeels onder controle en gelden er weinig strikte regels. Bij fase 'oranje' worden de regels weer wat strenger, omdat het zorgsysteem begint te kraken. Bij de hoogste alarmfase ‘rood’ - waarin België zich nu bevindt - zijn de coronamaatregelen het strengst. Er zijn twee constanten in deze versie van de barometer: als het buiten en/of zittend is, mogen de teugels wat meer gevierd worden. Als het binnen en/of staand is, gelden er strengere regels.


De coronabarometer betekent jammer genoeg niet dat ons land nooit ofte nimmer nog volledig op slot gaat: er wordt wel degelijk rekening gehouden met een vierde, 'lockdownfase'. Dat wordt wel niet opgenomen in de barometer, want die heeft als taak 'om ons te leren leven met het virus'. Een lockdown doet dat dus niet.


De hamvraag is ook wat de drempels zijn en wanneer er precies van de ene naar de andere fase wordt overgeschakeld. Facon zei woensdag op Radio 1 al "dat dat geen politieke discussie is, maar de job van epidemiologen." In het laatste rapport is het voorstel om over te schakelen naar code 'rood' als er 500 mensen op intensieve zorgen liggen en naar code 'oranje' bij 300 à 350 patiënten. Ook de vaccinatiegraad en mogelijk andere coronaparameters zouden in rekening genomen worden. De barometer werkt wel niet op automatische piloot: het is aan de Risk Assessment Group (RAG) om te adviseren en waarschuwen als er geschakeld moet worden, maar de definitieve beslissing ligt in handen van de politiek. Dit is hoe de barometer er kan uitzien - al is het te hopen dat de overheid een goede layouter in dienst heeft die het overzichtelijk kan maken.



Horeca: cafés open, nachtleven (soms) dicht

Cafés en restaurants zullen - volgens deze barometer - niet meer moeten sluiten, ook niet bij de hoogste alarmfase. Net als nu moeten de deuren dan dicht om 23 uur, mogen er maar 6 mensen aan één tafeltje zitten en blijft de coronapas en het mondmasker verplicht. Bij code 'oranje'’ worden die regels lichtjes afgezwakt: er is dan geen sluitingsuur meer en klanten moeten geen mondmasker meer dragen. Binnen mag je wel maar met 8 man aan een tafel eten of drinken. Koffietafels en huwelijksfeesten zullen diezelfde regels moeten volgen. Discotheken, danscafés en andere horecaplaatsen waar 'het publiek binnen actief rondloopt, danst, roept en sterk met elkaar interageert', moeten bij code rood onherroepelijk dicht. Of je een pint mag drinken aan de toog of een potje biljart mag spelen, is nog niet opgenomen in de barometer.



Evenementen

De cultuursector hoeft een snelle sluiting niet meer te vrezen: in de barometer mogen filmvertoningen, theatervoorstellingen en een zittend concerten altijd doorgaan. Bij code 'rood' is dat wel met mondmasker, zonder catering en met een beperkt aantal toeschouwers in de zaal. De vraag is of de politiek kiest voor een vast maximum van bezoekers of toch gaat kijken naar de capaciteit van de zaal. Een optie is om bij zittende voorstellingen slechts 200 tot 500 mensen toe te laten en bij een actieve voorstelling 'waar men roept, juicht of meezingt' slechts 50 tot 200 man in het publiek toe te laten. Ook sportwedstrijden met zitjes - zoals bij het basketbal - en personeelstrainingen vallen onder die regel.


De kaarten liggen wel compleet anders bij een staand concert, een personeelsfeest of een muziekfestival. Of het nu binnen of buiten plaatsvindt: bij de hoogste alarmfase is het verboden. Bij fase 'oranje' mag het wel weer doorgaan, maar volgens de geldende horecaregels en met een beperkt aantal aanwezigen.


Opvallend is dat supporters ook bij code 'rood' hun favoriete voetbalploeg of veldrijder naar de overwinning mogen schreeuwen - al is dat mogelijk wel met een beperkt aantal.

Bron: HLN 14/01 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Registreer nu je gratis tickets voor ISE 2025

Registreer nu je gratis tickets voor ISE 2025

Lig jij als eventplanner soms ook wakker uit angst iets te vergeten?

Lig jij als eventplanner soms ook wakker uit angst iets te vergeten?

Event case: FEFPEB congres in Oostende

Event case: FEFPEB congres in Oostende

Advertenties