Minstens acht doden en honderden gewonden na chaos op muziekfestival AstroWorld in Texas

Minstens acht doden en honderden gewonden na chaos op muziekfestival AstroWorld in Texas

Ten minste acht mensen zijn omgekomen en verschillende anderen zijn gewond geraakt toen paniek uitbrak tijdens de openingsavond van het AstroWorld muziekfestival op vrijdag in de Amerikaanse staat Texas. 


Het incident gebeurde tijdens een tweedaags festival van de Amerikaanse rapper Travis Scott in het NRG-Stadion in Houston in de Amerikaanse staat Texas. Volgens brandweercommandant Samuel Peña brak rond 21 uur paniek uit toen de menigte van zo’n 50.000 mensen plots massaal richting het podium bewoog, waardoor verschillende mensen vertrappeld raakten. “De menigte begon zich samen te drukken, en de mensen begonnen in paniek te raken,” klinkt het bij ABC13. 


Uit getuigenissen op sociale media blijkt dat de massa voor het podium bij aanvang van het optreden van Travis Scott veel te groot was. “Het enige wat ik kon zien was de rug van de persoon voor mij. Overal waren mensen, het was onmogelijk om te bewegen", schrijft iemand. Mensen zouden om hulp geschreeuwd hebben, maar het overgrote deel van de massa bleef verder feesten. Op beelden op sociale media is te zien dat er een enorme chaos heerste in het stadion. De hulpdiensten reden er met ambulances door het publiek heen, maar geraakten amper vooruit. Sommige concertgangers klommen op het dak van een ziekenwagen om erop te dansen. 


Travis Scott zou zijn optreden verschillende keren onderbroken hebben toen hij in de gaten kreeg dat fans in nood waren. De rapper zou de beveiliging de opdracht gegeven hebben om fans in nood uit het publiek te halen en ervoor te zorgen dat ze in veiligheid werden gebracht. 


Op sociale media klinkt echter verontwaardiging dat de organisatie het festival niet eerder heeft stilgelegd. Er circuleren beelden van concertgangers die een platform voor cameramannen opklimmen en lijken te smeken om het optreden stil te leggen. Anderen maken gewag van beveiligingsagenten die geen geloof hechtten aan verklaringen van paniekerige concertgangers die gingen melden dat mensen in nood waren. 


Andere aanwezigen getuigen hoe bewusteloze lichamen over het publiek heen gecrowdsurft werden. De EHBO-post op het terrein werd overrompeld door mensen in moeilijkheden, verschillende van hen waren bewusteloos. “Nadat ik bijkwam op de EHBO-post, smeekte een hulpverlener om mijn hulp”, schrijft Madeline Eskens op Facebook. De verpleegster zegt verschillende toeschouwers hartmassage te hebben gegeven. Drugs

Volgens de politiechef van de stad Houston, Troy Finner, werd het festival stilgelegd toen duidelijk werd dat meerdere mensen gewond waren. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend om na te gaan wat er precies is misgelopen. “Het is belangrijk om niet te speculeren. We hebben nog geen antwoorden”, aldus Finner. Volgens de politiechef doen er geruchten de ronde dat mensen werden geïnjecteerd met drugs. “Dat zullen we uitzoeken", klonk het.


“Alles gebeurde tegelijk. Het leek alsof het allemaal gebeurde op slechts enkele minuten tijd”, verklaarde adjunct-politiechef Larry Satterwhite. “Plots lagen meerdere mensen op de grond, die een soort hartaanval of een andere soort medische episode doormaakten.”
“Tragisch jong”

In totaal moesten minstens 23 mensen naar het ziekenhuis worden gebracht, 11 van hen met een hartstilstand, aldus de brandweercommandant. Zo’n 300 anderen werden ter plaatse verzorgd in een veldhospitaal, klinkt het. Onder de gewonden zouden heel wat jonge tieners en zelfs kinderen zijn, klinkt het. Lokale media maken gewag van een 10-jarig kind dat naar het ziekenhuis werd gebracht. 


De hulpdiensten hebben in een nabijgelegen hotel een noodopvang ingericht waar mensen herenigd worden met vrienden of familie. “Dit is een extreem tragische avond. Onze harten zijn gebroken”, verklaarde countyrechter Lina Hidalgo. “De focus moet nu liggen op de getroffen families en de levens die we zijn verloren. Veel van hen waren extreem jong, tragisch jong.”Bestorming

Eerder op de avond moest de politie al ingrijpen toen fans van Travis Scott de ingang en omheiningen van het NRG-stadion bestormden en trachtten binnen te raken zonder een ticket. Dan al ontstond even chaos en de politie heeft bij dat incident verschillende aanhoudingen verricht. 


Op de affiche van het tweedaags festival, dat intussen officieel werd geannuleerd, stonden naast rapper Travis Scott ook Tame Impala, Earth Wind & Fire, SZA en Young Thug. Rapper Drake verscheen als verrassingsact op het podium. Het festival was volledig uitverkocht. Toen de ticketverkoop vorig jaar in mei van start ging, vlogen de 50.000 tickets binnen het uur de deur uit. Tickets werden destijds verkocht voor zo’n 180 dollar (155 euro).Bron: HLN 06/11 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties