Dansen op trouwfeest? Vanaf september mag het mogelijk weer

Dansen op trouwfeest? Vanaf september mag het mogelijk weer

Kan er binnenkort weer naar hartenlust gedanst worden op (trouw)feesten? Belgisch minister Annelies Verlinden (CD&V) wil vanaf september kleinschalige activiteiten liefst 'zonder al te veel regels' laten doorgaan, andere politici zouden liever toch de coronapas verplichten. Maar wie deze maand nog de benen wil losgooien op een klein dansfestijn, kan die droom allicht beter opbergen.


"De regering slaagt erin om evenementen zoals Alcatraz (metalfestival, red.) en supporteren voor een voetbalmatch toe te staan, maar een trouwsfeest met dansen kan niet. Wij moeten braaf aan tafeltjes van 8 blijven zitten." De petitie van bruid in spe Samantha De Baer heeft ondertussen meer dan 6.600 handtekeningen verzameld. Ze stapt op zaterdag 21 augustus in het huwelijksbootje met Sven Mayer. Haar droom is om met haar gasten op de dansvloer te swingen. Maar de kans dat er voor haar trouwdag nog aan de regels gesleuteld wordt, is klein: het Overlegcomité komt pas eind deze maand opnieuw samen.


Tegen eind augustus moeten we toch evalueren of we naar een systeem kunnen gaan waarbij kleinere activitei­ten vrij kunnen plaatsvin­den zonder al te veel regels, zonder mondmas­kers, afstand of cijfers in het achter­hoofd. - Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)


Vanaf september hebben trouwers waarschijnlijk wél meer geluk, mede dankzij de hoge vaccinatiegraad die ons land dan bereikt zou moeten hebben. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet op Radio 1 verstaan dan ze de regels voor onder meer recepties, huwelijksfeesten, doopsels, jubileumfeesten en een kleinschalige dansavond dan opnieuw tegen het licht wil houden. "Tegen eind augustus moeten we toch evalueren of we naar een systeem kunnen gaan waarbij kleinere activiteiten vrij kunnen plaatsvinden zonder al te veel regels, zonder mondmaskers, afstand of cijfers in het achterhoofd."


Nu is er voor die kleinere evenementen geen limiet op het totaal aantal gasten, maar moet iedereen wel aan een tafel van 8 blijven zitten, zoals op café of restaurant. 



Met coronapas? 

Grote evenementen vanaf 1.500 man kunnen vanaf 13 augustus wél weer doorgaan met een dansend publiek zonder mondmaskers of anderhalve meter afstand. Op voorwaarde dat alle deelnemers een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve test kunnen voorleggen - ook wel het Covid Safe Ticket genoemd. Samantha De Baer begrijpt niet waarom dat ook niet kan voor de trouwfeesten. “Iedereen zal dat certificaat of die negatieve test met plezier voorleggen.” 


Op een festival of bij een voetbalsta­di­on kan je ervan uitgaan dat het gecheckt wordt, maar wie gaat dat doen bij een babyshower of een trouw? Dat lijkt mij organisato­risch onhaalbaar om dat daar te controle­ren. - Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V)


Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en zijn minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn voorstander van zo’n coronapas "als overgangsmaatregel". Maar zeker niet iedereen in de Wetstraat wil dat gebruiken op kleinschalige activiteiten. "Op een festival of in een voetbalstadion is het haalbaar om zo’n Covid Safe Ticket te controleren, maar bij een kleine activiteit als een babyshower of een trouw is het niet evident om een sluitend controlesysteem te organiseren", legt Verlinden uit. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft al meermaals gezegd niet te willen evolueren naar ‘een pasjesmaatschappij’. 


Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zit op dezelfde lijn. "Het lijkt onbegonnen werk om een pasje te controleren op pakweg een doopsel. Het is beter om de regels, zoals dansen op een kleinschalige activiteit, eind augustus opnieuw onder de loep te nemen. Ons doel is namelijk nog steeds om in september te evolueren naar een zo normaal mogelijk leven."


Of dansen weer kan op een trouwfeest of een kleinscha­li­ge dansavond vanaf september? In Vlaanderen met ons hoog vaccinatie­per­cen­ta­ge lijkt me dat zeker denkbaar. Maar in Brussel lijkt me dat toch nog steeds riskant. - Viroloog Marc Van Ranst


De wetenschappelijke experten vinden het nog te vroeg om straffe uitspraken te doen over die voorstellen. "Ik wil mij zeker nog niet op een datum vastpinnen. Een belangrijkere maatstaf is dat iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Of dansen weer kan op een trouwfeest of een kleinschalige dansavond vanaf september? In Vlaanderen met ons hoog vaccinatiepercentage lijkt me dat zeker denkbaar. Maar in Brussel lijkt me dat toch nog steeds riskant." Een onderscheid tussen de gewesten is echter moeilijk te maken: het Overlegcomité beslist in consensus over het hele land. 



En het nachtleven?

Als er binnenkort weer gedanst mag worden op trouwfeesten en andere kleinschalige evenementen, komt meteen de vraag weer bovendrijven of dat binnenkort ook weer 'zonder al te veel regels' kan in discotheken, danscafés en op fuiven van de jeugdbeweging? "Dat is wat vroeg om daarop vooruit te lopen. Het nachtleven is sowieso één van de moeilijkste sectoren om meteen helemaal open te gooien. Het is toch een plek waar veel onbekenden samen komen en rond elkaars nek hangen. De modaliteiten daarvoor - of het met of zonder coronapas kan - moeten nog bekeken worden", is te horen op meerdere kabinetten. 


In een discotheek lijkt het mij vrij gemakke­lijk om te controle­ren op een coronapas. -Viroloog Marc Van Ranst


Van Ranst ziet het nachtleven toch het liefst heropenen met een coronapas - een vaccinatiebewijs of negatieve test dus. "We willen toch geen situatie zoals in Nederland, waar de dancings na twee weken weer de deuren moeten sluiten. Bovendien lijkt het mij daar toch vrij gemakkelijk om een geldige QR-code te scannen en te controleren wie er binnen komt." Eind deze maand zouden al die knopen dus doorgehakt worden op het Overlegcomité. 

Bron: HLN 04/08 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Spoedcursus etiquette voor eventmanagers

Spoedcursus etiquette voor eventmanagers

MediaMixer versterkt haar interne redactie met journalistieke contentstrateeg Hans Hermans

MediaMixer versterkt haar interne redactie met journalistieke contentstrateeg Hans Hermans

ADE Pro kondigt programma congres aan

ADE Pro kondigt programma congres aan

Advertenties