Er mag weer iets meer, maar evenementensector argwanend over 'grotere ademruimte'

Er mag weer iets meer, maar evenementensector argwanend over 'grotere ademruimte'

Met een lichte versoepeling mag de Belgische evenementensector terug naar het 'oude normaal'. De deur staat wel op een kier naar grotere publieksgroepen, wat evenementen leefbaar kan houden. Maar de eerste signalen uit de sector spreken over een gemiste kans en een onwerkbaar kader.


Vanaf september kan het aantal aanwezigen in theaters, concertzalen, sporthallen en andere indooractiviteiten opgetrokken worden tot 200. Voor openluchtactiviteiten is dat 400. Tot daar de droge, ontgoochelende mededeling van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag. Maar er is wel een opening gecreëerd: organisatoren kunnen een uitzondering aanvragen, mits ze een draaiboek voorleggen dat alles veilig kan verlopen. 


Het gaat om permanente infrastructuur, dus geen festivalweides of pleinen, die een evenement voor een zittend publiek organiseren. Geval per geval zal op lokaal niveau bekeken worden wat het ingeschatte publieksaantal kan worden. De bevoegde minister, die van Cultuur of Sport, neemt de beslissing samen met de burgemeester en een expert-viroloog. 


De reacties zijn zeer gemengd. De Alliance Belgian Event Federations juicht de mogelijkheid toe dat er meer op maat gewerkt kan worden, schrijft De Standaard. De Crisiscel cultuur, die de gesubsidieerde en ongesubsidieerde sector groepeert, is vooral ontgoocheld. Frontman Tom Kestens noemt de globale versoepeling 'pijnlijk'. Hij had een duidelijk perspectief verwacht voor een sector die lang op voorhand plant. Er is niet geluisterd naar het voorstel om de toegelaten quota op te trekken naar 60 procent van de beschikbare capaciteit. In een overleg met Jan Jambon (N-VA), de minister van Cultuur, was de professionaliteit van de cultuursector deze week nog bejubeld. "Ze bewijst al elke dag dat ze in staat is om veilig te werken in corona", stond het in een communiqué. 



'Geen logica'

Een algemene versoepeling afkondigen was niet mogelijk, zegt de woordvoerder van Jambon. "Boven de 200 of 400 toeschouwers moet je casuïstiek gebruiken. Je moet dan geval per geval bekijken en een fiat geven. Deze regeling is efficiënter dan de lat op 60 procent leggen. In sommige gevallen is 60 procent onveilig, voor andere kan je dan weer naar 80 procent."


Dat de procedure omslachtig en tijdrovend overkomt, wordt ontkend. "‘Tegen 1 september komt er een evenementenloket voor alle aanvragen", zegt de woordvoerder van Jambon. "Daar zou snel respons op moeten komen."

 

Kestens is alvast niet overtuigd. "Dit is geen duurzaam en werkbaar kader voor ons", zegt hij. "Het is al evenmin een fraai signaal naar het publiek of naar de 80.000 mensen die werken in de sector. In de symbolische beperking tot 200 man vind ik geen logica terug. Dat is gewoon zeggen: blijf dicht." De crisiscel heeft het gevoel dat de politici de urgentie nog altijd niet begrepen hebben. Ze heeft het over 'een jojo-beleid, dat nefast is voor de sector'. Ze blijft ook pleiten voor bijkomende steunmaatregelen, waaronder het verlengen van de tijdelijke werkloosheid.


De uitzonderingsmaatregel roept vooral onduidelijkheid op, zegt Kestens. "Ik kan maar hopen dat ze werkbaar is. Hoe dan ook komt er opnieuw een veelheid van commando. Je moet goed beseffen: niet elke burgemeester van dit land is ervan op de hoogte hoe de cultuursector werkt."



Pyrrusoverwinning 

Jan Van Esbroeck, ceo van de Sportpaleisgroep, vindt het mooi dat er vooruitgang geboekt wordt. "Maar dit lijkt wel een pyrrusoverwinning. We zitten terug op het schema van 1 augustus en op termijn zijn we er niet mee geholpen. Wat zullen de voorwaarden zijn om een uitzondering te honoreren? Bij anderhalve meter afstand kan je maar 25 à 28 procent van de zaal gebruiken. Geen enkele activiteit valt dan te rentabiliseren. Wij pleiten voor het Franse systeem: bubbels die gescheiden worden door een stoel en grote zalen die tot vijfduizend mensen kunnen ontvangen."


Joost Maegerman, intendant van Antwerp Symphony Orchestra, denkt dat de Elisabethzaal als een van de eerste in aanmerking komt. "De grootste klassieke concertzaal van Vlaanderen is bestemd voor tweeduizend man. De capaciteit terugschroeven tot een tiende zou niet kloppen. Het seizoen start half september, ik blijf optimistisch dat we tegen dan meer publiek kunnen ontvangen volgens de uitgestippelde regels."



Begrafenissen

De veiligheidsraad besloot ook om maximaal 50 mensen toegelaten op een koffietafel na een begrafenisplechtigheid. Op deze bijeenkomsten moeten de regels die van kracht zijn in de horeca gerespecteerd worden.



Huwelijkssector is razend 

Over trouwfeesten is donderdag niks gezegd op de Nationale Veiligheidsraad. En dat komt bijzonder hard aan bij de sector. "Ze spreken zelfs niet meer over ons! Uitbaters van feestzalen zijn razend", zegt Cynthia De Clercq, bestuurder bij de Belgische Federatie voor Huwelijksleveranciers, aan Het Nieuwsblad. "We zijn aan het doodbloeden en het stopt maar niet. Premier Wilmès had haar persconferentie nog maar beëindigd of de telefoons met annulaties voor de huwelijksfeesten in september begonnen al te rinkelen."

Bron: De Standaard 20/08 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties