Paniek in VS: tekort aan clowns dreigtPaniek in VS: tekort aan clowns dreigt

De clown, een van de meest geliefde (en soms bevreesde) personages in het leven van kinderen, dreigt in de Verenigde Staten uit te sterven. De vakbond voor clowns waarschuwt voor twee gevaren: De huidige generatie vergrijst en er zijn veel te weinig nieuwelingen die het vak nog willen leren, laat staan beoefenen.

 

"De clown sterft uit", zegt Glen Kohlberger, de voorzitter van 'The Clowns of America International. "Ze gaan dood en er komt te weinig nieuwe aanwas. Hadden we in 2004 nog 3.500 leden, nu zijn dat er nog maar 2.500. Bovendien stijgt de gemiddelde leeftijd van de clowns nog ieder jaar, waardoor de daling voorlopig zal aanhouden als er geen maatregelen worden genomen", verzucht hij in The NY Daily News.

 

Verdiensten

"We hebben te kampen met een fenomeen dat kennelijk geen aantrekkelijk beroep meer is (een clown verdient gemiddeld omgerekend zo'n 200 euro bruto voor een evenement of kinderfeestje) en ook niet meer cool is in de 21ste eeuw. De clown kende zijn hoogtijdagen in de jaren '40 en '50 van de twintigste eeuw", zegt Deanna Hartmier, vicevoorzitter van de World Clown Association.

 

Hollywood krijgt er van de belangenbehartigers langs als (mede-) veroorzaker van de angst voor clowns (coulrofobie). Films als 'It' (gebaseerd op een verhaal van Stephen King over de moordlustige clown Pennywise) zouden die angst hebben aangewakkerd onder het publiek. 

 

Seriemoordenaar

Ook de naam John Wayne Gacy, doet iedereen die de clown een warm hart toedraagt, huiveren. In en om Chicago bekend als Pogo The Clown, verkrachtte en vermoordde hij 33 jongens en jongemannen in de leeftijd van 14 en 22 jaar, in de jaren '70. Hij werd in 1994 met een dodelijke injectie geëxecuteerd.

 

Tenslotte zal ook de clown die eind vorig jaar het Engelse Northampton onveilig maakte zal niet hebben bijgedragen aan meer positieve beeldvorming over clowns.

 

Hoe is het met de clown-populatie in België en Nederland gesteld?

Bron: HLN 18/02 via License2Publish - 22-02-2014

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

Bespraar tijd bij het plannen van je volgende evenementBespraar tijd bij het plannen van je volgende evenement
Hoe ga je om met moeilijke opdrachtgevers?Hoe ga je om met moeilijke opdrachtgevers?
Amazon wil concert tickets verkopenAmazon wil concert tickets verkopen
Advertenties

In de kijker

Beste eventlocatie? Top leveranciers?

Beste eventlocatie? Top leveranciers?

Wie verdient het 'eventplanner Certificate of Excellence'? Help jouw favoriet op weg met een review.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 18-08Junior Event Producer
  Sylvester Productions
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 2. 18-08Account Manager
  Art Of Confusion / 7theaven...
  Antwerpen
 3. 11-08Project Coordinator (m/v)
  Event Flooring Services
  Antwerpen