TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien op een feest of evenement?

TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien op een feest of evenement?

Niets is zo vervelend als een leeggeplunderd buffet of genodigden die met een hongerig gevoel blijven zitten. Achteraf tonnen eten weggooien is ook niet prettig.

 

Je cateraar heeft meestal de nodige ervaring, maar we geven je hieronder graag enkele richtlijnen zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.

 

 

Drank

Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.

 

Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas.

 

 

Bittergarnituur en hapjes

Tijdens het eerste uur ben je al snel toe aan drie hapjes per persoon. De volgende uren zijn twee hapjes per persoon voldoende. Bij een diner zorg je voor een balans tussen vis, vlees en vegetarische gerechtjes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld garnituur en diner (kippenboutjes aanbieden als versnapering en dan weer een kipgerecht op het hoofdmenu is geen gelukkige keuze).

 

 

Bediening

Niemand wil graag lang wachten. Er moeten dus voldoende obers en bedieningspunten zijn. Bij feesten ga je uit van een bar per 100 à 150 personen (met een ober per 50 gasten) en een eetbuffet per 50 personen. Serveer je dranken vanaf plateaus? Dan is een ober per 40 gasten voldoende.

 

Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.

 

 

Aantal gasten

Je cateraar zorgt voor personeel, glaswerk, bestek, tafels enzovoort op basis van je inschatting van het aantal gasten. Spreek duidelijk af met de cateraar en/of de locatie wanneer je het definitieve aantal gasten uiterlijk moet doorgeven en leg dit schriftelijk vast. Pas op! Dit aantal zal uiteindelijk op de factuur komen, ook al dagen er last minute minder gasten op. Probeer het definitieve aantal daarom zo laat mogelijk door te geven; liever een paar dagen voor het event in plaats van twee weken van te voren.

 

Lees ook: TIP! - Hoe kies je een partycateraar?

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten

Meer over dit onderwerp en tal van andere tips over het organiseren van evenementen vind je in het boek EVENTPLANNER.

Bestel nu

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Claire Jackson
Claire Jackson
New|2017-12-07 - 10:03u

Als horeca docent moet ik vaak events organiseren voor groepen va 30p tot 1500p

Pleunie Groen [Gewoon Pleun - Events & More]
Pleunie Groen [Gewoon Pleun - Events & More]
New|2023-10-30 - 10:28u

Goed onderwerp, maar ik zou ook nog wel op zoek zijn naar de verdeling per soort drankje/ per persoon. Is daar meer onderzoek naar gedaan of informatie over?

aLBot & aLBot
Heb je iets te vertellen? Iemand te bedanken? Zeg het met zeep en zo.
aLBot & aLBot|
18 maart 2024

Denk Moederdag, denk Dag van de Zorg, denk Dag van de Klant, denk beurs, braderie, bedrijfsevenement.


Denk vooral niet te lang na, want dit is een cadeautje waarmee je altijd scoort.

Naast een lekker geurtje schenk je iets wat bestaat uit enkel natuurlijke en milieuvriendelijke ingrediënten, dat geheel plastic-, dierproef- & palmolievrij is, en vegan. De producten zijn bovendien handgemaakt in Europa, ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Advertenties