Live Nation onder vuur: wat betekent dit voor event organisatoren?

Live Nation onder vuur: wat betekent dit voor event organisatoren?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een antitrustzaak aangespannen tegen Live Nation Entertainment, het bedrijf achter Ticketmaster. Deze zaak beschuldigt Live Nation van het misbruiken van hun dominante positie in de markt voor ticketverkoop. Dit nieuws is niet alleen relevant voor de Verenigde Staten, maar kan ook implicaties hebben voor andere markten en voor event organisatoren wereldwijd.


In 2010 nam Live Nation Ticketmaster over, een beslissing die hen een enorme macht gaf in de primaire ticketverkoop. Volgens de aanklacht van het ministerie van Justitie heeft deze macht Live Nation in staat gesteld om concurrenten te weren en artiesten te dwingen exclusief met Ticketmaster te werken. Dit heeft geleid tot hogere ticketprijzen voor consumenten.Wat eist het Ministerie van Justitie

De aanklacht eist verschillende maatregelen van Live Nation om de markt eerlijker te maken:


  • Afstoten van Ticketmaster: Live Nation moet Ticketmaster als een afzonderlijk bedrijf verkopen.
  • Verbod op anticoncurrentiegedrag: Live Nation mag geen exclusieve contracten meer afsluiten met artiesten of locaties.
  • Beperkingen op dynamische prijzen: Het gebruik van dynamische prijsstelling, waarbij ticketprijzen in realtime worden aangepast, moet worden beperkt.Wat betekent dit voor event planners?

Voor event planners kan deze rechtszaak een grote impact hebben. Een mogelijke afsplitsing van Ticketmaster van Live Nation zou kunnen leiden tot meer concurrentie op de ticketverkoopmarkt, wat gunstig kan zijn voor organisatoren. Dit kan immers resulteren in betere tarieven voor ticketverkoopdiensten en meer keuzevrijheid bij het selecteren van ticketverkooppartners. Bovendien zou een verbod op exclusieve contracten met artiesten en locaties de markt meer open en toegankelijk kunnen maken, waardoor kleinere en onafhankelijke event planners meer kansen krijgen om te concurreren.


De antitrustzaak tegen Live Nation kan dus grote gevolgen hebben voor de ticketverkoopmarkt, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook daarbuiten.

Bron: Photo: iStockphoto - Business AM & justice.gov

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Eventpartners - Bezoekersregistratie
Zeven inspirerende ideeën om van jouw congres een groot succes te maken
Eventpartners - Bezoekersregistratie|
10 juni 2024

Congressen bieden een uitstekend platform voor het delen van de nieuwste ontwikkelingen en prestaties binnen een vakgebied of sector. Maar als jouw congres jaarlijks wordt georganiseerd, kan het best een uitdaging zijn om elke editie voor de deelnemers weer minstens zo interessant en aantrekkelijk te maken als de voorgaande editie. Hoe voorkom je dat jouw congres routinematig gaat voelen en ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Doorbraak voor ticketverkoop: Wat Ticketmaster's nieuwe toezegging betekent

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Top 7 uitdagingen bij het organiseren van evenementen en hoe je ze overwint

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Sectoronderzoek: vul de Event Confederation enquête in

Advertenties