Aftellen naar Festivak 2022

Festivak 2022 komt eraan. Eindelijk, want het is sinds 2019 geleden. De beurs vindt plaats op 9 en 10 november in de Brabanthallen. Organisatrice Jill Oomen en haar collega Birgit zitten bij Kevin op de bank en vertellen je waarom jij de beurs niet mag missen.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Jill.

Dag Birgit.

Welkom in de studio.


Hoi Kevin.


Wat is het lang geleden dat we jullie nog gezien hebben.


Ja, jeetje, 2019, drie jaar geleden, dat we hier zaten.


Toen zaten we net voor een productie. Dat we wisten de evenementensector in 2020 een fantastisch jaar ging draaien. En toen, pats, ineens, een paar maanden na de beurs, ja, toen kwam Corona. En dan heeft Festivak een paar jaar stilgelegen. Maar, dit jaar vijfentwintigste editie.


Ja, 27 jaar geleden zijn we met de eerste editie van Festivak begonnen, in Maastricht. Ooit begonnen als congres en inmiddels heeft de beurs zich ontwikkeld tot een allround vakbeurs. Met toeleveranciers, locaties en entertainment voor elk type evenement.

Ja, en nogmaals, 27 jaar geleden, helaas 2 jaar stilgelegen, maar nu groter dan ooit terug in de Brabanthallen in Den Bosch.


Groter dan ooit. Staan jullie er echt ook volledig terug? Of merk je toch nog terughoudendheid? Of net het tegenovergestelde misschien.


Ja, het is echt een bizar jaar, half jaar, denk ik, geweest, in de acquisitie.

Er waren een aantal deelnemers die meteen, toen wij de datum gaven, aangaven van: wij zijn erbij. Toen dacht ik: nou, misschien wordt het wel een makkelijke editie.

Toen, ineens, kwamen de personeelstekorten. Kwamen de tekorten in materiaal. En toen stopte de volledige acquisitie. En, ja, ik moet heel eerlijk zijn, een maand of twee, drie geleden dacht ik wel van: oh, krijg ik die beurs nog wel vol?

Maar iedereen heeft vervolgens, eigenlijk, een fantastisch evenementenseizoen gehad. We gaan het er straks ongetwijfeld over hebben, want jij gaat mij vragen naar die noviteiten. Maar er is veel ontwikkeld in de afgelopen twee jaar. De afgelopen drie jaar.

En ja, pats, we zijn op dit moment uitverkocht. We hebben gewoon nog twee kleine standjes van 12m². En de beurs staat van achter tot voor helemaal vol. Veel nieuwe deelnemers. Ik denk dat we zeker wel 50-60% gewoon deelnemers hebben die, eerder, zich niet presenteerden. Dat betekent overigens niet dat het allemaal start-ups zijn. Maar ook gewoon deelnemers die eerder de noodzaak niet zagen. Maar nu gewoon Festivak zien als een platform.


Dat is ook wel fijn, want dan krijg je ook weer eens een nieuwe beurs, als bezoekers, te zien.


Ja, absoluut. Het zijn ook zeker geen start-ups of nieuwe bedrijven. Maar ook gewoon bedrijven die in het verleden, eigenlijk, vanzelfsprekend draaiden. Of bedrijven die gewoon twintig jaar geleden eens gepresenteerd hebben. En die nu of wil laten zien dat ze er gewoon nog zijn, nieuwe producten hebben. Nu ja, voor een stukje relatiebeheer, omdat ze gewoon te druk waren afgelopen seizoen. En nu, lekker op de beurs, hun relaties uitnodigen. Maar nee, er staat een volledig nieuw deelnemersveld.


Ah, dat is leuk. Misschien voor we verder gaan: we hebben de data en de locatie nog niet vermeld.


9 en 10 november. In de Brabanthallen in Den Bosch.

 

Ja, ook voor de Belgische kijkers vlakbij natuurlijk.


Ja, absoluut. De Brabanthallen. Den Bosch ligt in het zuiden van het land. En we zien het ook aan onze bezoekersregistraties. Ik gaf het je net al eventjes aan dat, ja, je merkt gewoon dat de sector heel graag samenkomt. En de bezoekersregistratie loopt ongelooflijk voor op andere edities.


Dat is ook wel fijn.


Superfijn.


Zeker voor zo'n feesteditie dan. 25 jaar en terug na zoveel jaar stilgelegen te hebben.


Ja, absoluut. Maar er valt ook gewoon ongelooflijk veel te delen met elkaar.

Ja, wij hebben allemaal zo ontzettend veel meegemaakt. We gingen allemaal van volledige stilstand naar standje honderd. De hoogste versnelling. En ik merk in alles dat de sector echt behoefte heeft om weer gewoon live elkaar te zien.


Ja, wij kijken er eigenlijk ook wel ontzettend naar uit. Vroeger hadden jullie heel vaak een thema.

Is er dit jaar een thema?


Nee, wij hebben eigenlijk ervoor gekozen om dit jaar geen thema te doen. Dat had er eigenlijk mee te maken dat we dit jaar dus 25 jaar bestaan. En er eigenlijk zoveel te delen valt. Maar uiteindelijk zie je dan toch wel een aantal thema's.

Ons logo bestaat uit Connecting The Dots. Dat was ons thema in 2019. Nu ja, dat is nog steeds ontzettend actueel, hoe al die verschillende onderdelen binnen een evenement samen moeten komen voor het mooie feestje.

En wat je heel erg ziet onder de exposanten, is dat duurzaamheid heel actueel is. Ecoplant staat op de beurs. Wattsun. Dus duurzame manieren van stroom opwekken. Maar ook herbruikbare bekers. Ja, plastic afval dat gewoon verminderd moet worden. En wat je heel erg tegenkomt op de beurs, terugziet, is het tekort aan personeel in de sector. Dus daar gaan stands op in en ook het inhoudelijk programma waar Birgit druk mee bezig is geweest. Dat komt regelmatig terug.


Ja, want daar wou ik net naartoe, hé. Festivak is niet alleen een leuke beurs maar ook een heel sterk inhoudelijk programma, altijd. Wat mogen we daar dit jaar verwachten?


Veel diversiteit. We hebben inderdaad een heel mooi programma met heel leuke sprekers. Inderdaad, bepaalde thema's komen zeker terug. Zo hebben we bijvoorbeeld een heel mooie presentatie van Grolsch. Die gaan vertellen over: nooit meer tot je enkels in het plastic tijdens de festivals. We hebben bijvoorbeeld iets ontwikkeld dat je niet meer die kartonnen drink trays...

Maar ze hebben een eigen verduurzaming daarop ontwikkeld.


Dat is wel leuk.


Zeker.

En dan hebben we ook, bijvoorbeeld, de mobiliteitsmanager van Formule 1. Van de Dutch Grand Prix. Die hebben wij ook uitgenodigd en die komt ook spreken over, bijvoorbeeld, de mobiliteit. Dus allemaal met de fiets naar het werk om zoveel mogelijk die auto te laten staan. Dat is al twee edities heel succesvol gebleken.

Wat ook een belangrijk onderdeel is van het programma, ook inhoudelijk, is het crowd management. Daar gaat, bijvoorbeeld, ook...

De Stichting Pride Amsterdam, die komt daarover spreken.

 

Ja, die kennen wel iets van crowd management, ja.


Die, ja...

En hun samenwerking met gemeentes, met allerlei verschillende partijen, is daarin ook heel erg belangrijk. Met ook een leuke link dat zij de afgelopen editie de vijfentwintigste botenparade hadden. Dat is natuurlijk ook een mooie terugkoppeling met Festivak, met de vijfentwintigste editie.

Maar ook, bijvoorbeeld, Jolanda Jansen, de ceo van Rotterdam Ahoy komt spreken. En Ronnie Degen van de Zwarte Cross. En zij kijken allebei een beetje terug op wat Corona allemaal voor invloed heeft gehad. Ja, op de evenementenbranche. Maar ook hoe zij, bijvoorbeeld door middel van creativiteit en frisse moed, toch weer vooruit gaan kijken om weer volop aan de slag te gaan de komende periode.


Ja en moet je afzonderlijk voor het lezingprogramma registreren? Of kan je gewoon vrij inlopen als je tickets voor de beurs hebt?


Nee, het is vrije inloop inderdaad. Gratis aanmelden voor Festivak, dat is zeker belangrijk. Maar als je eenmaal ter plekke bent, dan kan je gewoon aansluiten bij een sessie. Zorg dat je even op tijd bent. Ik kan me voorstellen dat bepaalde programmaonderdelen wel populair zijn. Dat mensen daar graag bij willen zijn. Dus kom op tijd. Maar verder is alles vrije inloop, ja.


En jullie werken dit ook opnieuw met een app. Om te netwerken.


Klopt inderdaad, dat is de Festivak app. En daar kan je straks netwerken met elkaar. Zowel exposanten onderling als met bezoekers onderling. Je kunt het programma daarin zien. De plattegrond kan je downloaden. Dus dat is een heel fijne manier om met elkaar in contact te komen en om je te oriënteren op de beurs.


Leuk. Jill, jij vertelde net al over een aantal standhouders die nieuwigheden brengen. Zeker op het vlak van duurzaamheid. Zijn er op andere vlakken ook nog noviteiten op de beurs te ontdekken?


Ja, zeker wel. Eigenlijk op alle gebieden.

Birgit had het net over de Formule 1. Ja, je ziet al meteen dat, op alle fronten, daar van alles in opkomt. Dus we hebben echt de allernieuwste racesimulatoren.


Oh, cool.


Door Mach1 en ReFerox. Ja, wauw, weet je? Ik daag de hele sector uit om tegen elkaar te komen racen.

Sowieso is entertainment een belangrijk en groot onderdeel ook op de beurs. Dus we hebben een heel mooie entertainment straat.

Live consult, een heel nieuw concept, een soort marktplaats voor de evenementensector.

Ja en daarnaast heb je gewoon ook heel veel nieuwigheden in tentconcepten, nieuwe pipe and drape systemen en dergelijke. Dat klinkt al wat minder sexy maar voor de sector wel ontzettend belangrijk. Dus ja, ook daarin kom je eigenlijk in heel veel dingen terug op de beurs.


Ja, we zijn zelf ook ontzettend trots dat we er terug bij mogen zijn. En dat we onze nieuwe event software kunnen komen presenteren bij jullie. Want die is ook nog maar pas uit. Dit is de eerste beurs we hem mee gaan nemen.


Mensen die tickets willen registreren. Ik hoorde al: gratis. En zoals vorige jaren, via de website neem ik aan.


Klopt ja. Kan kosteloos: www.festivak.nl. En daar kan je je heel makkelijk registreren voor een ticket.

Het is belangrijk dat iedere bezoeker inderdaad een persoonlijk ticket krijgt. Ik ben onlangs weer op veel evenementen geweest zonder dan een badge. Maar het is toch echt wel, zeker nu we elkaar allemaal al langere tijd niet gezien hebben, als dat toch net...


Even eventplanner en Kevin. Dat je toch kijkt: ah, Kevin. Hoe is het met je? Dus ja, gewoon kosteloos registreren voor de beurs.

Studenten, want daar hebben we het vaak over gehad. De beurs is toegankelijk voor studenten. Maar zij moeten wel een verzoek doen via festivak@ogz.nl. Dus ja, ik wil ze echt oproepen: registreer je niet zomaar voor de beurs, want je ticket wordt echt verwijderd. Maar per dag hebben we 200 tickets voor gemotiveerde studenten. En die kunnen via festivak@ogz.nl hun motivatie naar ons mailen. En dan proberen we zoveel mogelijk uit de selectie van de verschillende opleidingen en verschillende leerjaren een selectie te maken. Ja, zeker in deze tijd is het verwelkomen van je collega van de toekomst nog belangrijker.


Wel, ik wou net zeggen: het is wel heel mooi dat jullie daar ook aandacht voor hebben.

Je wilt natuurlijk de beursvloer niet overspoelen met studenten. Dat is ook niet fijn voor de standhouders. Maar het zijn wel de collega's van morgen. En in een krappe arbeidsmarkt is iedereen wel op zoek naar nieuw talent. Dus het is wel fijn dat jullie er aandacht voor hebben.


En misschien ook veel hoor. Standhouders die hun vacatures tonen op de beurs. Daar hebben we overigens op de website een aparte pagina voor gemaakt.

Maar ja, ik wil daar zeker benadrukken dat Festivak geen banenbeurs voor de sector is geworden. Maar dat neemt niet weg: ik heb zoveel mensen ook gesproken die in de afgelopen twee, drie jaar andere banen zijn gaan zoeken maar waar het evenementenhart zo enthousiast klopt. En dat platform willen we wel ook live op de beurs geven.


Maar het is gewoon een actueel thema. Ik denk dat elk event bedrijf vandaag, dat wilt groeien, tegen personeelstekort aanloopt.

Hebben jullie er trouwens last van gehad bij de organisatie van de nieuwe editie?


Nu ja, wij organiseren buiten Festivak heel veel beurzen. En wij hebben zeker wel, bij een aantal producties, gezien dat onze toeleveranciers gewoon te weinig mensen hebben. Waardoor het bouwen van de stands of het uitleveren van het meubilair gewoon net even iets te lang duurde. En dat is dan ook overkomelijk. Natuurlijk, daar anticiperen we in.


En nu ja, ook bij OGZ kunnen we nog wel wat mensen gebruiken. Onze vacatures zijn overigens te vinden op www.ogz.nl. Dus als er een enthousiaste kijker is: wij werken in een superleuke organisatie.

Maar nee, ik denk dat het bij ons allemaal wel speelt. En ik hoop ook dat dat in 2023 zich allemaal een beetje rechttrekt. Volgens mij spreek ik voor ons alle drie dat we toch in de leukste sector van de wereld bezig zijn.


Jill, Birgit, ontzettend bedankt voor jullie komst naar de studio. Ik kijk vooral uit naar de beurs. We zien elkaar sowieso begin november dan.


Ja, hartstikke fijn. Hartelijk dank, Kevin.


En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties