Vanaf 1 juni weer bijeenkomsten tot 30 personen in Nederland, vanaf 1 juli tot 100

Vanaf 1 juni weer bijeenkomsten tot 30 personen in Nederland, vanaf 1 juli tot 100

De 'eerste uitbraakfase' van het coronavirus ligt achter ons, zei premier Mark Rutte vanavond. "We komen nu in de fase waarin we de overgang moeten maken naar de 1,5 metersamenleving."


Het Nederlandse kabinet wil perspectief geven aan burgers en bedrijven die gebukt gaan onder de maatregelen. Daarom werd de afgelopen dagen gewerkt aan een draaiboekje om Nederland stilaan weer te 'heropenen'. En dat betekend ook dat er terug zicht komt op bijeenkomsten. Verwacht wordt op 1 juni weer bijeenkomsten tot 30 personen en vanaf 1 juli tot 100 personen mogelijk zullen worden. Uiteraard wél met inachtneming van extra veiligheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld social distancing (1,5 afstand).


De lijst met locaties voor bijeenkomsten vanaf 1 juni is limitatief (bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters)). Bijeenkomsten op andere locaties zullen dus nog niet mogelijk zijn. Bovendien zijn alle aangekondigde maatregelen onder voorbehoud en zullen ze meer in detail worden uitgewerkt van zodra ze bekrachtigd worden.


België kondigde vandaag ook een versoepeling van de maatregelen aan, maar sprak zich nog niet uit over bijeenkomsten en evenementen. De Nationale Veiligheidsraad bereidt nu fase twee voor, die vanaf 18 mei van start kan gaan, als alle criteria voldaan zijn. De opening van de scholen staat dan op de planning. "Daarna moeten we kijken wanneer de markten kunnen hernemen, musea kunnen heropenen, mensen die werken met fysiek contact zoals de kappers opnieuw aan de slag kunnen, en huwelijken en begrafenissen opnieuw met gezelschap kunnen plaatsvinden."


Zoals gepubliceerd op rijksoverheid.nl:


200506-nkc-maatregelen-rgb-a4-page-001.jpgVerwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.


Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.


Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Bron: Foto: government.nl - Arenda Oomen

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties