Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Wat is het verschil tussen luisteren naar een keynote van een inspirerende ondernemer en een face-to-face gesprek met deze man of vrouw?

 

Het antwoord is duidelijk: tijdens de keynote krijg je enkel een oppervlakkig deel van de persoon te zien. Wat die zegt, is algemener en gescript in de show. Er is een duidelijk onderscheid tussen de spreker en zijn toehoorders.

 

Tijdens een-op-een meetings is de sfeer persoonlijker en wordt informatie uitwisselen op basis van vertrouwen gemakkelijker. Je krijgt een gedetailleerd zicht op iemands persoonlijkheid. Dit is waarom open haard gesprekken zo populair zijn.

 

Wat is dat eigenlijk, een kampvuur-gesprek? Vergeleken met andere traditionele conversatie-formats, is een open haard gesprek een informele, maar gestructureerde dialoog tussen een spreker en een moderator. Die laatste focust op een casual toon tijdens het gesprek. Het gaat om waardevolle inzichten die worden gedeeld met het publiek.

 

Natuurlijk is er geen echt kampvuur, waarom heet het dan zo? Het eerste haardvuur-gesprek kwam van President Franklin Roosevelt, die een set radio-interviews deed tijdens de grote depressie. Zijn communicatieverantwoordelijke verklaarde toen dat wanneer de president aan het woord was, het volk thuis luisterde, gezeten aan hun open haard.


Vandaag hebben we het privilege om haardvuur-gesprekken te kunnen bekijken met Elon Musk en Jeff Bezos. Zo krijgen we een beter inzicht op hoe deze mensen denken en doen wanneer ze in een ontspannen omgeving zitten.

 

Ben je geïntrigeerd geraakt en denk je dat een open haard gesprek misschien ook wel iets voor jouw event is? Hier is een lijstje van voorwaarden waaraan je moet voldoen om er een succesvol gesprek van te maken:

 

 

Nodig sprekers uit die iets interessants te vertellen hebben

Hardvuur gesprekken zijn een ongelofelijke opportuniteit om sprekers te leren kennen in een vriendelijkere en meer informele manier. Een open deur dan misschien, maar zorg ervoor dat ze ook iets interessants te vertellen hebben.

 

Je moet niet geobsedeerd bezig zijn met enkel je sector rock stars uit te nodigen of hoog gekwalificeerde figuren.

 

Maar zorg er wel voor dat je spreker iets kan betekenen voor je deelnemers en dat hij verhalen deelt.

 

 

Huur een moderator in met goede interview skills

Een interessante spreker? Check! Maar wat een kampvuur-gesprek echt fantastisch maakt is de persoon die de spreker gaat interviewen. Niet iedereen heeft het talent om interessante vragen te stellen.

 

Als je een engagerende gesprek wil, dan moet je op zoek gaan naar een interviewer met een journalistieke achtergrond of iemand die al bewezen heeft deze skills te bezitten.

 

 

Betrek je publiek en luister naar wat ze te weten willen komen

Een open haard gesprek heeft absoluut geen zin als je publiek geen vragen kunnen stellen. Vraag ze om die te posten voor het event via sociale media of een event app.

 

Zorg ervoor dat je moderator rekening houdt met wat je bezoekers willen horen tijdens het gesprek en moedig hem aan zich op deze manier voor te bereiden.

 

 

Zorg dat de structuur van het gesprek makkelijk te volgen is

Het allerergste dat je kunt meemaken is dat je open haard gesprek een rommeltje is, met een moderator die van het ene onderwerp naar het andere springt. Brief je moderator en maak afspraken over de structuur van de dialoog.


Wees op de hoogte van de belangrijkste topics die besproken gaan worden en in welke volgorde dit gaat gebeuren. Weet ook hoeveel tijd de moderator ongeveer gaat besteden aan welk topic.


Vervolgens kun je deze structuur delen met je publiek in het begin van het open haard gesprek. Zo bereid je hen voor op wat komen gaat.

 

 

Bouw de verhaallijn met de informele atmosfeer in het achterhoofd

Open haard gesprekken zijn zo populair door de amicale sfeer die ze uitstralen. Deze succesvolle dynamiek geeft het gevoel dat iedereen bij de open haard zit en luistert naar een goede vriend.


Als je hiermee rekening houdt, is het creëren van deze informele sfeer je prioriteit.

 

Je kunt experimenteren met het podium design, door bijvoorbeeld comfortabele zetels of sofa’s te voorzien en gedimde verlichting.


In het kort

Kampvuur gesprekken kunnen een juweel aan je firmament zijn en iedereen samenbrengen in een informele maar waardevolle setting. Bereid je op die manier voor.

 

Vraag een interessante spreker en een hooggekwalificeerde interviewer. Engageer je publiek door hen aan te moedigen vragen te stellen voordat het event plaatsvindt. Focus op de structuur van de dialoog, en last but not least, transformeer je venue (zelfs al is het maar voor een uur), tot een comfortabele ruimte die te vergelijken is met een living met een gezellige open haard. Veel succes!

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties