Buma/Stemra rommelde met boekhouding

Buma/Stemra rommelde met boekhouding

Buma/Stemra, de Nederlandse auteursrechtenvereniging, heeft jaren lang gerommeld met de boekhouding. Huidig topman Wim van Limpt ontdekte dat er met posten geschoven werd om de budgetten op peil te houden, zo meldt het via de eigen website.

 

Alleen al in 2015 en 2016 zijn miljoenen euro's rondgesluisd. Volgens Van Limpt werd er echter geen geld gestolen. De verantwoordelijke medewerkers stellen dat het 'creatief boekhouden' nodig was om tegenvallers op te vangen. "Er werd geschoven met geld, er werden onterecht grote bedragen opzij gezet in de boeken en leveranciers werd gevraagd de rekeningen aan te passen", weet RTLZ. Accountant KPMG is om opheldering gevraagd.

 

Volgens de website van Buma/Stemra: "In het proces van het verbeteren van de organisatie liep Van Limpt tegen een aantal vragen aan over de jaarrekening en financiële verslaglegging die intern niet konden worden beantwoord. In overleg met het bestuur is toen besloten een externe partij hier onderzoek naar te laten doen. Uit het onderzoek blijkt dat sprake is geweest van het niet volgen van de boekhoudkundige regels waardoor inzicht in de kostenstructuur werd belemmerd en, naar nu blijkt, voorzieningen en reserveringen onjuist werden opgevoerd."

 

Gisteren heeft Van Limpt het bestuur van Buma/Stemra geïnformeerd over de bevindingen van Advocatenkantoor NautaDutilh en het door hen ingeschakelde Accountantskantoor BDO, die het onderzoek uitvoerden. Vandaag zijn de medewerkers, de leden en het College van Toezicht op de hoogte gesteld. Van Limpt: "Ik betreur de uitkomsten van het onderzoek maar ben opgelucht dat vragen nu zijn beantwoord en maatregelen kunnen worden genomen om gemaakte fouten te herstellen. Na dit herstel staat niets ons meer in de weg om de organisatie te worden die wij moeten zijn en die men van ons mag verwachten."

 

In het onderzoek is de financiële administratie geanalyseerd en is er gesproken met de betrokkenen. Van Limpt: "Het betekent een extra aansporing om de ingezette herstructureringsplannen versneld door te voeren en van Buma/Stemra een marktgerichte, wendbare en transparante organisatie te maken. Daarnaast is er een begin gemaakt met een omvangrijk innovatietraject dat betrekking heeft op kwalitatief hoogstaande, transparante en geautomatiseerde verwerking van gegevens. De jaarrekening zal aan de hand van de bevindingen worden opgemaakt en binnenkort ter goedkeuring aan de leden worden aangeboden tijdens een extra ledenvergadering."

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

Zo maak je mensen enthousiast voor je event

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

The Fungroup presenteert het Fun-Wheel 15m reuzenrad

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

Advertenties