Lijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar benedenLijn knapt bij dropzone op evenement: man valt 8 meter naar beneden

Bij het evenement Truckfestijn in het Nederlandse dorp Balkbrug (provincie Overijssel) is een 27-jarige man gewond geraakt. De webbing (speciale lijn) van een dropzone knapte, waarna hij van 8 meter hoogte ten val kwam.

 

Het slachtoffer is door de EHBO gestabiliseerd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Op dat moment was de man bij kennis. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig. Volgens de krant de Stentor heeft de man meerdere botten gebroken, maar heeft hij voor zover bekend geen ernstig hersenletsel opgelopen.

Op het moment van het ongeval waren er 'enkele honderden' mensen en vele tientallen vrachtwagens op het terrein. Namens de organisatie van het Truckfestijn verklaarde Raymon Koggel aan AD.nl 'verbijsterd' te zijn. "We zijn natuurlijk enorm geschrokken. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Er is meteen een tent voor slachtofferhulp ingericht."

 


"Enorm geschrokken"

De attractie is van verhuurbedrijf Action Events. In een reactie op het ongeval met een van zijn attracties zegt directeur Gerard Wielenga van Action Events aan de krant 'enorm geschrokken' te zijn. En dat geldt ook voor zijn medewerkers die de Drop Zone bedienden. "Ze waren aangeslagen maar ze hebben alle procedures keurig opgevolgd. Hen treft geen schuld", zegt Gerard.

 

Aan onze redactie liet Gerard weten: "Zoals je weet moeten alle attracties in Nederland gekeurd zijn door de TUV en voldoen aan alle veiligheids eisen van de NVWA. Bij de dropzone was dit allemaal het geval.  Alle procedures op locatie zijn nauwlettend gevolgd zoals ook ter plaatse door de NVWA is geconstateerd. De dropzone werkt met een auto belay systeem, wat uit Amerika afkomstig is. Een speciale trommel laat personen na het verlaten van de manbak na een korte vije val afremmen zodat zij langzaam naar de grond zakken. De speciale webbing of lijn waar de personen aan vast zitten hoort bij het belay systeem . Deze webbing is door de fabrikant tot 600 sprongen gegarandeerd en mag worden gebruikt voor personen tot 130 kg. Het slachtoffer woog minder. Wij hadden in balkbrug een nieuwe webbing met 0 sprongen. Al na 10 sprongen is deze webbing in 1 keer volledig afgescheurd. Voor ons een raadsel en onderzoek (wat door de NVWA wordt uitgevoerd) zal hopelijk duidelijk verschaffen hoe dit mogelijk is. Waarschijnlijk een fabrikage fout in deze webbing, een andere verklaring hebben wij er op dit moment niet voor."

Het festival werd gisternamiddag na de feiten stilgelegd. De organisatie heeft beslist om de dag erna wel verder te zetten.

Bron: HLN 9/7 via License2Publish - Foto: stockbeeld iStockPhoto - 10-07-2017

Comments

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

6 tips voor drones op je event6 tips voor drones op je event
GDPR en het verantwoordelijkheidsprincipeGDPR en het verantwoordelijkheidsprincipe
Toekomst van sociale media op evenementenToekomst van sociale media op evenementen
Advertenties

In de kijker

Losberger De Boer

Losberger De Boer

Professional in het bouwen van tijdelijke event structuren.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Sunday
Meer weer

Vacatures

 1. 16-11Onthaalmedewerker
  Inkart nv
  Antwerpen
 2. 14-11Sales/accountmanager
  Breepark
  Noord-Brabant
 3. 10-11(On)gewoon creatieve grafische vormgever
  JADA events
  Antwerpen