Waarom geen genderneutrale toiletten op events?

Waarom geen genderneutrale toiletten op events?

Heb je ooit de toiletten op een evenement gebruikt? Dan kan je dit wellicht bevestigen: bij de vrouwentoiletten staan er veel langere wachtrijen dan bij de mannentoiletten. Stijn De Wandeleer heeft een oplossing: genderneutrale toiletten. Met tal van voordelen.


Tijdens "de minuut van Hautekiet" op Radio 1 voerde student journalistiek Stijn De Wandeleer een pleidooi voor genderneutrale openbare toiletten:

 

"Als je ooit tijdens de spitsuren een openbaar toilet hebt gebruikt, dan begrijp je zeker wat ik bedoel. Er zijn altijd twee rijen. Ben je bij de gelukkigen die zonder aanschuiven de mannenwc binnenwandelt, dan proficiat. Maar ik heb soms echt te doen met de vrouwen aan de overkant. Soms heb je dan dappere vrouwen die het toch wagen om de mannentoiletten te gebruiken. Kijk, ik juich dat alleen maar toe, maar je moet hen daar dan soms eens zien staan, met hun hoofd naar beneden om toch maar geen oogcontact te moeten maken. Want eigenlijk horen ze daar niet te zijn. Dat zegt het plakaatje op de deur, in elk geval. Waarom lijken we in 2016 nog altijd zo bang te zijn van het andere geslacht? Hebben we dat onderscheid tussen mannen en vrouwen zelfs nodig op de toiletten? Ik denk dus van niet. Ik ben zeker van niet. Een genderneutrale wc zou oplossingen kunnen bieden. Hier kunnen zowel mannen als vrouwen naartoe gaan. Dit zou het toiletbezoek voor heel wat mensen gemakkelijker kunnen maken. Vooral voor jongeren die twijfelen aan hun eigen genderidentiteit zou dit een hele verbetering zijn. Welke toilet ze ook binnenwandelen, starende blikken en rake opmerkingen horen er bijna altijd bij. En dat is echt niet oké, vind ik. Voor de meesten onder ons is het toilet gebruiken evident. We hoeven er niet bij na te denken. Het wordt tijd dat dat ook voor iedereen zo wordt."

 

En dat idee lijkt ook voor de eventsector nog niet zo gek, aangezien vaak tijdens korte pauzes spits-momenten gecreëerd worden. En om eerlijk te zijn, op sommige evenementen gebeurd het al.

Bron: Radio 1

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Hoe vermijd je event clichés en bouw je een waardevol event?

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Advertenties