Faillissement SFX Entertainment lijkt onvermijdelijk

Faillissement SFX Entertainment lijkt onvermijdelijk

Festivalorganisator SFX Entertainment overweegt om het faillissement aan te vragen. Dat meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het bedrijf achter onder meer ID&T, b2s en Awakenings boekte in de eerste zes maanden van 2015 een nettoverlies van 90 miljoen dollar (79,6 miljoen euro).

 

SFX Entertainment begon vorige zomer al te wankelen. Het bedrijf zou volgens Forbes tevergeefs hebben gezocht naar investeerders en overnamepartijen. Kredietbeoordelaar Moody's twijfelde eerder al of het bedrijf nog te redden valt. Het bedrijf heeft volgens The Wall Street Journal een totale schuldenlast van 312,6 miljoen dollar en de beurskoers is compleet ingestort.

 

Met het geld dat bij de beursgang in 2013 werd opgehaald ging SFX op overnamepad, maar daarbij ging de excentrieke topman Bob Sillerman die tientallen EDM festivals opkocht wellicht te kwistig met het geld om.

 

Rocco Veenboer, de Nederlandse bedenker en directeur van het festival Awakenings liet aan Het Parool weten dat hij het evenement wil terug kopen van de Amerikaanse eigenaar. In 2014 verkocht hij Awakings voor 16,5 miljoen euro aan SFX en bleef aan als directeur. "Mocht SFX omvallen, dan sta ik klaar. Maar ik hoef geen 100 procent aandeel meer te hebben. Ik wil er een aantal visionaire topondernemers bij als aandeelhouder en de huidige werknemers krijgen dan ook de kans stukken te kopen."

 

Ook organisator ID&T heeft eerder al interesse getoond om het bedrijf geheel of gedeeltelijk terug te kopen. Duncan Stutterheim, die in april ID&T en SFX verliet, voerde gesprekken over de transactie, zo meldde het Financieele Dagblad in oktober. De gesprekken werden niet verder gezet wegens 'een gebrek aan enthousiasme', maar het artikel deed wel uitschijnen dat de kans bestaat dat voormalige ID&T partners wel zouden willen doorzetten.

 

SFX is ook partner van Tomorrowland, die in Amerika en Brazilië TomorrowWorld helpt organiseren. TomorrowWorld liep voor SFX echter uit op een domper. Extreem weer zorgde er voor dat slechts 40.000 van de 190.000 bezoekers de laatste dag op het festival terrein geraakten. Het nieuwe Californische festival One Tribe werd geannuleerd omdat de kaartverkoop tegenviel.

 

UPDATE: SFX haalt miljoenen op bij investeerders

Bron: Forbes, The Wall Street Journal, Parool

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties