10 foute manieren om te netwerken

10 foute manieren om te netwerken

De juiste mensen kennen is belangrijk. Evenementen zijn de ideale plek om die contacten te leggen. Jammer genoeg is niet iedereen even goed in het leggen van dit soort sociale contacten. Dit zijn de tien cruciale fouten van het professionele netwerken.

 

 

1. Het gaat allemaal over mij

Het favoriete gespreksonderwerp van de meeste mensen? Zichzelf! Als je nieuwe contacten gaat leggen is het dus geen goed idee enkel over jezelf te praten. Je mag best iets vertellen over je kwalificaties en ervaring, maar vergeet niet ook interesse te tonen in je gesprekspartner.

 

2. Valse voorwendsels gebruiken om een gesprek te krijgen

Probeer niet te liegen over de reden waarom je met iemand afspreekt. Als je iemand laat weten dat je graag een gesprek zou hebben over het bedrijf of de sector waarin die persoon werkt, dan is het niet de bedoeling dat je in dat gesprek gaat hengelen naar openstaande vacatures. Anders zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn dat je contactpersoon met jou wil afspreken.

 

3. Anderen niet willen helpen

Netwerken is geen eenrichtingsverkeer. Als jij niet bereid bent om je gesprekspartners op hun beurt te helpen als ze dat nodig hebben, ben je verkeerd bezig.

 

4. Anderen bekritiseren in plaats van jezelf promoten

Om te netwerken moet je jezelf in de markt zetten. Verkoop jezelf dus goed, maar doe dat niet ten koste van anderen. Elke goede marketeer zal je kunnen vertellen dat het zwartmaken van de concurrentie meestal enkel slecht afstraalt op jezelf. 

 

5. Je netwerk enkel gebruiken als je het nodig hebt

Als je enkel contact maakt met de mensen in je netwerk op de moment dat jij een nieuwe job nodig hebt, zullen je contacten zich al gauw misbruikt voelen. Onderhoud je netwerk dus permanent.

 

6. Te persoonlijk worden

Probeer te vermijden teveel persoonlijke informatie te geven aan mensen die je enkel professioneel kennen. Mensen krijgen dan al snel het gevoel dat je ze met emotionele argumenten onder druk probeert te zetten. Overtuig ze liever met professionele argumenten van jouw toegevoegde waarde.

 

7. Onvoldoende research doen

Onvoorbereid op gesprek gaan en dan laten blijken dat je eigenlijk het bedrijf of de sector van je contactpersoon amper kent, is de beste manier om je kansen te verspelen.

 

8. Liegen

Lieg nooit over je kwalificaties of ervaring. Op een gegeven moment val je toch door de mand en dan straalt dat niet enkel negatief af op jezelf, maar ook op de mensen in je netwerk die je hebben geholpen.

 

9. Onbeleefd zijn
Je mag nog zo hard op zoek zijn naar een contact, daar op ongepaste momenten of op een overdreven directe manier mensen mee lastig vallen komt heel onbeleefd over. Vergeet ook nooit mensen te bedanken, zelfs al hebben ze weinig of niets voor je kunnen doen.

10. Resultaten eisen
Als je na een gesprek niet snel het verhoopte antwoord krijgt, blijf dan niet aandringen. Soms komt het resultaat van je inspanningen pas na verloop van tijd en soms zal er helemaal geen resultaat komen. Niemand is tenslotte verplicht om je te helpen.

Bron: express.be

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Plaats jouw nieuws gratis op eventplanner.net

Plaats jouw nieuws gratis op eventplanner.net

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Advertenties