Klopjacht op onveilige LED-schermen in eventsector - EMC normKlopjacht op onveilige LED-schermen in eventsector - EMC norm

De Guardia di Finanza heeft het gehad met goedkope LED-walls die niet voldoen aan de Europese EMC normen en is een klopjacht gestart in Italiaanse stadions.  

 

LED-schermen kunnen interferentie veroorzaken en radiocommunicatie storen. Omdat dat de veiligheid op evenementen in gevaar brengt stelde de Europese Unie normen op (EMC - Electromagnetic Compatibility) waaraan alle LED-schermen -en bij uitbreiding elektrische toestellen- in Europa moeten voldoen.  

 

Helaas zijn er tot op vandaag nog bijzonder veel Chinese LED-walls op de markt die bijvoorbeeld de communicatie van veiligheidsdiensten in de war kunnen sturen. En dat zijn de Italiaanse controle instanties beu. Ze vielen binnen in verschillende Italiaanse eventlocaties en namen LED-walls in beslag die niet aan de normen voldoen.  

 

Opvallend

Het is opvallend dat uitgerekend een land als Italië hier het voortouw in neemt terwijl de schadelijke schermen in heel Europa worden gebruikt en daar amper wordt ingegrepen. Bij het invoeren van de schermen in Europa, volstaat een schriftelijke verklaring van de fabrikant "dat het scherm conform is aan de EMC-normen". Maar daar wringt net het schoentje. Een scherm laten controleren kost duizenden euro's. Om die kosten te vermijden worden die verklaringen maar al te vaak uitgeschreven voor schermen die de normen in de verste verte niet halen.  

 

Een scherm dat aan de Europese normen voldoet kost snel 50% meer dan de goedkoopste alternatieven. Aanbieders van goedkope LED-walls laten zich dan ook met regelmaat verleiden tot de aankoop en verhuur van dergelijke inferieure schermen. Maar deze producten schaden de hele branche.  

 

Strengere controle nodig

Effectieve controle van de invoer met metingen door controle instanties, alsook uitgebreide informatie over importeurs en fabrikanten zou dit kunnen voorkomen. Niet-conforme producten zijn onveilig en verboden, maar leiden ook tot een concurrentieel nadeel tegenover 'eerlijke' aanbieders die hierin zwaar investeren.  

 

Nu de Italianen het goede voorbeeld hebben gegeven zullen andere Europese landen, die allemaal dezelfde wetgeving hanteren, wellicht snel volgen. Ook het Belgische BIPT en de Nederlandse instanties verdiepen zich in deze materie. 

 

Wouter Van Beirendonck (Novid) vertelt binnenkort alles wat je moet weten over de EMC-normen voor LED-schermen op eventplanner.tv! Schrijf je meteen in op onze nieuwsbrief en blijf up-to-date.

24-04-2014

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

TIP! - Hoe kies je een partycateraar?TIP! - Hoe kies je een partycateraar?
Amazon wil concert tickets verkopenAmazon wil concert tickets verkopen
Één en al duurzaamheid op de GitannekesfoorÉén en al duurzaamheid op de Gitannekesfoor
Advertenties

In de kijker

Beste eventlocatie? Top leveranciers?

Beste eventlocatie? Top leveranciers?

Wie verdient het 'eventplanner Certificate of Excellence'? Help jouw favoriet op weg met een review.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Saturday
Meer weer

Vacatures

 1. 22-08Planner (Brussel)
  MaisonRouge
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 2. 22-08Field Coördinator
  MaisonRouge
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 3. 18-08Junior Event Producer
  Sylvester Productions
  Vlaams-Brabant [+Brussel]