Trend: in kerken kan steeds meerTrend: in kerken kan steeds meer

Steeds meer kerken stellen de deuren open voor vergaderingen, congressen, tentoonstellingen en concerten. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Kerkverhuur 2014. Meer dan 50 procent van de ondervraagde kerken is in aanvulling op hun religieuze functie beschikbaar voor dergelijke bijeenkomsten. Bij iets meer dan 10 procent is er zelfs nog meer mogelijk.

 

Een meerderheid van de kerken wil het aantal externe huurders de komende vijf jaar bovendien verhogen. De ambities van kerken lopen uiteen van een groei van 10 procent tot zelfs verdubbeling van de huidige verhuuractiviteiten. De groei moet leiden tot 'het in stand houden van het pand' en 'het creëren van meer financiële armslag voor eigen activiteiten'. Slechts een minderheid van de kerken (17 procent) is selectiever met het verhuurbeleid. Zij verhuren het gebouw slechts 'voor zaken met een directe link met het geloof'.

 

"De uitkomsten van monitor laten zien dat het verhuren van kerken in de lift zit", aldus Sjoerd Hogenbirk, oprichter van Huureenkerk en initiator van de Landelijke Monitor. "Het huren van kerken wordt populairder. Kerken zijn unieke, authentieke en sfeervolle locaties, die zich goed lenen voor uiteenlopende bijeenkomsten. En veel mensen hebben genoeg van inspiratieloze vergaderlocaties met tl-verlichting en systeemplafonds." Teruglopende inkomsten lijken de trend van externe verhuur te versnellen. "Veel gemeentes en parochies worden kleiner en ouder, subsidies voor de onderhoud van gebouwen lopen terug. Voor meer dan 70 procent van de kerken is de belangrijkste drijfveer voor verhuur het genereren van extra inkomsten."

 

Gedetailleerde gegevens over de huur en verhuur van kerken in Nederland ontbraken tot op heden. De Landelijke Monitor Kerkverhuur 2014 brengt ontwikkelingen rond dit thema voor het eerst in kaart. Vertegenwoordigers van 63 kerken uit Nederland verleenden begin 2014 medewerking aan de monitor.

08-04-2014

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

De 'customer journey' van je event begint al bij de registratieDe 'customer journey' van je event begint al bij de registratie
Virtual, augmented en mixed reality tijdens FestivakVirtual, augmented en mixed reality tijdens Festivak
Wat elke eventorganisator over de twitter hashtag moet wetenWat elke eventorganisator over de twitter hashtag moet weten
Advertenties

In de kijker

Breepark

Breepark

Doen, wat je leuk vindt.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 22-10Bewakingsagent (m/v)
  Key4ce Security
  Oost-Vlaanderen
 2. 20-10Hulpverlener tijdens evenementen
  Ambulance Medical Service vzw
  Limburg
 3. 10-10Project Manager (m/v) BeerWalk
  Deadline Entertainment...
  Antwerpen