Feestjes hebben beter geen sluitingsuurFeestjes hebben beter geen sluitingsuur

Het is beter om fuiven die in een goed geïsoleerde zaal plaatsvinden geen sluitingsuur op te leggen. Zo kan de jeugd druppelsgewijs naar huis gaan en veroorzaakt ze net minder overlast. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek, schrijft De Standaard vandaag.

 

In een groot onderzoek over het fuifklimaat in Vlaanderen belichtte De Ambrassade (die Steunpunt Jeugd, de Vlaamse Jeugdraad en VIP Jeugd samenbrengt) het probleem van het sluitingsuur. Volgens een bevraging bij fuiforganisatoren leggen minstens zeven op de tien gemeenten een sluitingsuur voor fuiven op. Meestal is dat 3 of 4 uur 's nachts. Te vroeg, vinden de meesten. Jongeren willen nu eenmaal langer fuiven dan vroeger. Een fuif komt ook veel later op gang.

 

Opvallend is dat iedereen die aan de focusgesprekken van het onderzoek deelnam, besluit dat een verplicht sluitingsuur meer nadelen dan voordelen heeft. "Dan gaat het niet alleen over de organisatoren, maar ook over de lokale ambtenaren, zoals jeugdconsulenten", zegt Anna Goovaerts, medewerkster van De Ambrassade. "Zij denken duidelijk iets anders dan hun burgemeester of schepen."

 

Het belangrijkste argument tegen een sluitingsuur is dat organisatoren verplicht worden om alle fuifgangers op hetzelfde moment op straat te zetten. Je mag geen fuif abrupt laten stoppen, "want dan is het gegarandeerd ambras", zegt iemand in het onderzoek.

"De argumenten tegen een sluitingsuur zijn zeker waardevol voor lokale besturen om hun mening te herzien", zegt Chris Peeters, stafmedewerker sport en jeugd bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Bron: HLN 23/10 via License2Publish - 05-11-2013

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

Luidt Google einde simultaanvertaling in met 'Pixel Buds'?Luidt Google einde simultaanvertaling in met 'Pixel Buds'?
Saboteer je event met een slecht registratieformulierSaboteer je event met een slecht registratieformulier
Rotterdam Ahoy in volgende fase grootschalige renovatieRotterdam Ahoy in volgende fase grootschalige renovatie
Advertenties

In de kijker

KPN Event

KPN Event

Tijdelijke communicatie op elke locatie.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 10-10Project Manager (m/v) BeerWalk
  Deadline Entertainment...
  Antwerpen
 2. 06-10Accountmanager
  Arjan van Dijk bv
  Noord-Brabant
 3. 06-10Sales & Recruitment Devil
  Hels
  Oost-Vlaanderen