30% catering in vuilbak30% catering in vuilbak

Hutten, de universiteit van Wageningen en het Platform Verduurzaming Voedsel hebben voor het eerst is onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycateringbranche.

 

Blijkt dat gemiddeld per partij 30 procent voedsel wordt weggegooid. Forse besparingen zijn dus mogelijk. "Nog niet eerder is in partycatering onderzocht hoe het zit met 'waste', zoals wij het noemen", aldus Maarten Schellekens.

 

Resultaten
Eerst is in kaart gebracht op welke plekken in het proces mogelijk voedselverspilling op zou treden. Daar zijn tientallen metingen verricht. Ook zijn mogelijke oorzaken getoetst en geprioriteerd voor verdere focus in het onderzoek. Bovendien zijn allerlei omstandigheden gemonitord die invloed hebben op 'waste', zoals aantal gasten, type arrangement en type gasten.

 

Het onderzoek is gehouden van november 2012 tot en met juni dit jaar, bij in totaal ruim 100 partijen. Enkele resultaten: gemiddeld wordt per partij 30 procent weggegooid. De dinervorm buffet zorgt voor de meeste derving (38%), dan walking diner (31%) en 'gewoon' diner (zittend, 28%).


De belangrijkste oorzaken zijn 'het teveel meenemen aan grammage per persoon' en slechts deels 'het opkomen van het geplande aantal gasten', de zogeheten no show.

 

Schellekens: "Voedsel produceren kost enorm veel energie, in geld en van de planeet. Hutten heeft al veel initiatieven gestart om dat energiezuiniger te doen. Maar door efficiënter met voedsel om te gaan hoeft al minder geproduceerd te worden. Veel duurzamer dus!"

 
Het kan de cateraar tevens forse besparingen opleveren. De derving kost Hutten gemiddeld € 550 per partij, exclusief personeel. Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is zouden er per jaar enkele tonnen bespaard kunnen worden.

17-10-2013

Comments

Meld je hier aan om te reageren

Brigitte LEENEN [AXA Belgium]Beschikken jullie over cijfermateriaal ? Bv hoeveel bestellen wij best als eventorganisatoren bij een cateraar. Hoeveel gram per persoon voor walking, zittend of buffet diner ? Ik veronderstel dat er meer voorzien wordt voor mannen dan voor vrouwen ? Bedankt.

2013-10-21 - 11:30u

Kevin Van der Straeten [Pink Minds Media bvba]Dag Brigitte, Die info hebben wij helaas niet gekregen, maar ik ben er zeker van dat de mensen van Hutten Catering je daarmee gaan kunnen verder helpen. Als je op de link 'Hutten' in het artikel hierboven klikt krijg je hun contactgegevens te zien. Succes! Kevin

2013-10-21 - 15:43uLees ook

Feest vlekkeloos en zorgeloos met de SOS-partykitFeest vlekkeloos en zorgeloos met de SOS-partykit
Wat elke eventorganisator over de twitter hashtag moet wetenWat elke eventorganisator over de twitter hashtag moet weten
Hoe maak je presentaties die de aandacht vasthouden?Hoe maak je presentaties die de aandacht vasthouden?
Advertenties

In de kijker

KPN Event

KPN Event

Tijdelijke communicatie op elke locatie.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 22-10Bewakingsagent (m/v)
  Key4ce Security
  Oost-Vlaanderen
 2. 20-10Hulpverlener tijdens evenementen
  Ambulance Medical Service vzw
  Limburg
 3. 10-10Project Manager (m/v) BeerWalk
  Deadline Entertainment...
  Antwerpen