Red Bull verovert wereld met eventmarketingRed Bull verovert wereld met eventmarketing

Felix Baumgartners sprong vanuit de stratosfeer was volgens insiders een fantastische marketingstunt voor Red Bull en kan het bedrijf 100 miljoen pond (123 miljoen euro) opbrengen.

 

Emma Rowley en Rebecca Clancy onderzoeken op The Telegraph de rol van zulke stunts in de marketingstrategie van Red Bull.


De mediabelangstelling voor de sprong was alleen al 10 miljoen pond waard in het Verenigd Koninkrijk en nog eens tienmaal zoveel wereldwijd, aldus insiders. De sprong was veruit de meest risicovolle en ambitieuze poging om het Red Bull merk aan waarden als snelheid en avontuur te binden.


Marketinggoeroe Mark Borkowski is diep onder de indruk van Red Bull: "Zeer weinig merken zouden hun naam aan een dergelijke risicovolle onderneming verbinden." Eén van de redenen waarom Red Bull zich zulke risico's kan veroorloven is zijn bedrijfsstructuur. Red Bull is privé-eigendom van de Oostenrijkse 'maverick' Dietrich Mateschitz. Hij hoeft dus geen verantwoording af te leggen tegenover zijn aandeelhouders wanneer hij via 'ervaringsmarketing' zijn product aanprijst met baanbrekende stunts.

 

 

Marketing is van enorm belang voor het bedrijf, dat rechtstreekse concurrentie voert met reuzen als Coca-Cola en Pepsi. Zo nam marketing in Groot-Brittannië vorig jaar 20% van zijn volledige omzet in. 52 van de 181 Britse werknemers van Red Bull zijn dan ook actief in het marketingdepartement (tegenover slechts 15 in finance).


Behalve de fantastische evenementen die Red Bull opvoert, is het bedrijf ook actief in de topsport. Doch, in plaats van teams enkel te sponsoren, zoals traditionele merken al decennia doen, bezit Red Bull twee Formule-1-teams, een Nascar-team en meerdere voetbalteams.


De strategie lijkt te werken. In 2010 werden er wereldwijd 4,2 miljard blikjes Red Bull verkocht, waarmee het bedrijf dat jaar de inkomsten met 16% wist te verhogen tot 3.750 miljard euro.
Het merk zelf zou nu minstens 6.000 miljard euro waard zijn.

Bron: express.be - 19-10-2012

Comments

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Wat als je evenement uit elkaar valt?Wat als je evenement uit elkaar valt?
Hoe 'gamificeer' je de leerervaring voor je bezoekers?Hoe 'gamificeer' je de leerervaring voor je bezoekers?
Wat kan de eventsector leren van Silicon Valley?Wat kan de eventsector leren van Silicon Valley?
Advertenties

In de kijker

LEDskin®

LEDskin®

Maak van je beursstand een echte hotspot.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Sunday
Meer weer

Vacatures

 1. 07-12Accountmanager / Sales Binnendienst
  1931 Congrescentrum...
  Noord-Brabant
 2. 04-12Partymanager
  Omnisport Apeldoorn
  Drenthe
 3. 04-12Salesmanager Zakelijke Markt
  Ijsselhallen Zwolle
  Overijssel