Toegankelijkheid events voor gehandicapten in het gedrangToegankelijkheid events voor gehandicapten in het gedrang

De toegankelijkheid van festivals en andere evenementen in Vlaanderen voor mensen met een handicap komt in het gedrang. Die alarmkreet komt van de vzw Intro, die dit jaar zorgt voor de toegankelijkheid van zowat 170 festivals en tientallen andere evenementen. Reden is onduidelijkheid over de financiering.

 

De vzw heeft dit jaar ongeveer 366.000 euro subsidies ter beschikking voor de financiering van haar werking. Voor 2012 is er voorlopig alleen zekerheid over 143.000 euro, die komt van het Participatiedecreet en van Gelijke Kansen in Vlaanderen.

Ontoereikend, zegt de vereniging, die pleit voor structurele subsidies.


"Intro heeft een structurele maatschappelijke opdracht die door de organisatie maar ten volle kan worden opgenomen indien er ook structurele middelen tegenover staan", luidt het. De vzw heeft haar pleidooi in een open brief overgemaakt aan alle betrokken politici, onder wie de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

 

De problemen met de financiering van Intro zijn niet nieuw. In 2009 gaf de Nationale Loterij al te kennen haar steun voor het project 'Festivals voor Iedereen' te willen stopzetten. Uiteindelijk kwam de Loterij vorig jaar toch nog over de brug met een subsidiëring voor twee jaar. In 2011 bedroeg die 150.000 euro. Voor verdere financiering verwees de Loterij door naar de regio's in België.

 

Intro vzw wijst erop dat de uitdagingen nochtans steeds groter worden. De vraag naar evenementen die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, wordt immers steeds groter. Bovendien heeft ons land het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap geratificeerd.

 

KVG-Vorming vzw, de grootste gebruikersorganisatie van personen met een handicap in België, betreurt de onzekere situatie bij Intro ten zeerste. Intro heeft 6,5 voltijdse medewerkers en honderden vrijwilligers in dienst.

Bron: HLN 29/08 via License2Publish - 03-09-2011

Comments

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

Waarom jij absoluut het boek EVENTPLANNER in huis moet hebbenWaarom jij absoluut het boek EVENTPLANNER in huis moet hebben
Hoe bouw je de spanning op voor je bezoekers?Hoe bouw je de spanning op voor je bezoekers?
Samsung wil vergaderingen innoveren met 'Flip'Samsung wil vergaderingen innoveren met 'Flip'
Advertenties

In de kijker

LEDskin®

LEDskin®

Maak van je beursstand een echte hotspot.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Sunday
Meer weer

Vacatures

 1. 10-01Assembleur
  PresTop Rental
  Noord-Brabant
 2. 08-01Senior Project Engineer
  Van Ham Tenten & Podia bv
  Noord-Brabant
 3. 08-01Junior Project Engineer
  Van Ham Tenten & Podia bv
  Noord-Brabant