Help! Ze komen de decibellen meten!Help! Ze komen de decibellen meten!

De laatste jaren is er heel wat te doen rond geluidsnormen op festivals en evenementen. Maar hoe ga je hier als organisator mee om?

 

Expert Marcel Kok van dBcontrol geeft vijf concrete tips die je niet alleen helpen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om gehoorschade bij je bezoekers te voorkomen!

 

TIP 1: een goede voorbereiding

"Echt waar, een hele enkele keer gebeurt het dat een organisator een week voorafgaand aan het event toch iets in de vergunning leest over geluidsnormen en metingen. Paniek ontstaat, want het feest moet doorgaan en hoe is dat decibel probleem dan op te lossen?" Een goede voorbereiding start je al op bij de eerste vergunningaanvraag en vergadering. Evenementen maken geluid, dat is geen geheim, dus geef als organisator duidelijk aan wat je wil doen op je event. Als je als organisator geluid (en de mogelijke overlast) serieus neemt, dan zal de overheid dat zonder twijfel waarderen.

 

TIP 2: duidelijke en werkbare afspraken

Zorg dat je duidelijke afspraken maakt, met een veel te vage omschrijving of 'te lage geluidsnorm' kom je nergens. Termen zoals meetpunt, meethoogte, middelingstijd kunnen een vergunning en je project charter specifieker maken. Ga niet akkoord met de veel geciteerde zinnetjes als "geluid wordt gemeten overal waar het publiek is". Wees kritisch. Een veel te lage geluidsnorm leidt bovendien tot onrust onder het publiek en dat is niet goed voor de veiligheid.

 

TIP 3: een goed geluid vereist een goede technieker

Dat is waar het publiek voor gaat: een fantastische line-up en dito sound. Slechte luidsprekers bestaan vrijwel niet meer, wel een matige afstelling. Investeer in de juiste mensen achter de knoppen. Ook binnen een redelijke decibel limiet kan het geluid goed klinken.

 

TIP 4: wie doet wat?

Bij heel kleine organisaties ligt het geluidsprobleem bij de organisator zelf, dat is helder. Maar hoe werkt het bij grotere festivals? Vraagt één van de medewerkers de vergunning aan en regelt hij/zij gelijk ook iets voor geluidsmetingen? Of komt er misschien een technisch vriendje langs met een sonometer van 200 euro op de dag zelf? Geluid is nog wel eens een sluitpost, dat geldt al helemaal voor technische innovaties zoals speciale luidsprekeropstellingen, isolerende doeken, meetplannen, ... "Niets doen leidt tot problemen op langere termijn"

 

TIP 5: Zorg voor één aanspreekpunt voor de geluidstechnici

Geluidstechnici worden er gek van als iedereen zich met het geluid bemoeit en gaat roepen dat iets harder, zachter of anders moet. De organisatie roept dit, de gemeente roept dat en de manager van de band duikt plotseling op en roept weer iets anders. Om de geluidstechnici duidelijkheid te geven is één aanspreekpunt erg gewenst. Deze spoc zorgt voor de communicatie tussen organisatie, creatief medewerkers, de milieupolitie en de techniekers. Rust in de tent dus.

 

Wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan zeker even contact op met dBcontrol!


www.dbcontrol.nl

03-06-2011

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

Feest vlekkeloos en zorgeloos met de SOS-partykitFeest vlekkeloos en zorgeloos met de SOS-partykit
Hoe zet je een entertainment ervaring neer op je evenement?Hoe zet je een entertainment ervaring neer op je evenement?
Virtual, augmented en mixed reality tijdens FestivakVirtual, augmented en mixed reality tijdens Festivak
Advertenties

In de kijker

Breepark

Breepark

Doen, wat je leuk vindt.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 22-10Bewakingsagent (m/v)
  Key4ce Security
  Oost-Vlaanderen
 2. 20-10Hulpverlener tijdens evenementen
  Ambulance Medical Service vzw
  Limburg
 3. 10-10Project Manager (m/v) BeerWalk
  Deadline Entertainment...
  Antwerpen