Nooit een vergadering zonder koffiepauzeNooit een vergadering zonder koffiepauze

Een belangrijke vergadering wordt best gevolgd door een koffiepauze. Een dergelijke onderbreking blijkt immers de uitgelezen manier om het brein de nieuwe informatie op te laten slaan en het geheugen te verbeteren.

 

Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Neural Science aan de New York University. De onderzoekers stellen dat een rustpauze tijdens een waakperiode het geheugenvermogen stimuleert, net zoals een verkwikkende nachtrust dat ook doet. Daarbij wordt opgemerkt dat de hersenen tijdens een rustperiode het werk opknappen, zodat rust cruciaal is voor het stimuleren van de cognitieve functies en het geheugen. Daar wordt volgens de onderzoekers veel te weinig aandacht aan besteed, vooral omdat de hedendaagse informatietechnologieën vooral gericht zijn op onafgebroken werk.

 

"Uit het onderzoek blijkt dat een koffiepauze ideaal is om de pas verkregen informatie optimaal te verwerken," aldus onderzoeksleider Lila Davachi, assistent aan het Center for Neural Science, tegenover het magazine Time. "Het menselijk brein wil immers dat andere functies worden uitgeschakeld, zodat het zich kan focussen op wat het net heeft opgepikt." De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de activiteit tussen de hippocampus en de neocortex, twee belangrijke hersengebieden op het gebied van geheugen en gegevensverwerking, tijdens een wakende rustperiode wordt verhoogd na een leertaak. De verhoogde activiteit wordt ook in verband gebracht met een verbeterd geheugen. In het onderzoek bleek ook dat een hogere activiteit tussen de hippocampus en de neocortex ook tot betere resultaten leidt.

 

De onderzoekers merken op dat eerder onderzoek bij mensen en proefdieren heeft aangetoond dat de slaap een belangrijke rol speelt in het vormen van het geheugen. "Maar de nieuwe research toont aan dat slaap wellicht niet de enige periode van de dag is waarop ervaringen in het geheugen worden versterkt," merkt Lila Davachi nog op. "Wakende rustperiodes, zoals een koffiepauze of een meditatiemoment, kunnen eveneens het geheugen helpen verdedigen." Lila Davachi stelt dan ook dat een rustperiode daadwerkelijk kan bijdragen tot verbeterde prestaties. Daarmee bevestigen de onderzoekers volgens het magazine het oude uitgangspunt dat men zich bepaalde dingen niet meer kan herinneren omdat men er juist teveel is op geconcentreerd.

 

Altijd een koffiemachine vlak bij de vergaderzaal dus!

Bron: express.be - 06-02-2010

Comments

Meld je hier aan om te reagerenLees ook

Hoe ga je om met moeilijke opdrachtgevers?Hoe ga je om met moeilijke opdrachtgevers?
Hoe reviews je event of eventbedrijf boosten - InfographHoe reviews je event of eventbedrijf boosten - Infograph
Amazon wil concert tickets verkopenAmazon wil concert tickets verkopen
Advertenties

In de kijker

Reviews

Reviews

3 redenen om nu eventlocaties, cateraars, ... te reviewen.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Monday
Meer weer

Vacatures

 1. 18-08Junior Event Producer
  Sylvester Productions
  Vlaams-Brabant [+Brussel]
 2. 18-08Account Manager
  Art Of Confusion / 7theaven...
  Antwerpen
 3. 11-08Project Coordinator (m/v)
  Event Flooring Services
  Antwerpen