Nederland vs België - Part 2: eten vs show

Nederland vs België - Part 2: eten vs show

Vorige week pakten we, in deel 1 van deze minireeks 'Nederland versus België', de clichés aan. Deze week zoomen we in op het culinaire en entertainment.

 

Over kwaliteit gesproken. Waar het gezelschap het unaniem over eens is, is dat het Bourgondische gehalte van de Belgische evenementen van hoog niveau is. Toine Dorpmans: "In België bezuinigt men liever op een vloerbedekking in een tent. Die 5 euro per gast besteden ze liever aan een extra dessert. Ik heb het idee dat Nederlanders meer van het detail zijn."

 

Ann van den Eeden van het Belgische Kabuki Events: “Wij verzorgden voor PlayStation in beide landen een evenement. Het showdeel moest gelijk zijn, maar in België moesten we flink uitpakken voor het diner. In Nederland was een buffet goed genoeg, waar de Belgen rechtsomkeert voor zouden maken en naar huis zouden gaan. Het is een cultuurverschil. Belgen vinden eten belangrijk, het zijn Bourgondiërs."

 

"Toen ik als Nederlander ging werken bij Center Parcs in België, dachten ze echt dat ik de man van het broodje kroket en het glaasje karnemelk was", vertelt Paul Janssen van het Belgische Center Parcs De Vossemeren. "Mijn gevoel zegt dat de beleving en emotie van de twee landen van elkaar verschillen."

 

Toine Dorpmans: "Dat vind ik ook. Waar wij ons als Nederlanders soms druk om maken zal een Belg soms koud laten. De emotie is anders. Dat is een cultuurverschil dat niet eens alleen in onze branche naar buiten komt. Grappig in België, men denkt vaak dat de cateraar ook de organisator van het feest is. Trouwens, je zult geen Nederlandse cateraar op een Vlaams zakelijk event treffen, terwijl andersom wel voorkomt. Men is in België ook niet bij het boeken van een locatie gebonden aan hun vaste cateraar, nog zo'n verschil met Holland."

 

Toine Dorpmans: "Ik werk al 30 jaar met de Belgische markt. Ik woon er zelfs en denk zelfs Vlaams, maar toch blijft het moeilijk. In Nederland concentreer ik me op het topsegment in zakelijke evenementen. In België is me dat niet gelukt, dat bleek te moeilijk. Vandaar de ommezwaai, nu richten we ons uitsluitend op privéfeesten in België. Ook in het topsegment."

 

 

Lees ook:

Nederland vs België - Part 1: de clichés

 

Volgende week:

Nederland vs België - Part 3: discrepantie?

 

Door: Marieke Prins - de Vos en Ellen van Ree

Fotografie: sjoerdfotografie.nl

Bron: HighProfile.nl

Reageer op dit artikel

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der Straeten Bestel nu!

Vacatures