Operatie nieuwjaarsreceptie - 10 TIP'sOperatie nieuwjaarsreceptie - 10 TIP's

Nieuwjaarsrecepties zijn netwerkgelegenheden bij uitstek. Goed voor de carrière of om binnen te dringen in een bepaalde branche. Maar ze kunnen je loopbaan ook breken.

 

Het Financieele Dagblad geeft 10 praktische tips. De nieuwjaarsreceptie is voor jonge, ambitieuze professionals een uitstekende gelegenheid om het visitekaartje persoonlijk te overhandigen aan partijen die belangrijk zijn op de weg naar de top.

 

TIP 1

Spreek de eigen naam langzaam uit bij het handenschudden, dan wordt deze beter onthouden door de gesprekspartner. Omgekeerd geldt ook dat het onthouden van de namen van de gesprekspartners een goede indruk achterlaat.

 

TIP 2

Bereid je goed voor. Bedenk van tevoren een aantal smalltalk-onderwerpen. Valt de conversatie akelig stil? Praat de stilte niet weg met onzinnige prietpraat, maar stel open vragen.

 

TIP 3

Ga niet party crashen, maar 'get the message'. Blijf weg als je niet uitgenodigd bent en dring je niet op. Als ze je interessant vinden, word je wel uitgenodigd.

 

TIP 4

Voor 'headhunters' is elke bijeenkomst een assessment. Kandidaten worden nooit alleen beoordeeld op hun zakelijke vaardigheden en trackrecord, maar ook op hun omgangsvormen. Houd daar altijd rekening mee. Wees geen grijze muis, maar trek ook geen negatieve aandacht.

 

TIP 5

Vertrek op tijd. Volgens de etiquette hoort de eindtijd aangegeven te staan op de uitnodiging voor een receptie. Houd je daaraan. Ook niet in een kroegje even verderop.

 

TIP 6

Steel geen tijd. Op een drukbezochte receptie willen de meeste gasten hun kostbare tijd niet verdoen aan een beginnend advocaat of consultant. Herken de beleefdheidsfrasen en de lichaamstaal waarmee de ander een gesprek wil beëindigen.

 

TIP 7

De kerstdagen zijn voorbij; ga dus niet gekleed als wandelende kerstbal, maar ga als een gentleman in stijl.

 

TIP 8

Strooi nooit te genereus met visitekaartjes. Geef/vraag er alleen een aan je gesprekspartner als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in een vervolgcontact.

 

TIP 9

Recepties zijn niet bedoeld voor diepgaande gesprekken; het lijkt eerder op speeddaten met oppervlakkige gesprekken voor een eerste indruk. Bovendien is het niet handig om een intensief gesprek te starten; het is belangrijk om te allen tijde uit het gesprek te kunnen breken ingeval er ineens een voor jou (carrière/werk) interessanter iemand langsloopt.

 

TIP 10

Geniet, maar drink met mate. Vermijd dronkenschap. Dat is voor iedereen beter. Ook voor je carrièreplanning.

Bron: Het Financieele Dagblad - 12-01-2008

Comments

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan

Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

 Lees ook

TIP! - Internet op je event: hoeveel bandbreedte heb je nodig?TIP! - Internet op je event: hoeveel bandbreedte heb je nodig?
3 redenen om reviews te plaatsen3 redenen om reviews te plaatsen
2018 wordt sterk jaar voor eventsector2018 wordt sterk jaar voor eventsector
Advertenties

In de kijker

Jaarbeurs. Bijzonder ontmoeten.

Jaarbeurs. Bijzonder ontmoeten.

Jaarbeurs medewerkers vertellen hun verhaal.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 14-02Traffic Ninja - B rijbewijs
  Goldfish Industries - Party...
  Antwerpen
 2. 14-02Warehouse Jedi
  Goldfish Industries - Party...
  Antwerpen
 3. 12-02CAD Specialist
  beMatrix
  West-Vlaanderen