Kursaal Oostende wordt grootste moduleerbare concertzaal van België

Kursaal Oostende wordt grootste moduleerbare concertzaal van België

Kursaal Oostende zal naast zittende zaalshows vanaf 2026 ook staande pop- en rockconcerten kunnen organiseren. Om die ambitie waar te maken investeert het samen met de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de Stad Oostende en Bouwheer NV EKO 25 miljoen euro in de concertzaal.


Tijdens de werken blijven de andere zalen van Kursaal Oostende gewoon open.


Door een nieuw dynamisch vloerplan zal de capaciteit van het bestaande auditorium verhoogd kunnen worden naar een capaciteit van meer dan 3.000 personen waardoor Kursaal de grootste concertzaal wordt ten westen van Brussel en Antwerpen. Daarnaast zal het comfort voor beurzen, conferenties en banketten aanzienlijk verhogen. Het imposante raam aan de zeezijde wordt onderdeel van de zaal en krijgt zo een invulling zoals architect Leon Stynen het voor ogen had. Met deze ingreep vertaalt Kursaal Oostende haar ambitie om enerzijds ook een jonger publiek aan te trekken en mee een speler te worden in de internationale concertkalender. Tijdens de werken blijven de andere zalen van Kursaal Oostende gewoon open. De werken starten in oktober van dit jaar.
Meer dan 3.000 concertgangers

De grootste veranderingen zullen zich onder het vloeroppervlak bevinden. Daar worden nieuwe technieken geïnstalleerd die ervoor zullen zorgen dat de zaal een multifunctioneel karakter krijgt. Dankzij mechanische liften onder de zaal, zal de hele zaaloppervlakte, inclusief het podium, in hoogte verstelbaar zijn, onafhankelijk van elkaar. De rode stoelen zullen via de vloer kunnen verdwijnen. Op die manier kan de hele zaal in een mum van tijd aangepast worden op maat van het evenement. Zo kan de zaal op gelijke hoogte gebracht worden van het podium – waardoor je een prachtig zicht hebt op het strand en de zee -, of omgekeerd.


Hierdoor krijg je een gigantische vloeroppervlakte van 1.700 vierkante meter en een concertzaal waar meer dan 3.000 concertgangers zullen kunnen genieten van een optreden in een state of the art zaal. Door dit hoogtechnologische snufje heeft Kursaal Oostende meteen een Belgische primeur beet. Het wordt de grootste zaal van België die op deze manier van indeling zal kunnen veranderen. 


"Die troeven situeren zich ook in het B2B segment. Want in de verschillende opstellingen die we kunnen toepassen zullen we in het huidige auditorium niet alleen grote banketten kunnen organiseren, maar ook beurzen, en breiden we onze capaciteit voor congressen uit. Dit alles met een prachtig zicht op zee, wat de beleving nog aantrekkelijker zal maken", aldus Gwen Nys, Adjunct-Directeur Kursaal Oostende.Andere zalen blijven open

De werken in de concertzaal zullen twee jaar duren, gedurende die periode zal enkel het auditorium gesloten zijn. De andere zalen van het Kursaal blijven in de periodes waar de werken het toelaten open voor evenementen.Backstage en Lounge Bar

Tegelijk met de concertzaal worden ook de backstage en de Lounge Bar aangepast. Door de backstage comfortabeler en aangenamer te maken, wil het Kursaal artiesten vandaag nog beter kunnen verwelkomen. Er komt een grote keuken met een mooie foyer ruimte, waar artiesten kunnen genieten van warme maaltijden, de kleedkamers krijgen een nieuwe en gezellige inrichting en ook de douchemogelijkheden worden aangepast. Kostprijs: 25 miljoen euro

Dergelijke ingrijpende veranderingen komen natuurlijk met een kostprijs. Die bedraagt 25 miljoen euro en wordt betaald door verschillende instanties. De Vlaamse regering subsidieert 9 miljoen euro. Er is een bijdrage van 400.000€ dankzij de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale via het regiofonds. Verder wordt er 100.000€ bijgedragen via het reglement toeristische impulsen van de provincie West-Vlaanderen. Bouwheer NV EKO zal 4 miljoen euro voorzien. De overige 11,5 miljoen euro zal de exploitatie zelf bekostigen. 

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties