Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het moeilijk door gestegen kosten: "Je kan het bijna niet rondkrijgen"

Gratis festivals hebben het zwaar door de gestegen personeels- en materiaalkosten. Dat zien Willem Westermann, de uitvoerend secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Ook voor kleinere festivals, met vaak kleinere marges, kan het organiseren van een festival risicovol zijn door de prijsstijgingen.


De kosten in de branche zijn over het algemeen 'stevig gestegen', ziet Westermann. "Personeel wordt duurder, de materiaalkosten zijn niet minder geworden, en het is moeilijk te vertalen naar een ticket. Het is steeds afwegen: wat kan ik vragen, en wat verwachten we qua horeca-omzet en subsidies.""Bijna niet rond te krijgen"

Bovendien is vaak op voorhand onzeker hoeveel kaarten verkocht worden. Sommige grote festivals zijn snel uitverkocht, maar 'de rest moet hard werken om kaartjes te verkopen'. De gestegen kosten vallen met name de gratis festivals zwaar, denkt Westermann. "Als je geen kaartjes verkoopt, dan kun je het bijna niet rondkrijgen."


Ook Mama’s Pride Festival in Geleen - al 28 jaar gratis toegankelijk - heeft moeite met de gestegen kosten. "Ons festival is gratis toegankelijk en dat is nog een complicerende factor", zegt Kees van den Berg, directeur-bestuurder van de organisator Stichting Samenwerkende Muziekfestivals Limburg.


"We zijn als gratis toegankelijk festival voor twee derde afhankelijk van horeca-inkomsten tijdens onze twee festivaldagen. De rest van de inkomsten komt uit subsidies, sponsoring en particuliere giften en eigen inkomsten uit merchandise." Het festival is blij met de steun van de gemeente Sittard-Geleen, die de subsidie voor komende editie heeft verhoogd van 30.000 naar 50.000 euro. "Desondanks zijn we zeer afhankelijk van het weer."


Schans ziet ook dat gratis festivals het moeilijk hebben door de gestegen kosten. "Een heel duidelijk voorbeeld zijn de bevrijdingsfestivals, die afhankelijk zijn van of mensen het terrein op komen of niet. En niks is gratis in het leven, ze hebben wel degelijk kosten en die moeten gedekt worden." Sommige festivals moeten stoppen omdat ze het financieel niet rondkrijgen, ziet Schans. Hoe minder marge, des te risicovoller het volgens hem wordt.


Van den Berg vreest dat Mama's Pride Festival op termijn commercieel moet worden om te kunnen blijven bestaan, laat hij weten. "Terwijl net dat gratis component zo krachtig is."

Bron: HLN 25/03 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Waarom Oostende 'the place to be' is voor jouw meeting, teambuilding of congres?

Help ons event planning naar een hoger niveau tillen: geef een 5-sterrenreview op G2!

Help ons event planning naar een hoger niveau tillen: geef een 5-sterrenreview op G2!

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Werken in de eventsector is niet evident, maar maakt gelukkig

Advertenties