Onderzoek: geen effect grote evenementen in pandemie

Onderzoek: geen effect grote evenementen in pandemie

In een onderzoek door TU Delft, uitgevoerd als onderdeel van Fieldlab Evenementen's derde fase gericht op kennisverrijking, wordt het effect van het openen van grootschalige evenementen tijdens versoepelingsmomenten in 2021 en 2022 onder de loep genomen.


Interessant genoeg vond de studie geen duidelijke correlatie tussen deze versoepelingen en een stijging van het COVID-19 reproductiegetal. Dit ondanks de veronderstelling dat grote evenementen, vanwege hun hoge bezoekersaantallen en close-contact omgeving, een significante impact zouden hebben op de verspreiding van het virus.


Hoewel de kans op besmetting bij evenementen hoger is, suggereert het onderzoek dat het effect van evenementen op de viruscijfers beperkt is. Dit kan te wijten zijn aan meerdere factoren, waaronder de algemene epidemiologische situatie, zoals virusvarianten en vaccinatiegraden, en het relatief kleine aantal contactmomenten bij evenementen in vergelijking met andere sociale interacties.


De TU Delft komt met drie aanbevelingen voor de toekomst. Ten eerste, het verbeteren van de dataverzameling om risicovolle locaties beter te identificeren. Ten tweede, meer onderzoek naar de relatieve risicobijdrage van verschillende locaties aan de totale besmettingen. Tot slot, verdere studie naar de balans tussen voorzorg en risicobeoordeling in verschillende fasen van een pandemie.


Dit onderzoek is van groot belang voor de eventsector, omdat het inzichten biedt in hoe evenementen kunnen worden georganiseerd en beheerd in tijden van gezondheidscrises, met een nadruk op zowel veiligheid als haalbaarheid.


Het volledige rapport, een waardevolle bron voor iedereen in de evenementenindustrie, is beschikbaar voor verdere details en inzichten (Nederlands): Fieldlab data-analyse eindrapport.pdf 

Bron: Covid Kenniscentrum voor Evenementen

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Very Food Catering
Cateraar Very Food groeit en koopt nieuw pand
Very Food Catering|
22 February 2024

Een nieuw hoofdstuk voor Very Food catering: meer ruimte en meer smaakbeleving


In het boeiende verhaal van Very Food Catering tekent zich een nieuw hoofdstuk af, aan ruimte alvast geen gebrek in hun gloednieuwe pand.

Lees meer

Like Reageer
Kevin Van der Straeten
Leader |eventplanner.net | 16 February 2024

Proficiat!

Like | Reply

Lees ook

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Ontdek het vernieuwde hotel Du Parc

Ontdek het vernieuwde hotel Du Parc

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

Advertenties