Onverwacht: de gedurfde terugkeer van Fyre Festival

Onverwacht: de gedurfde terugkeer van Fyre Festival

De echo's van het beruchte Fyre Festival resoneren nog steeds door de annalen van sociale media en popcultuur. Om je geheugen op te frissen: Fyre Festival werd synoniem met luxe gebroken beloften, een luchtspiegeling van een weekendje weg dat aanleiding gaf tot meerdere rechtszaken en aanzet tot vergelijkingen met dystopische verhalen als 'The Hunger Games' en 'Lord of the Flies'. De razernij van het internet tijdens het debacle was moeilijk te missen.


Nu kondigt Fyre Festival, tegen alle verwachtingen in, zijn terugkeer aan.


Billy McFarland, het brein achter het evenement uit 2017 dat snel veranderde van een uitje op een fantasie-eiland in een fiasco, heeft de comeback van Fyre Festival bekendgemaakt, dit keer met de naam Fyre Festival II. Het event, gepland voor 2024, is voor velen een schok, gezien de eerdere gevangenisstraf van vier jaar voor McFarland. De eerste editie van het festival, dat plaatsvond op het Bahamaanse eiland Great Exuma, ontaardde in een regelrechte oplichterij, waardoor investeerders en bezoekers maar liefst 26 miljoen dollar moesten inleveren.


Het is intrigerend dat je, na het bekijken van de documentaires die op platforms als Netflix en Hulu worden gestreamd, zou kunnen aannemen dat McFarland, algemeen bestempeld als een ‘oplichter’, slechts zijn volgende grootse plan aan het uitbroeden was.


McFarland, net uit de gevangenis in 2022, noemt zijn periode in eenzame opsluiting als een periode van reflectie en ideeën voor dit vervolg. Met een smetteloos gewaad en AirPods in een recente YouTube-aankondiging sprak hij vol vertrouwen een alomvattend plan om de Fyre-droom nieuw leven in te blazen, waarbij hij verklaarde: "Dit is het hoogtepunt van mijn inspanningen."


Als je de officiële webpagina van het evenement bezoekt, vind je kaartjes met een startprijs van $ 499, oplopend tot verschillende pakketten met een prijs tot $ 7.999. De geplande datum voor het festival is 6 december 2024, zij het met een asterisk, wat duidt op mogelijke wijzigingen. Wat betreft de locatie? Een vaag 'The Caribbean' is alles wat we krijgen, dat griezelig doet denken aan de dubbelzinnigheid die het oorspronkelijke feest omhulde.


En hoewel veel details in mysterie gehuld blijven, valt één flagrante omissie op: de artiestenopstelling van het evenement, of het gebrek daaraan. Er wordt volop gespeculeerd over de betrokkenheid van Ja Rule, de voormalige mede-samenzweerder van McFarland.


Terwijl de wereld met een mix van scepticisme en nieuwsgierigheid toekijkt, zal alleen de tijd leren of Fyre Festival II ontbrandt of uitdooft.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties