Studenten kiezen opnieuw voluit voor eventsector

Studenten kiezen opnieuw voluit voor eventsector

"We hebben die jongeren nu meer dan ooit nodig..." Nu de coronapandemie stilaan achter de rug lijkt, veert de eventsector na twee moeilijke jaren weer recht. Het aantal events, zowel B2C als B2B, neemt opnieuw toe en de orderboekjes van eventorganisatoren lopen vlot vol.


Dat bevestigt ook Stijn Snaet van Event Confederation, de koepel van eventfederaties die in volle coronacrisis werd opgericht. "Vandaag kampen we met een tekort aan medewerkers, een gevolg van de pandemie", zegt hij. "Goed opgeleide mensen zijn nochtans een must om de internationaal sterke positie van onze sector te behouden. Nu draait de sector goed, al blijven we conjunctuurgevoelig. Het is dus van het grootste belang dat we adequate maatregelen krijgen om de energiecrisis en inflatie snel achter ons te laten."


Ook studenten kiezen weer volop voor de eventsector. De inschrijvingscijfers van Event & Project Management aan Arteveldehogeschool, een afstudeerrichting van Organisatie en Management, zijn voor het academiejaar 2022-2023 gestegen met meer dan 60%, van 110 eerstejaars vorig jaar naar 180 dit jaar. Die cijfers zijn bovendien nog niet definitief, want ook later in het academiejaar kunnen studenten nog inschrijven. De ongeziene stijging komt er nadat het aantal starters gevoelig was gedaald door de coronacrisis. Meer nog: sinds de opstart van de afstudeerrichting Event & Project Management gaat het om een record.


"Die positieve cijfers bevestigen dat de eventwereld toch aantrekkelijk blijft", zegt Snaet nog. "Nog belangrijker: nadat die studenten afgestudeerd zijn, kunnen we de gaten bij onze bedrijven weer opvullen. Event Confederation wil daarom een sterke en ondersteunende partner zijn voor de hogescholen. Hoe beter we jongeren samen opleiden, hoe sneller ze bij ons hun weg vinden."Aantrekkelijk studieprogramma

"Het is duidelijk: de sector leeft weer op", zegt Frederik Loys, teamleader van Organisatie en Management aan Arteveldehogeschool. "Twee jaar geleden werden de perspectieven van de eventwereld regelmatig in twijfel getrokken, wat maakt dat studenten niet stonden te springen voor de job. Onze doelgroep van 18-jarigen heeft ook twee zomers lang niet kunnen ervaren welke beleving een festival en andere events creëren. Dat, en het gegeven dat eventmanagement geen vak is in het secundair onderwijs, had tot gevolg dat er geen prikkels waren om de interesse in eventorganisatie aan te wakkeren."


Maar daar is nu dus duidelijk verandering in gekomen. "Vanuit de sector krijgen we heel veel vraag naar enthousiaste eventprofessionals", zegt Loys. "De voorbije maanden hebben we dan ook niet stilgezeten en voortdurend gewerkt aan een aantrekkelijk studieprogramma dat studenten klaarstoomt voor de uitdagingen van de sector. Ik durf zelfs te zeggen dat de opleiding en de sectorfederaties nooit dichter met elkaar in contact stonden. We willen de lokgroep van de eventwereld zo goed mogelijk beantwoorden."


Na een kennismakingsweek voor alle eerstejaars volgen, naast de lessen, al meteen eventbezoeken, partnertrainingen en praktijkstages. Ook late inschrijvers, die bijvoorbeeld in één jaar een tweede bachelordiploma willen behalen, zijn welkom.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

8 out of the box meeting locaties

8 out of the box meeting locaties

To The Point Events en SKF scoren internationale hattrick

To The Point Events en SKF scoren internationale hattrick

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties