Waarom cybersecurity hoog op je agenda moet staan

Waarom cybersecurity hoog op je agenda moet staan

Cyberbeveiliging, datalekken, malware? Lijkt dat een ver-van-je-bed show voor jou als eventprofessional? Cyberbeveiliging dient, zeker nu evenementen meer en meer door technologie ondersteund en zelfs gestuurd worden, een topprioriteit te zijn.

 

In dit artikel lees je welke risico's je loopt, hoe cybercriminelen concreet te werk gaan, en wat je kunt doen om ze een stap voor te zijn.

 

Om te beginnen, cybersecurity betekent mensen, beleid, processen en technologieën inzetten om organisaties, hun kritieke systemen en gevoelige informatie te beschermen tegen digitale aanvallen (bron, Gartner). Cybercriminelen gaan lang niet alleen achter grote bedrijven. Ze targetten alle bedrijven, en dat kan gerust jouw evenement of eventbedrijf zijn, omdat ze bij events vinden wat ze zoeken: data of gegevens van grote aantallen mensen. Data is namelijk het nieuwe goud, het beschermen ervan je nieuwste uitdaging.

 

Laten we het concreter maken. Wat is interessante data voor cybercriminelen? Denk aan creditcardnummers, maar ook rijksregisternummers en geboortedata, handig als criminelen een identiteit willen stelen. Nog aantrekkelijke gegevens voor deze heren en dames zijn e-mailadressen en telefoonnummers, die veelvuldig worden ingezet bij phishing-scams. Organiseer jij een groot evenement met honderden of duizenden aanwezigen, dan ben jij dus een ideaal target voor cybercriminelen!

 


Cybercriminaliteit: gevaar voor je gasten, gevaar voor jouw bedrijf

Een cyberaanval heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor de mensen die je event bijwonen, maar schade is er ook voor jouw bedrijf en je reputatie.

 

Als je evenement wordt gehackt, mag je rechtszaken verwachten, zeker omdat je in Europa, door de GDPR, verplicht bent veiligheidsmaatregelen te treffen. Europa streeft ernaar de controle over persoonsgegevens terug bij het individu te leggen, en daarom moeten alle bedrijven de nodige maatregelen nemen om persoonsgegevens te beschermen. Zeker als je grote databestanden met persoonlijke informatie beheert (zoals bij evenementen en festivals), kan het gebrek aan de juiste maatregelen leiden tot hoge boetes! De GDPR eist ook dat je protocollen of procedures hebt voor wanneer het misgaat en schrijft ook voor dat je een incident verplicht moet melden.

 


Voorbeelden van cyberbedreigingen

In principe kunnen hackers elk apparaat dat op je netwerk is aangesloten, aanvallen, ook de smartphones van je gasten die verbonden zijn met je netwerk.

 

Phishing-e-mails worden zo vormgegeven dat ze perfect lijken op communicatie van jouw evenement. Hackers voegen een link toe waarmee ze proberen gegevens te ontfutselen bij jouw medewerkers om zo op jouw eventsoftware in te loggen. Dit is de meest voorkomende manier van hacking van systemen. Zo loggen hackers gewoon in op je registratiesoftware en downloaden alle data eenvoudigweg.

 

Nog erger is ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. De cybercrimineel dringt je systemen binnen en introduceert een virus. De snoodaard doet dat via een phishing-mail of als hij of zij de kans krijgt, via een geïnfecteerde USB-stick in een apparaat te steken. Eenmaal binnen, versleutelt het virus alle gegevens en die krijg je pas terug, als je een flinke som losgeld hebt betaald. Voor de georganiseerde misdaad is dit een eenvoudige en veilige manier om snel (veel) geld te verdienen, voor jou is dit een ramp.

 


Waakzaamheid en gezond verstand

Gezond boerenverstand helpt je natuurlijk ook in de strijd tegen cybercriminaliteit, net zoals je dat doet in je privéleven. Enkele tips:

  • Hou je software up-to-date: het installeren van software-updates voor je besturingssysteem en programma's is van cruciaal belang. Installeer altijd de nieuwste beveiligingsupdates op al je apparaten
  • Goed wachtwoordbeheer: unieke paswoorden met letters, cijfers en speciale tekens, tweefactorauthentificatie en een password manager helpen je om sterke wachtwoorden te hebben voor al je accounts.
  • Installeer een goed antivirusprogramma. Ook op Mac. Zo kun je heel wat narigheid voorkomen.
  • Pas op voor verdachte e-mails: phishing scams worden meestal uitgevoerd per e-mail maar het gebeurt ook via telefoon, sms of via sociale netwerksites.
  • Wees voorzichtig op wat je klikt: onbekende websites of het downloaden van software van onbetrouwbare bronnen kunnen malware bevatten die (vaak stil) wordt geïnstalleerd.
  • Laat apparaten nooit onbeheerd achter: de fysieke beveiliging is net zo belangrijk als de technische beveiliging.
  • Train je team in cyberbedreigingen en wat te doen/niet te doen! 

 

Cyberverzekering

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar zelfs als je alle mogelijke maatregelen hebt genomen, kan je onderneming nog het slachtoffer van cybercriminaliteit worden. Wist je dat je je kan verzekeren tegen hacking met een cyberverzekering? Je ben dan verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schade die een cyberincident of systeeminbraak toebrengt aan derde personen en je kunt rekenen op bijstand van cyberspecialisten.

 


Conclusie: cybersecurity is een topprioriteit voor de event branche

Voorzie in je eventplanning (een goede voorbereiding is het halve werk) ruimte en een budget en schakel een gekwalificeerde beveiliging expert in. Samen bedenken jullie een strategie die jouw bedrijf én je gasten beschermt tegen cybercriminaliteit.

 

Wat je sowieso al kunt doen: beveilig je wifinetwerk op je evenement zodat data van bezoekers niet onderschept worden. En selecteer een veilig registratieplatform en eventsoftware. Ken jij overigens de gratis (en veilige) eventmanagement software van eventplanner al?

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Duurzaam event plannen? Kies voor BluePoint Antwerpen

Duurzaam event plannen? Kies voor BluePoint Antwerpen

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties