Zo houd je het hoofd koel: 5 tips om te werken in hittegolf op events en festivals

Zo houd je het hoofd koel: 5 tips om te werken in hittegolf op events en festivals

Het is bloedheet, ontzettend leuk om aan het zwembad te liggen, maar als je deze dagen aan het werk bent op een festivalterrein of evenement neem je best de nodige voorzorgen. Wij geven 5 tips om het hoofd koel te houden.


Als het te warm wordt op het werk, heb je als werknemer recht op een aantal beschermende maatregelen. In sectoren zoals de bouw is dat heel goed geregeld, helaas is in de eventsector niet iedereen even goed op de hoogte.


De regels over het werk bij hoge omgevingstemperaturen zijn vastgelegd in de codex over het welzijn op het werk. De actiewaarden voor blootstelling aan warmte zijn vastgesteld (B) uitgaande van de WBGT-index in functie van de fysieke werkbelasting:


 • 29 - Licht of zeer licht werk
 • 26 - Halfzwaar werk
 • 22 - Zwaar werk
 • 18 - Zeer zwaar


De temperatuur moet gemeten worden met een zogenaamde 'vochtige globethermometer'. Deze thermometer houdt ook rekening met de luchtvochtigheid en met de stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving. Het is mogelijk dat het resultaat lager uitvalt dan de temperatuur die met een gewone thermometer vastgesteld wordt.


Dit zijn de verplichtingen voor je werkgever bij extreme hitte:

 • beschermingsmiddelen (zonnescherm, hoofddeksel, ...) ter beschikking stellen als je aan rechtstreekse zonnestraling wordt blootgesteld
 • gratis aangepaste verfrissende dranken verstrekken
 • binnen de 48 uur een verluchtingssysteem in de werklokalen installeren


Duurt de hinder voort, wat onder meer kan blijken uit een rondvraag bij de werknemers, dan moet de werkgever rusttijden toestaan. Dat laatste is niet altijd evident tijdens een hectische opbouw van een evenement wat zowieso al een race tegen de klok is.5 tips voor werken in extreme hitte

Er zijn natuurlijk ook voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt nemen. We geven 5 tips:

 • Drink voldoende water. Door de hitte ga je zweten en verlies je vocht en daardoor ook energie. Drink je té weinig dan word je sneller moe. Kies liever lauwwarme thee in plaats van ijskoud water. Koude dranken laten de temperatuur in je lichaam stijgen.
 • Bescherm je huid. Breng elke twee uur zonnebrandcrème aan met minimaal factor 15. Werk niet in bloot bovenlijf en draag een t-shirt en pet. Werk zo veel als mogelijk in de schaduw. Respecteer wel de veiligheidsvoorschriften!
 • Probeer je werkdag zo vroeg mogelijk te starten zodat je in de koelere ochtenden kunt werken.
 • Neem vaker pauze en stel zwaar werk indien mogelijk uit tot een minder heet deel van de dag. Werk je in een werfcontainer of kantoor zorg dan voor voldoende verluchting.
 • Voel je je niet goed? Of zie je een collega die last heeft van de hitte. Raadpleeg een doktor.

Bron: belgie.be

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

ECC Leiden
Voor sfeervolle borrels en summer events
ECC Leiden|
06 June 2023

Summer event op de planning? Kies dan voor The Terrace of The Greenhouse van ECC Leiden! Dé ideale plek voor een heerlijk verkoelend drankje en gezelligheid met collega’s na een lange vergadering. Maar ook voor een borrel of klein evenement met een zomers tintje.


Op ons terras hebben we een stukje Ibiza naar Leiden gehaald, inclusief een unieke containerbar, comfortabele ...

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Fletcher Hotels kiest met 50+ eventlocaties voor eventplanner.net

Fletcher Hotels kiest met 50+ eventlocaties voor eventplanner.net

Nieuw: beveilig je eventplanner.net account met 2FA ?

Nieuw: beveilig je eventplanner.net account met 2FA ?

Showbizzleverancier AED Group zoekt overnemer voor mondiale groeisprong

Showbizzleverancier AED Group zoekt overnemer voor mondiale groeisprong

Advertenties