Festivalzomer wordt drukker dan ooit: "Geen tent meer voor Tomorrowland"

Festivalzomer wordt drukker dan ooit: "Geen tent meer voor Tomorrowland"

Met het ene na het andere festival dat een extra weekend of een compleet nieuw concept aankondigt, loopt de festivalkalender stilaan helemaal vol. "We moeten aanvragen weigeren. Pukkelpop konden we nog helpen, Tomorrowland niet", klinkt het bij tentenbouwer Top Tents in Lommel, Limburg.


"Stay tuned voor een bijzondere bisronde", zo liet de organisatie van Rock Werchter woensdag weten toen bekend raakte dat het festival deze zomer volledig uitverkocht is. Komt er een extra festivalweekend of een nieuw concept? Het zou alvast niet het eerste festival zijn dat deze zomer uitbreidt. Zo kondigde Tomorrowland al een derde weekend aan in juli. Met CORE organiseren Tomorrowland en Rock Werchter samen ook al een nieuw festival in Brussel eind mei. Live is Live, dat in juni in Zeebrugge plaatsvindt, is dan weer een nieuw concept van de organisatie achter Best Kept Secret. En in Gent gaan er stemmen op om de Gentse Feesten met een dag te verlengen.


Kleinere festivals zouden bij slecht weer wel eens de dupe kunnen zijn - Evenementexpert Peter Decuypere


"Een duidelijk voorbeeld van knaldrang", zo stelt Peter Decuypere, evenementexpert en lector aan PXL-Music. "We wachten al twee jaar op een normale zomer, en zeker jongeren kijken er naar uit om nog eens naar de campings te trekken en goed los te gaan." Ontstaat er op die manier geen overaanbod aan festivals? "Daar moeten organisatoren inderdaad voor opletten. Maar zij weten zelf ook wel dat er een limiet is. Langs de andere kant hebben festivalgangers na twee zomers zonder festivals ook wel wat extra budget gespaard. Bovendien loopt de verkoop ook goed, wat bewezen wordt door Rock Werchter, dat nu al volledig uitverkocht is."


Heel veel zal volgens Decuypere afhangen van het weer. "Als het een goede zomer wordt, zullen we geen festivals genoeg kunnen hebben. Vooral kleinere festivals zijn daar voor een stukje afhankelijk van. De grote namen zoals Tomorrowland en Pukkelpop zullen hoe dan ook tickets op voorhand verkopen. Maar de kleinere festivals zouden bij slecht weer wel eens de dupe kunnen zijn."Duurdere tickets

Zullen organisatoren ons dan moeten overtuigen met een sterke line-up? "Dat denk ik niet", zegt Decuypere. "Bij grotere festivals telt vooral het merk. Die verkopen sowieso tickets, nog voor er namen bekendgemaakt zijn. Kleinere festivals kunnen ook niet tegen die line-up op, dus is het moeilijk om te gaan concurreren."


Een drukke festivalzomer betekent ook een drukke agenda voor de artiesten. "Ze zijn overbevraagd en dus duurder, waardoor de ticketprijzen wellicht ook wat gaan stijgen", zegt Decuypere.


Ik zoek nog twintig extra jongens om tenten op te bouwen - Gunter Willems (Top Tents)


Maar ook toeleveranciers zien de vraag na twee kalme jaren exponentieel toenemen. "We zijn al aanvragen aan het weigeren", zegt tentenbouwer Gunter Willems van Top Tents in Lommel. "Ze willen alles tegelijk laten plaatsvinden, maar daarvoor is er te weinig materiaal op de markt."


Top Tents leverde in het verleden al tenten aan grote namen als Pukkelpop en Tomorrowland. "Pukkelpop heb ik nog kunnen voorthelpen, Tomorrowland niet", zegt Willems. "Ook in het buitenland gaat het hard. Er komen aanvragen binnen uit Tsjechië, Roemenië en Polen."


Lees ook: Ben jij klaar voor de 'rush' op evenementen?


Vooral het personeelstekort is een groot probleem. "We hebben hier 300 à 400 tenten liggen, maar ik zoek momenteel nog twintig extra jongens om ze op te bouwen", zucht Willems. "Het is moeilijk om mensen te vinden. Tijdens de coronacrisis zijn heel wat mensen uit de sector gestapt en op zoek gegaan naar een andere job."


Maakt zo'n drukke festivalzomer de afgelopen periode dan voor een stukje goed? "Nee, wat verloren is, verdienen we niet meer terug. Bovendien is het voorlopig nog maar de vraag of alles zal kunnen doorgaan. Er zijn dan wel veel tenten besteld, maar nog geen enkele organisator heeft het aangedurfd om een voorschot te betalen. Voor maart komen bovendien ook al de eerste annulaties binnen."

Bron: GVA 11/02 via License2publish, Photo: iStockPhoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Van der Maarel Eventstyling
LED's party!
Van der Maarel Eventstyling|
05 February 2024

We passen ze graag toe omdat je er fantastische effecten mee kunt bereiken: deze coole lichtstrepen hebben een kleurrijke en verrassende impact op de sfeer! Het zijn led-tubes die je in alle mogelijke kleuren kunt afstellen. Wat houd je tegen, wat led je? 😉


Make it Memorable. M’

Like Reageer
Christian Titeca
Leader |Photoevents | 19 February 2024

Ze zijn ook geweldig om als dynamische achtergronden in te zetten tijdens shoot&print activaties.

Like | Reply

Lees ook

15 manieren om presentaties te verknallen

15 manieren om presentaties te verknallen

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Zo organiseer je in ieder seizoen een geslaagd evenement

Zo organiseer je in ieder seizoen een geslaagd evenement

Advertenties