Van Ranst: "Festival deze zomer? Ik zie nu geen redenen waarom niet"

Van Ranst: "Festival deze zomer? Ik zie nu geen redenen waarom niet"

"Rock Werchter? Als ze dat mij nu vragen, dan zie ik geen redenen waarom we dat niet zouden doen." Dat zei een optimistische Marc Van Ranst in De Afspraak. "Dat zal dan wel met maatregelen en enige voorzichtigheid zijn, maar al die dingen komen terug, allemáál", aldus de viroloog.


Als het van Marc Van Ranst zou afhangen, dan is een nieuwe editie van festivals zoals Rock Werchter deze zomer zeker mogelijk. De expert ziet daar alvast op dit moment geen virologische bezwaren tegen. Dat heeft te maken met de omikronvariant die minder ziekmakend blijkt dan de deltavariant. Bovendien is de immuniteit tegen het virus onder de bevolking toegenomen door doorgemaakte infecties en vaccinaties. "We zijn nu beter gewapend", zei Van Ranst.

Een kanttekening daarbij is wel dat "de deltavariant nog altijd om het hoekje blijft loeren", aldus de viroloog. "We hadden gehoopt dat omikron zodanig omhoog zou gaan dat delta volledig werd weggeveegd." Maar dat is niet gebeurd. Het percentage van dominantie van omikron blijft hangen rond de 85 procent. Dat maakt dat de deltavariant nog altijd rondwaart en behoorlijk wat schade kan aanrichten. Zo is 85 procent van de coronapatiënten op intensieve verzorging besmet met de deltavariant, terwijl dat in de 'gewone' ziekenhuisbedden ongeveer 15 procent is (versus 85 procent met omikron besmette patiënten).


Wat de toekomst brengt, is nog onzeker. Van Ranst schat de kans dat de volgende variant uit de omikronfamilie zal komen wel groter in dan dat die uit de deltavariant zou voortkomen, "maar zeker is dat niet, dat is onvoorspelbaar."

 

De evolutie op wereldvlak geeft op dit moment aan dat, terwijl de grafieken van de besmettingen de hoogte ingaan, die van het aantal doden zakken. "De impact qua ernstige ziekte en qua sterfte gaat naar beneden", stelt Van Ranst vast. En dat doet dus het beste verhopen voor onze zomer en voor de festivals.

Bron: HLN 13/01 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

EasyFloat Verhuur bv
EasyFloat ponton als basis voor een unieke promotie
EasyFloat Verhuur bv|
28 February 2024

Uw product op een ludieke manier onder de aandacht brengen?

Met de EasyFloat pontons als basis is er van alles mogelijk.

Ook als varend promotie vlot te gebruiken.

Lees meer

Like Reageer

Lees ook

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Ontdek het vernieuwde hotel Du Parc

Ontdek het vernieuwde hotel Du Parc

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

ID&T stapt voor grote festivals over van Heineken naar AB Inbev bier

Advertenties