Protest: "We willen serieus genomen worden. In plaats daarvan worden we serieus ge-nomen."

Protest: "We willen serieus genomen worden. In plaats daarvan worden we serieus ge-nomen."

Zeker 5.000 event- en cultuurwerkers en sympathisanten protesteerden op de Brusselse Kunstberg tegen de regeringsbeslissing om de sector opnieuw te sluiten in de strijd tegen het coronavirus.


"We want more!", wordt er gescandeerd wanneer om kwart over drie de laatste tonen van "Ik hou van u" door de luidsprekers galmen. De organisatie roept op om de actie te ontbinden. "Het is twee jaar geleden dat ik nog op een festivalpodium stond. En het heeft ongelooflijk deugd gedaan", zei Annabelle Van Nieuwenhuyse die de manifestatie aan elkaar praatte.


Er werden vooraf door politie en organisatoren vijfduizend mensen verwacht voor de protestactie, en het stond in elk geval goed vol aan de Kunstberg. De politie telt 5.000 aanwezigen, de organisatoren spreken zelf van 12.000. Toen de dansers van Anne Teresa De Keersmaeker dansten op 'Santé' van Stromae, deinde de hele massa mee, de sfeer zat goed.


Het was acteur Stany Crets, die had opgeroepen tot protest, die de betogers als eerste op zijn hand kreeg met een cri de coeur: "Ik zie vele paraplu’s. Dat wil zeggen dat de hemel vandaag met ons meehuilt." In de toespraken werd regelmatig benadrukt dat dit de eerste keer is dat de hele sector met één stem spreekt: federaal, Waals, Vlaams, Brussels, klein en groot. "We willen serieus genomen worden", verklaarde acteur Michael Pas. "In plaats daarvan worden we serieus ge-nomen." Een acteur weet waar hij zijn klemtonen moet leggen.


De protestactie bleef ter plekke. Er was dus geen betoging die door de stad trok.Niet tegen coronapas

"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijke boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeir uit. "Het is een warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat te kunnen doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze.


Michael De Cock van de Brusselse KVS benadrukte op VTM Nieuws nog dat het geen betoging is tegen de coronapas of tegen de vaccinatieplicht in de zorg. Toen een man in een geel hesje aan de zijkant van de manifestatie door een megafoon riep dat we afstevenen op een dictatuur, en dat vaccins 'ons kapotmaken' en dat het Covid Safe Ticket moet verdwijnen, werd hij meteen uitgejouwd door de menigte: 'taisez-vous!'

Bron: De Standaard 26/12 via License2publish - Foto: Sound of Silence

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

VideoCrew bv
World Wildlife Day 2024
VideoCrew bv|
04 March 2024

🦁 Gisteren was het World Wildlife Day, een dag in het teken van de prachtige diversiteit van de natuur. Geniet van deze beelden vol leven uit enkele van onze natuurprojecten.

https://vimeo.com/919095411/64dd0448be?share=copy 

Lees meer

Placeholder image
Like Reageer

Lees ook

15 manieren om presentaties te verknallen

15 manieren om presentaties te verknallen

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Hoe sponsors aantrekken voor je evenement

Zo organiseer je in ieder seizoen een geslaagd evenement

Zo organiseer je in ieder seizoen een geslaagd evenement

Advertenties