Ongezien: festival draait volledig op groene stroom

Ongezien: festival draait volledig op groene stroom

Werchter Parklife, de lightversie van Rock Werchter, draait volledig op groene en lokaal opgewekte energie. Dat heeft energieplatform Bolt, dat instaat voor de energie, bij de start van de concertreeks bekendgemaakt. "We zien het als onze plicht om ook voor de vergroening van festivals een oplossing te bedenken", vertelt Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt. 


Het is de eerste keer dat een festival van deze schaal zijn energiebevoorrading volledig via een duurzame manier voorziet, maar festivals leveren wel al jaren inspanningen om duurzamer te zijn. Alleen is een groot deel van hun CO2-uitstoot nog steeds afkomstig van dieselgeneratoren die stroom opwekken. "Daar wilden we iets aan doen", aldus Pieterjan Verhaeghen van Bolt.


Bolt is een energieplatform waar lokale producenten van alle mogelijke vormen van groene stroom zich op kunnen aanmelden en waar ze overschotten kunnen verkopen. Vorig jaar heeft het platform al een testinstallatie opgezet met het radioprogramma Camping Belgica van Studio Brussel. "Die test is succesvol verlopen. Daarom willen we dit jaar een stapje verder gaan. De schaal van Werchter Parklife leent zich daar perfect toe." De kennis die ze hier verwerven, nemen ze op hun beurt mee naar toekomstige projecten. Denk maar aan de grotere festivals van volgende zomer zoals bijvoorbeeld Rock Werchter of Pukkelpop.


207495953_3054241364787419_1025162170657628514_n.jpeg  72 zonnepanelen

De energie van Parklife wordt opgewekt via een mobiel zonnepark met 72 zonnepanelen, dat op de wei geplaatst is. Via drie stroomopwekkers, verbonden aan het Bolt-platform, komt nog extra energie binnen in Werchter. Overschotten worden opgeslagen in een 'superbatterij'. Zo is er tijdens piekmomenten steeds voldoende energie voorradig.


Werchter Parklife start met twee uitverkochte concerten van de Belgische groep Balthazar. Tot en met het einde van de maand zullen er van donderdag tot en met zondag verschillende artiesten of groepen een show spelen. Op de lightversie van Rock Werchter zijn er dagelijks een maximum van 2.500 bezoekers toegelaten. 

Bron: HLN 01/07 via License2publish, Foto: Bolt

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

Bezoekers Cirque@Taque betalen cashless via Event Reservation

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties