Zware klap voor eventsector: "Burgemeesters verbieden Tomorrowland"

Zware klap voor eventsector: "Burgemeesters verbieden Tomorrowland"

De burgemeesters van Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om een uitgestelde editie van het dancefestival te organiseren eind augustus en begin september geweigerd. Dat zegt de festivalorganisatie, die spreekt van "een mokerslag, zeer hard en onverwacht".


De argumentatie voor het weigeren van de aanvraag is volgens burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Ook de epidemiologische context baart zorgen.


"We hebben een strafrechtelijke, maar ook een morele verantwoordelijkheid als burgemeester", zegt Baert. "Ik zou het persoonlijk erg moeilijk hebben als er naar aanleiding van Tomorrowland een lokale uitbraak zou zijn waarbij slachtoffers zouden vallen. Onze grootste bezorgdheid is dan ook de epidemiologische situatie en de risico's naar de lokale bevolking toe."


Callaerts sluit zich aan bij die uitleg. "Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart", zegt hij. "Tomorrowland is hier al jaren thuis en we hopen dat we hen in 2022 kunnen terugzien. Maar nu komt het te vroeg, op een moment waarop de epidemiologische situatie nog niet volledig onder controle is en we ook nog geen zekerheid hebben dat dat wel zo zal zijn eind augustus."


De burgemeesters stellen wel dat Tomorrowland juridisch de mogelijkheid heeft om een nieuwe aanvraag in te dienen, maar wijzen erop dat het voor de planning van de politie steeds moeilijker zal zijn om zich nog voor te bereiden op een festival.Zware klap voor evenementensector

Het Antwerpse provinciebestuur betreurt de beslissing van de burgemeesters van Boom en Rumst om geen vergunning te geven aan Tomorrowland voor dit jaar en heeft het over "een zware klap voor de Belgische evenementensector".


"De deputatie - en uiteraard ook Provinciaal Domein De Schorre - betreurt dat Tomorrowland niet kan doorgaan en rekende op een voorwaardelijk 'ja'", klinkt het donderdagavond. "De nodige toelatingen zouden nu nog niet verkregen kunnen worden, wegens geen garantie voor de gezondheid en de veiligheid. Einde augustus is echter nog wel even en augustus zou dé maand worden om de relance van de door de covid-crisis getroffen sectoren maximaal mogelijk te maken."


Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), bevoegd voor De Schorre, wijst ook op de economische schade van de beslissing van zijn partijgenoten. "Festivals als Tomorrowland geven niet alleen een economische boost aan de regio", zegt hij. "Via de vele toeleveranciers en het traject van de bezoekers uit alle mogelijke uithoeken, al is het deze keer enkel uit de eer, wordt heel Vlaanderen hierdoor getroffen."Bart Somers gaat met burgemeesters overleggen over Tomorrowland

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) gaat 'op korte termijn' in gesprek met de burgemeesters van Boom en Rumst over hun beslissing om het dancefestival Tomorrowland dit jaar niet te laten plaatsvinden. Dat heeft hij donderdag aangekondigd. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren."


Somers wil nu met de beide burgemeesters in overleg gaan over die beslissing. "Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn. Deze sector heeft het zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het weer mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren."Ministerieel besluit geen reden voor negatieve beslissing

"Het komt aan de lokale besturen toe om in te schatten of het haalbaar is", zegt Annelies Verlinden (CD&V) over de beslissing van de ministers om Tomorrowland niet toe te laten deze zomer. De minister van Binnenlandse Zaken laat op Radio 1 niet na om te benadrukken dat het niet aan de federale overheid zal gelegen hebben: "De federale overheid heeft er alles aan gedaan om een kader te creëren voor de organisatie van een festival vanaf half augustus."


Dat de burgemeesters het ministerieel besluit aanhalen als reden vindt Verlinden onterecht: "Het ministerieel besluit dat we vandaag kennen loopt tot 30 juni, er staat geen verbod op grotere evenementen in. Na het Overlegcomité van vandaag zullen we het MB voor de zomer beslissen, dat was ook al langer aangekondigd. Het MB kan geen reden zijn om een negatieve beslissing te nemen in Boom en in Rumst."


"Het kader was er al, op 11 mei hebben we de zomer al besproken", gaat Verlinden verder op de VRT-radio. "De enige vertaalslag die nog moest gebeuren, was om dat in een MB te gieten. Dat zullen we doen na het Overlegcomité na vandaag. Maar goed ook want we kunnen de gunstige omstandigheden, de dalende cijfers, meenemen."


Volgens Verlinden is het de komende dagen wel mogelijk om een aantal hinderpalen weg te nemen. Ze geeft aan dat extra politie vrijmaken voor het festival tot de mogelijkheden behoort. "Het is ook mogelijk dat private bewaking controleert of mensen een covidveilig ticket kunnen voorleggen. Mogelijk kunnen we de komende dagen nog hinderpalen wegnemen."Tientallen toeleveranciers krijgen nieuwe mokerslag

Op onze redactie regent het mailtjes van toeleveranciers die na een zware periode zonder perspectief een nieuwe mokerslag krijgen. Wordt jouw bedrijf geraakt door deze beslissing? In een soortgelijke situatie met een ander evenement? Deel je ervaringen in een reactie onder dit artikel.

Bron: De Standaard 17/06 via License2publish, Photo: Tomorrowland

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Duurzaam event plannen? Kies voor BluePoint Antwerpen

Duurzaam event plannen? Kies voor BluePoint Antwerpen

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

'Duurzame naambadges', kan dat eigenlijk wel? Dit zijn de 5 mogelijkheden

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij al je eventleveranciers en -locaties

Advertenties