Beurzen & Congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stopt

Beurzen & Congressen in 2021: 70% verplaatst, 12% stopt

70% van de organisatoren van beurzen en congressen verwachten dat hun evenementen in 2021 worden verplaatst (of hebben dat al gedaan). Het grootste deel van de events vindt later dit jaar plaats, maar een deel ook pas in 2022. Verontrustend is dat 12% aan geeft te stoppen, vooral organisatoren van één evenement. 


Dat blijkt uit een quickscan van onderzoeksbureau Respons in samenwerking met branchevereniging CLC-VECTA.

 

"2020 zou een topjaar worden voor de (zakelijke) evenementenbranche. Maar het werd een drama, de gehele sector zit feitelijk al een jaar in lockdown", aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA. "De quickscan geeft belangrijke inzichten over de verwachtingen van organisatoren van beurzen en congressen ten aanzien van het daadwerkelijk plaatsvinden van hun evenementen. Maar ook in verwachte geldstromen, bezoekers, leveranciers en hoe er tegen corona maatregelen wordt aangekeken."

 

Omdat de quickscan plaatvond in maart, waren veel wijzigingen al bekend. Zo'n 50 events uit de eerste vier maanden zijn verplaatst naar later in 2021 en 266 vak- en publieksbeurzen, die in 2019 nog wel plaatsvonden, zijn geschrapt voor 2021. Alleen dat al betekent een verlies van 1,6 miljoen bezoeken.

 

Uit de quickscan blijkt ook dat maar liefst 65% van de organisatoren verwacht dat het aantal beursbezoekers lager zal liggen dan in de laatste pre-corona editie. Voor congressen is dat ongeveer de helft. Omdat congressen en beurzen veelal afhankelijk zijn van internationale deelnemers of bezoekers, zal, zolang er reisbeperkingen gelden, het aantal deelnemers beperkt zijn. De ontwikkeling in de bestrijding van het virus in de rest van de wereld is daarmee mede bepalend voor het herstel van de sector. 

 

Duidelijk is wel dat er onrust is onder organisatoren, de sector heeft enorme klappen gehad en het einde is nog niet in zicht. Uit de quickscan blijkt dat 2021 niet het jaar wordt dat de sector broodnodig heeft en waarop men hoopt. Maar de sector beschikt over een enorme veerkracht, want ook als evenementen in 2021 niet doorgaat, denkt 90% dat ze in de loop van 2022 toch weer organiseren.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties