Testevenementen van tafel, deel eventsector in direct gevaar

Testevenementen van tafel, deel eventsector in direct gevaar

Tijdens het voortgangsgesprek met de Nederlandse ministeries van OCW, EZ, VWS, Justitie en Veiligheid met de Alliantie van Evenementenbouwers en Eventplatform blijkt dat de evenementenbranche nog niet mag beginnen met de zogenaamde testevenementen.


Dit ondanks de maandenlang samen met de wetenschap voorbereide plannen, en ondanks dat alle bezoekers alleen worden toegelaten met een negatieve coronatest. De testevenementen mogen pas plaatsvinden als Nederland in fase 'waakzaam' zit.

 

Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie: "We zijn teleurgesteld. 2020 is verloren, onze blik is gericht op het komende jaar. Evenementen tot de zomer van 2021 komen echter echt in gevaar nu wij dit jaar niet kunnen starten met de geplande zeer zorgvuldig gereguleerde testevenementen. Iedereen begrijpt dat er onder de huidige omstandigheden geen grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden, maar dat we nu niet mogen testen en geen stappen ter voorbereiding kunnen zetten, betekent geen perspectief. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor de branche die normaliter een omzet heeft van 7,35 miljard euro en aan 100.000 mensen werkgelegenheid geeft, maar zeker ook voor de maatschappij die zo ongelofelijk snakt naar vertier en ontspanning."

 

Riemer Rijpkema, woordvoerder van het Eventplatform vult aan: "Vanaf maart zit de evenementenbranche voor het grootste gedeelte op slot ondanks alle veiligheidsmaatregelen. In de zomerperiode van 2020 konden er op zeer kleine schaal evenementen plaatsvinden maar vanwege de beperkte toegestane bezoekersaantallen, waren deze evenementen niet rendabel; ze kostten zelfs geld. De nood is dan ook onveranderd hoog en raakt de hele keten. De duur van de crisis gaat nu keihard haar tol bij de bedrijven en werknemers eisen. De betalingsachterstanden lopen op en nieuwe reorganisaties kunnen niet uitblijven."

 

De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform vragen daarom aandacht voor het volgende:

  • Zo spoedig mogelijk starten met gereguleerde testevenementen zodat er duidelijkheid komt over de mogelijkheden van evenementenseizoen 2021.
  • Verlenging van de NOW regeling met 90% vergoeding van het loon i.p.v. de huidige 80% en de voorgenomen afbouw voor de evenementenbranche en afzien van boeteclausule in NOW3.
  • Geen limiet aan de TVL vergoeding voor de MKB bedrijven in de evenementenbranche. Deze bedrijven (bijv. grote concertzalen en toeleveranciers) zijn met hun kennis, materialen en locaties de ruggengraat van de evenementenbranche en tevens cruciaal voor de voortgang en veiligheid van de evenementen in de toekomst.
  • De Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform pleiten voor een garantiefonds. In deze pandemie is het namelijk onmogelijk om voor evenementen een annuleringsverzekering af te sluiten terwijl er maanden van tevoren veel kosten moeten worden gemaakt. Dat maakt dat de branche stil staat, tenzij er een oplossing in de vorm van een garantiefonds komt.
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe plaats je een post op eventplanner.be /.nl?

Hoe plaats je een post op eventplanner.be /.nl?

Hoe zorg je ervoor dat je gasten de nieuwe regels volgen op je evenement

Hoe zorg je ervoor dat je gasten de nieuwe regels volgen op je evenement

18 bloemdecoraties om je eventlocatie op te fleuren

18 bloemdecoraties om je eventlocatie op te fleuren

Advertenties