Vurig debat over eventsector in Vlaams Parlement

Vurig debat over eventsector in Vlaams Parlement

Vandaag vond in het Vlaams Parlement een hoorzitting plaats met als centrale thema een 'relanceplan voor de eventsector'. Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Event Alliantie, verdedigde onze sector opnieuw met vuur.


Bruno's volledige, integrale speech lees je onder de video. In de video van de volledige parlementaire sessie zie je Bruno vanaf 3:39:00
Hartelijk dank voor de uitnodiging in de commissie voor cultuur, jeugd, sport en media.


Inderdaad geen commissie voor ‘events’

Zelfs ‘hier’ bestaan we niet.

Event is namelijk geen beroep

Het is een ‘bezigheid’ …

Een bezigheid …

80.000 mensen

3.000 bedrijven

Geen minister

Geen kabinet en dus ook geen budget,

maar vooral geen perspectief.


Niet even, maar al 7 lange maanden, geen perspectief en geen bezigheid. Meer dan 200 slapeloze nachten! Telkens met enkele weken verlengd, en een beetje gesust met een copy-paste maatregel uit een andere sector.


Een voorbeeld is het Vlaams beschermingsmechanisme. Alle festivals en zomerevents die zouden plaatsvinden voor 1 augustus missen het Vlaams beschermingsmechanisme en de opvolger. Waarom? De referentieperiode die aangegeven wordt, valt na 1 augustus en

dus 0 omzet in 2019 vergelijken met 0 omzet in 2020 is gelijk aan … geen steun. Dergelijke zaken bewijzen dat u onze sector niet begrijpt. Mensen in ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn belangrijk, hun gezondheid is prioritair. En terecht.


Maar kerngezonde, creatieve en hardwerkende mensen 7 maanden zonder enig perspectief thuis laten zitten, is ziekmakend, de gezondheid van onze mensen is óók uw prioriteit. Jullie hoorden allemaal de getuigenis van de Gentse DJ eerder deze week op StuBru?


We zijn een sector die graag helpt! We spraken de voorbije dagen met kabinet van Minister Crevits in verband met de extra hulp voor de zorgsector. De oproep naar onze sector is deze morgen vertrokken. We gaan doen wat we kunnen.


Maar we kunnen nog helpen. Jongeren volgen de traditionele media niet meer; die jongeren kennen wij en we willen met onze sector actief communiceren met deze doelgroep. Niet alleen over het opvolgen van corona-maatregelen of het downloaden van de coronalert-app maar ook om hén hoop te geven. Geef de bevolking daarom hoop op beterschap. Heb het niet steeds over het probleem, maar maak hen onderdeel van de oplossing.


Beloof hen dat het doek in het theater weer zal open gaan, dat het publiek weer om bissen zal mogen schreeuwen, dat we samen een pint gaan drinken op een festivalwei, dat het personeel ooit terug mag gaan feesten, we weer mogen gaan rondneuzen op beurzen, etc. Beloof hen dat de eventsector er nog zal zijn volgend jaar!


Beste politiek, dat is jullie werk! Verkozen door en voor hét volk. En jullie zitten niét technisch werkloos thuis. Elke kiezer en elke politicus - links of rechts, ten noorden of ten zuiden van dit land heeft nood aan events en cultuur. Is het niet daar dat u uw kiezers ontmoet?


Wij zijn die event-ondernemers,

wij zijn KMO’s,

wij zijn soms cultuur,

soms toerisme,

maar ook sport,

en ook maatschappelijk welzijn

maar vooral volksgezondheid !


Daarom roepen wij u nu op om unaniem - en over de partijgrenzen heen - een resolutie te stemmen voor een structureel reconversieplan. Beste politici, we hoorden federaal Premier De Croo beloven ‘we laten niemand los’, nu is hét moment om Vlaams en federaal samen te werken, een oplossing op lange termijn uit te werken en zo een toekomst te verzekeren.


We vragen alle partijen een resolutie op te stellen met volgende 5 pijlers:

  • Structurele financiële steunmaatregelen op maat van de bedrijven Onze sector wordt getrokken door grote bedrijven en is piramidaal gestructureerd. De huidige maatregelen helpen onze sector niet vooruit. De top 20% van de bedrijven in onze sector zorgt voor 78% van de totale omzet. Neem pro- en retroactief steunmaatregelen op maat van onze bedrijven en verleng de maatregelen waar we iets aan hebben. De studie die Deloitte uitvoerde toonde aan dat onze sector dit jaar alleen al nood heeft aan €777 miljoen euro. U kunt mentale rust aan die ondernemers en medewerkers geven.
  • Bescherm de concurrentiepositie van onze bedrijven Nederlandse collega’s hebben nu al de garantie gekregen op hulp toegezegd gekregen tot zomer 2021. Hun huidige financiële hulpmaatregelen liggen maar liefst 21 keer hoger dan Vlaamse bedrijven en hun personeel mag tijdens de technische werkloosheid gewoon blijven werken. Schrik niet als bedrijven straks verhuizen. Paradepaardjes staan op het punt om te delokaliseren. Gepassioneerde medewerkers, freelancers en kwetsbare payrollers zullen de eerste en grootste slachtoffers zijn. In plaats van export wordt het dan import. Medeleven betuigen, beste politici, zal te laat zijn. Zeg op dat moment niet dat u het niet wist.
  • Banken & Verzekeringssector. Banken en verzekeringen gebruiken onze sector graag en gretig als marketing/sponsorplatform om hun klanten te entertainen. Wij vragen een bevriezing van de afbetaling van kredieten en rente tot minimum september 2021 voor de gezonde bedrijven in onze sector.
  • Bedrijven moeten zich kunnen converteren naar de nieuwe realiteit. Bedrijven die willen stoppen in onze sector en andere markten opzoeken moeten hierbij gesteund en geholpen worden.
  • Toon het voorbeeld als overheid. Geef het goede voorbeeld en beloof uw bevolking ontspanning van zodra we een betere fase van deze crisis ingaan, organiseer als overheid feesten en zorg ervoor dat er zo snel mogelijk opnieuw events kunnen en mogen doorgaan.


Tot slot wil ik me richten tot iedereen in onze sector:

Hou moed.

Bel uw collega’s vandaag nog.

Steun en help elkaar.

Het is nodig.

The show will be back, the show will go on.

Tot nu toe was het voor de eventsector ‘Hoop doet leven’,

alleen weten we ondertussen dat je met ‘hoop’ geen boterham kan beleggen.

We rekenen op uw reactie.

Niet morgen, vandaag!

Ik dank u.

Namens de Event Confederatie.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Van ondergronds dineren tot logeren in de boomtoppen

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties