Alle evenementen verboden in Nederland

Alle evenementen verboden in Nederland

Premier Mark Rutte zegt dat het coronavirus voor steeds meer mensen in Nederland dichterbij komt. "We gaan naar een gedeeltelijke lockdown. Dat is een harde boodschap en de maatregelen gaan pijn doen." 


"De ziekenhuizen moeten eind november driekwart van alle normale opnames moeten afzeggen, als het aantal besmettingen aan het huidige tempo blijft groeien. Van elke vier patiënten zullen er drie dus niet opgenomen kunnen worden. Dat leidt tot enorm veel gezondheidsschade en persoonlijk leed."


De impact voor de eventsector is bikkelhard: "Evenementen worden verboden, van eender welke grote." Voor getroffen bedrijven zou het kabinet klaar staan met steunpakketten.


Evenementen worden verboden, van eender welke grote.


Een klein lichtpuntje is dat er een aantal uitzonderingen zijn op deze regel:

 • Markten voor levensmiddelen
 • Beurzen en congressen
 • Bioscopen en theaters
 • Wedstrijden
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties


De nieuwe maatregelen gaan morgen om 22 uur in. Rutte kondigde ook deze maatregelen af: 

 • De cafés en restaurants gaan dicht, ook terrassen. Eten afhalen mag wel.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen blijven sporten, maar de competities worden stilgelegd. Boven de 18 blijft individueel sporten - zonder contact - mogelijk. Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, zijn verboden. In groepsverband geldt een maximum van vier mensen. Wedstrijden in betaald voetbal blijven doorgaan, maar zonder publiek.
 • Evenementen worden verboden, van eender welke grote.
 • Verplichte sluitingstijd voor winkels na 20 uur, behalve voor levensmiddelenwinkels. Koopavonden worden afgeschaft, markten mogen blijven doorgaan.
 • Het advies om thuis te werken wordt niet genoeg nageleefd, en dat moet strikter. Daarover vindt overleg plaats met vakbonden en werkgevers.
 • Buitenlandse herfstvakanties: "Ga niet naar een land met een rood of oranje reisadviezen", zegt Rutte. "Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres."
 • De discussie over mondmaskers moet beslecht worden, beseft Rutte. "We moeten dat juridisch goed regelen, en als dat klaar is wordt een niet-medisch mondmasker voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht in elke binnenruimte. Ook in het hele onderwijs vanaf het voortgezet onderwijs zullen mondmaskers verplicht worden. In afwachting van de juridische regeling geldt een "dringend advies".


De maatregelen gaan in voor 4 weken. Als de crisis dan niet onder controle is gaat Nederland naar een volledige lockdown.


"Het is aan ons allemaal", beëindigt Rutte zijn toespraak. "Wees niet de eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees de realistische Nederlander die op staat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aan komt. En dat is nu."

Bron: HLN 13/10 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De ultieme gids voor het vinden van eventlocaties voor eventplanners

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

De opkomst van tegen-huwelijksaanzoeken

Advertenties