Nederland limiteert evenementen drastisch tot max 30 personen

Nederland limiteert evenementen drastisch tot max 30 personen

Daar waar in België vorige week weer wat hoop voor de eventsector werd gegeven, trekt Nederland 3 weken aan de noodrem. Tijdens de persconferentie gisteren heeft het kabinet een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd en die zijn niet rooskleurig voor evenementen. De maatregelen gelden 3 weken en gaan nu (29 september 18.00u) in.


Eerst en vooral, dit zijn de maatregelen die de Rijksoverheid op haar website publiceerde:


200928-landelijke-maatregelen-corona-1080x1350.pngWat betekend dat voor evenementen?

Dat evenementen niet specifiek werden genoemd in de aankondiging maakte het moeilijk de impact voor onze sector te bepalen. Gisteren publiceerde EventPlatform, het overkoepelende platform voor branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche, een update op haar Facebook pagina en ook de website van de Rijksoverheid vat het samen.


De basis blijft, met een aanpassing van het sluitingsuur: "Gasten in de horeca en bij evenementen moeten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Tenzij ze uit 1 huishouden komen. Daarnaast vindt er altijd een reservering en gezondheidscheck plaats. Horecagelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren. Vanaf 21 uur worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten, om uiterlijk 22.00 uur sluiten de deuren. De vervroegde sluitingstijd gaat in per 29 september om 18 uur."


Sluitingsuur ook voor events? "De regels voor de horeca gelden voor ruimtes waar gegeten en gedronken wordt. Als dat niet het geval is, zoals bij een bioscoopzaal, dan hoeft er niet om 22.00 uur gesloten te worden. De popcorn en cola kan dan ook na 22.00 uur in de bioscoopzaal genuttigd worden."Maximum 30 personen binnen, 40 buiten

Er komen de komende 3 weken limieten op het maximale aantal deelnemers:


 • Bijeenkomsten binnen - Gelimiteerd tot 30 bezoekers (per zelfstandige ruimte, exclusief personeel, mits geen 'gezelschap')
 • Bijeenkomsten buiten - Gelimiteerd tot 40 bezoekers (exclusief personeel, mits geen 'gezelschap')

Het is verboden in een 'gezelschap' van meer dan 4 personen samen te komen. Kinderen tot 12 jaar worden daarbij niet meegeteld. Er is sprake van een gezelschap als de personen bij elkaar horen vanuit oogpunt van de relatie (familie, vriendengroep, ... of collega's) of de aard van de gelegenheid (bruiloft, verjaardagsfeest, ...). Feesten en partijen van meer personen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag, jubileum, geboorte, borrel, maar ook bijvoorbeeld een personeelsuitje, kunnen dus niet plaatsvinden. 


Verder geldt voor feestzalen dat iedereen een vaste zitplaatst dient te hebben en gasten niet van plaats mogen wisselen of dansen.


Uitzonderingen op de limieten volgens EventPlatform:

 • Samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste honderd personen per zelfstandige ruimte
 • Samenkomsten in het kader van educatieve activiteiten
 • Cultuur-, kunst- en andere georganiseerde jeugdactiviteiten voor personen tot en met 17 jaar
 • Samenkomsten in een eet- en drinkgelegenheid in een hotel mits de gasten allen hotelgasten zijn
 • Samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom
 • Samenkomsten in gebouwen van groot belang voor de regio kunnen ontheffing krijgen op de beperking van maximaal 30 personen per zelfstandige ruimte


Voorwaarden bij de uitzonderingen

 • Binnen: placeren en bij meer dan 100 gasten ook registeren & gezondheidscheck
 • Buiten: bij meer dan 250 gasten = placeren, registreren & gezondheidscheck
 • Doorstroom binnen & buiten: de veiligheidsregio bepaalt het maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd mag worden toegelaten en reservering per tijdvak. Deze voorwaarden gaan in per 5 oktober.


De site van de Rijksoverheid vermeld ook nog: "Ja er mogen evenementen georganiseerd worden, het verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen is opgeheven. Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op 1,5 meter in kunnen richten. En of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. Het maximale aantal bezoekers is binnen 30 personen per ruimte en buiten 40 personen (inclusief kinderen, exclusief personeel). Voor evenementen (binnen en buiten) met een doorstroom van bezoekers geldt dat in overleg met de veiligheidsregio een maximaal aantal personen wordt bepaald. Hierbij moet rekening worden gehouden met de oppervlakte en de overige bestaande regels. Vergunningen voor evenementen kunnen worden aangevraagd via de reguliere weg. Lokale autoriteiten bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op 1,5 meter in kunnen richten. En of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan."


Eventplatform geeft bij haar mededeling een duidelijke disclaimer: "Deze notitie heeft niet de intentie allesomvattend te zijn. Raadpleeg daarom altijd de Noodverordening van de Veiligheidsregio waar het evenement plaatsvindt voor verdere toelichting, definities van de gebruikte termen en eventuele bijzonderheden." Check dus altijd met de specifieke voorwaarden van de veiligheidsregio én de locale overheden.

Bron: EventPlatform, Rijksoverheid

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Opgepast: controles opblaasbare attracties op komst

Opgepast: controles opblaasbare attracties op komst

Plaats jouw nieuws gratis op eventplanner.net

Plaats jouw nieuws gratis op eventplanner.net

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Advertenties