Premier Rutte: "Geen feestjes thuis organiseren"

Premier Rutte: "Geen feestjes thuis organiseren"

Premier Mark Rutte geeft Nederland een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Wil je iets organiseren, doe dat dan in een horeca- of eventlocatie. Thuis mag je maximum 6 personen ontvangen.


De Nederlandse regering schiet in actie omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer gebeuren. Het gaat om mensen die elkaar thuis ontvangen en elkaar vertrouwen. Maar volgens Rutte gaat het om een 'schijnveiligheid'. Voor andere evenementen werden geen nieuwe maatregelen of restricties aangekondigd.


Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de appreciatie van het kabinet voor de door de sector geleverde inspanningen. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts laten de cijfers zien dat het aantal besmettingen met corona in de horeca erg laag ligt. "Dat pleit dan ook voor het advies van het kabinet om thuis geen feestjes en borrels te organiseren, maar voor de horeca te kiezen, waar een beschermde omgeving wordt geboden", zegt hij aan de collega's van AD.nl


"De horeca is een veilige plek om uit te gaan. Als je feest, doe dat dan in de horeca. Ik ben trots op de erkenning voor het serieuze werk dat de horeca doet tegen het coronavirus", aldus Beljaarts. Volgens premier Mark Rutte is daar namelijk meer ruimte en hebben mensen een vaste zitplaats, waardoor de 1,5 meter beter is te handhaven.


Beljaarts spreekt wel zijn zorgen uit over cateraars en discotheken. Zij zien nog steeds geen perspectief. Rutte zei niet optimistisch te zijn dat nachtclubs per 1 september weer open kunnen zoals aanvankelijk was aangekondigd als de omstandigheden zich goed ontwikkelen.


Het coronavirus verspreidt zich nog altijd 'gestaag' in Nederland. En dat kan grote gevolgen hebben, waarschuwde Rutte. "Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn."



Meldplicht feesten +100 personen in Amsterdam

In Amsterdam neemt burgemeester Femke Halsema extra maatregelen. Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken. "Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan 100 mensen. Dat zal worden gehandhaafd. Overlastmeldingen krijgen prioriteit." Ook komt er een verbod op gebruik geluidsversterkende apparatuur in het buitengebied.


In samenwerking met het kabinet heeft Amsterdam een escalatieladder ingericht, die in werking treedt indien nodig. "Mochten de aanvullende maatregelen onvoldoende soelaas bieden, dan treedt de excalatieladder in werking. Denk aan het sluiten van de horeca om twaalf uur 's nachts het beperken van bijeenkomsten tot 100 mensen, het sluiten van zalencentra, het beperken passagiersvaart, en dat we toeristen meer actief gaan ontmoedigen naar Amsterdam te komen." Ook het werken met een venstertijd in de horeca is een optie. Dat betekent dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten na een bepaalde tijd.



'Massaal thuiswerken bleek efficiënt'

De premier benadrukte dat sinds de vorige persconferentie van twee weken geleden het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gestegen is. Rutte wees ook op het zogenoemde reproductiegetal, dat al "weken boven de 1 zit". Hij riep mensen nogmaals op om de geldende regels in acht te nemen en bijvoorbeeld ook thuis te blijven als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met corona. "Van alle maatregelen die sinds maart genomen zijn, is het massale thuiswerken een van de meest efficiënte", aldus Rutte. "De boodschap komt hierop neer: van maart tot juli hebben we laten zien dat we corona eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we het onder controle kunnen houden."

Bron: HLN 18/08 via License2Publish, AD.nl

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Hoe medewerkers van verschillende bedrijfslocaties dichter bij elkaar brengen?

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Maak het inchecken bij je event een fluitje van een cent met onze ticketscan-app

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Help jij het nieuwe boek voor de eventsector mee vormgeven?

Advertenties