EventSummit eerste live beurs (test event)

EventSummit is de eerste beurs die weer mag plaatsvinden sinds het uitbreken van de coronacrisis. Het wordt een Fieldlab testevenement. Hoe dat in zijn werk gaat vertellen organisatoren Joris en Arjen.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Joris.

Dag Arjen.


Dag Kevin, goedemorgen.

Goedemiddag Kevin.

Op deze prachtige dag.

Ja, zonnige Koningsdag.


Zeg heren, hoe voelt het om weer een beurs te mogen organiseren? Na zo'n lange tijd van stil te zitten.


Nou, de hersenen moeten weer even gaan kraken. Want als je toch een tijdlang zonder deadlines, echte deadlines werkt...

We hebben natuurlijk wel online events gedaan. Maar dit is natuurlijk wel weer even andere koek dan...

Je moet wel weer even omschakelen. Maar het is wel heel leuk.


Om even te kaderen. Jullie organiseren al jaren de vakbeurs EventSummit. En dit jaar zal het, in Nederland althans, de eerste beurs zijn die sinds Corona echt terug georganiseerd wordt. En dat is in de vorm van een Fieldlab testevenement.

Kun je dat eens toelichten, wat dat precies inhoudt?


Ja, Fieldlab is een serie van evenementen in Nederland, waarbij, eigenlijk, onderzocht wordt hoe mensen zich gedragen tijdens events. Dus er wordt gedegen onderzoek gedaan door de universiteit van Breda. En wij zijn één van die evenementen. En wat ze bij ons voornamelijk gaan meten is hoe mensen zich op een beurs gedragen. Hoeveel mensen ze spreken. Hoeveel mensen langer of minder dan een kwartier op een meter, anderhalve meter...

Op welke afstand.


En uiteindelijk is het doel natuurlijk om hiermee te laten zien dat een beurs, eigenlijk, qua contacten en qua doorstroomlocatie ook heel veilig georganiseerd is.


Want hoe gaat dat dan in de praktijk in zijn gang? Gaan mensen een bakje krijgen waarmee dat allemaal gemeten wordt?


Ja, we hadden...

In de eerste Fieldlab events ben ik ook geweest. Het congres in het Beatrix Theater. Dat was de eerste. Toen kreeg je een tag om. Een soort kastje.

We gaan nu werken met een app. Dat gaat wat makkelijker. Dus mensen moeten een app downloaden. Dan hoef je geen kastje meer in te leveren en alles. Je downloadt die app en die app doet de rest.

 

Wat betekent zoiets voor jullie beurs zelf? Want ik ken natuurlijk jullie beurs. Altijd heel erg mooi. De laatste jaren, ik dacht meer dan vijfhonderd standhouders, ondertussen. Gaat het terug zo groots zijn? Of heb je toch richtlijnen waarbinnen je moet blijven? Om een veilig testevenement te organiseren?


Nou, die afstand, die hebben we dus niet. Doordat we die sneltest doen. Elke bezoeker en elke exposant moet een sneltest doen. Dat kan inmiddels op, geloof ik, vijftig plekken in Nederland. Dat duurt een kwartiertje voor de uitslag. Dus het is een test doen en een kwartiertje later staat of je negatief of positief bent in je app. Daarmee kan je naar binnen. En dan, voor de rest, op de beursvloer, hebben we eigenlijk niets van restricties. Geen anderhalve meter. We mogen net zoveel bezoekers als andere jaren. Alleen een mondkapje op bij beweging. Dat is het enige wat men nog wel zegt. Van: ja, doe dat dan als je door de gangpaden heen loopt. Maar voor de rest mogen wij alles doen wat we normaal ook op een beurs zouden doen. Hij is alleen...

Ik geloof op 14.000 m² zitten we nu op 9.000 m², dacht ik.


Ja, een stukje kleiner.


Ja.


Verder... Joris, misschien. Jullie hebben normaal gezien ook altijd een heel leuk contentprogramma. Sprekers die komen spreken. Blijft dat ook allemaal?


Jazeker. Zeer zeker. We hebben weer met despreker.nl en Quality Bookings een samenwerking. En die leveren weer mooie, goede sprekers. We hebben twee seminarruimtes die weer volledig ingericht zijn en daar kunnen alle bezoekers weer een hoop kennis opdoen. En dat hele contentprogramma wordt ook doorgezet naar een EventSummit online editie. Die is op 3 juni. En daar zal dat contentprogramma ook weergegeven worden. En wellicht ook nog wat extra. Dus de beurs is kleiner. Maar qua wat men aan inspiratie kan opdoen, sprekers, exposanten, diversiteit, dat is nog steeds in volle ornaat aanwezig.


Jullie hebben ook altijd van die fantastische cateringpleinen. Mag dat ook allemaal?


Ja, dat mag ook allemaal. Het is juist dat de beurs georganiseerd wordt zoals wij normaal onze beurs organiseren. Zodat alle normale gedragingen er zijn. Cateringpleinen. Paden. Contactmomenten. Et cetera. Wellicht dat er wel wat testen zijn met hoe verschillende rijen zich vormen et cetera. En het is ook gewoon dat er gekeken kan worden naar hoe evenementen in de normale vorm weer georganiseerd kunnen gaan worden. En hoe veilig dat dan is.

Het is niet dat we gaan kijken hoe we met testen normale evenementen kunnen organiseren. Het is gewoon zonder testen, et cetera, kijken wat de effecten zijn.

 

Ja en die testen zijn nu gewoon om het even voor iedereen die komt toch veilig te kunnen houden?


Inderdaad, ja.

Ja, de test is puur om gewoon een normale beurs mogelijk te maken. En we krijgen die vraag natuurlijk wel meer. Ook omdat er toch een soort tweedeling in de maatschappij is. En er is nogal een angst dat we compleet naar een testsamenleving gaan. Daar ben ik niet zo bang voor en dat gaat ook niet gebeuren. Alleen, je krijgt straks natuurlijk wel, als er in oktober of november weer één of andere tropische mutant van het virus komt en de boel moet vier weken in lockdown, dan is het wel de bedoeling dat we dan, bijvoorbeeld, sommige evenementen gewoon door kunnen laten gaan. En zeggen: jongens, we hoeven niet alles te cancelen. Want we weten van: een beurs, wat we hebben getest, die kunnen we gewoon door laten gaan.

Dus ik geloof wel dat straks alles terug naar normaal gaat. Maar je zal misschien ergens een terugval krijgen. Volgend jaar. Dat kan zomaar.


Ja, jullie organiseren natuurlijk een beurs voor een sector die sowieso al heel erg zwaar getroffen is. Ik heb gezien dat jullie daar ook wel op inspelen door zo democratisch mogelijk te zijn. En ook een stukje bij de bezoeker daar, dit keer, voor verhalen.


Ja, absoluut. De bezoekers betalen dit jaar 25 euro voor het bezoek aan de beurs. Je krijgt er natuurlijk enorm veel voor terug. En we moeten het dit jaar echt met een stuk minder exposanten doen.


En de prijs, vroeger liep die op tot 1.895 euro voor een beursdeelname. En die hebben we nu voor iedereen op 1.495 gezet. Dus per exposant vragen we wat minder. En daardoor ook wel een bijdrage van de bezoeker. Ja, het is toch dat we het rendabel moeten kunnen draaien. En in die vorm moeten we dat kunnen doen. En dan is 25 euro voor een complete dag met sprekers, et cetera, best wel een kleine bijdrage.


Hoe lopen de inschrijvingen? Is de sector enthousiast om mee te werken aan het testevenement? En om ook effectief op de beurs te komen staan?


De sector...

We krijgen natuurlijk...

Ja, ik wou even zeggen dat de sector unaniem enthousiast, wel, reageert. Dat is wel mooi om te zien en men snakt er echt naar om elkaar weer live te spreken.

Dus ja, de ticketboekingen die lopen. We kunnen dat natuurlijk moeilijk vergelijken met andere jaren. Dat was altijd kosteloos inschrijven. We kunnen het wel een beetje vergelijken met het ochtendprogramma waar al jaren betalend bezoekers toegang hadden. En dan loopt dat ongeveer gelijk. En we denken dat we op dezelfde verhouding komen in aantal bezoekers per exposant, als we andere jaren ook hebben. Dus de gevoelsdrukte, die zal ongeveer hetzelfde blijven.


Het enige wat we nog niet gezegd hebben, denk ik, is: waar gaat de beurs plaatsvinden dit jaar?


In Hal 9 van de Jaarbeurs vindt het dit jaar plaats. Voor het eerst in Jaarbeurs eigenlijk. En dat is ook wel weer eens leuk. Midden centraal-Nederland. En het is ook wel leuk voor Utrecht. Utrecht is altijd ruim vertegenwoordigd. Vorig jaar, geloof ik, met zesendertig exposanten. De regio Utrecht. Dat zullen er nu ergens, denk ik, tussen de twintig en de vijfentwintig, schat ik in. Dus, die zijn altijd goed vertegenwoordigd en die zijn nu eens ook de gastheer of gastvrouw, hoe je het wilt noemen. Van EventSummit.


Om af te sluiten, is er nog iets dat onze kijkers moeten weten, absoluut? Of wat hen kan overtuigen om zeker langs te komen?


Het laten zien, gewoon, als evenementenbranche, dat we echt live kunnen en willen en veilig. En als we nu zeggen van: ja, ik geloof het nog niet. Ik ga er niet in mee. Ik kom niet, want...

Ja, ik weet niet, we moeten wel een signaal afgeven, ook naar de overheid, want die kijkt gewoon mee. En als wij, als branche, die dag laten zien van: jongens, we zijn er, we kunnen het. Het kan veilig. Het kan verantwoord. Ik denk dat we dan grote stappen maken. Maar dan moeten we wel, met z'n allen, gewoon die dag bij elkaar komen.

Ja, kom voor elkaar...


Ja, zeg maar, Joris.


Kom voor elkaar en kom voor de branche. Dat is het.


Ja, want Arjen, om op jou in te pikken. Ik denk dat de vorige Fieldlab evenementen ook telkens hebben aangetoond dat het veilig kan.


Ja, het kan veilig. En er is eigenlijk...

Nu al gaan de stemmen op om het voetbal ook al wat langer te gaan regelen. In een Fieldlab. En het kan ook allemaal veilig.

Als je ziet wat er, uiteindelijk, op al die evenementen heeft plaatsgevonden. Dat is eigenlijk nihil. Op twee handen te tellen, geloof ik. En dan is het nog niet zeker of het op een evenement gebeurd is.


Oké heren, ontzettend veel succes nog met de organisatie van de beurs.

En ik wens jullie een mooie opkomst en vooral interessante resultaten waar we nadien, als branche, iets mee kunnen.


Ja, dank je wel, Kevin.

Ja, dank je wel, jij ook succes.


Succes.


Yo.

Advertenties