Drone light shows

Drone light shows zijn hot. Je ziet ze steeds vaker opduiken als alternatief voor klassiek vuurwerk. Hoog tijd om expert Hannes in de studio uit te nodigen, om poolshoogte te nemen van wat de technologie met drones ondertussen kan.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Drone light shows zijn hot. Je ziet ze steeds vaker opduiken als alternatief voor klassiek vuurwerk. Hoog tijd om expert Hannes in de studio uit te nodigen, om poolshoogte te nemen van wat de technologie ondertussen kan.


Dag Hannes, welkom in de studio.


Dag.


Jij hebt wat speelgoed meegebracht.


Speelgoed, ja.


We gaan het over drone shows hebben, hé.


Drone light shows, inderdaad.


Drone light shows om precies te zijn.

We hebben het hier in de studio al eerder gehad over drones voor het maken van video's  enzoverder. Maar dat doen jullie niet. Laten we beginnen met de eenvoudigste vraag.

Wat is een drone light show?


Ja. Met een drone light show nemen wij een honderdtal, tweehonderdtal, driehonderdtal, duizendtal, Chinezen tweeduizendtal drones de lucht in. Elke drone heeft zijn eigen lamp en eigenlijk...


Dat is wat we hieronder zien.


Ja, inderdaad. Dus iedere drone heeft zijn lamp. Wij kunnen daar kleuren opzetten. Wij kunnen dat aan-uit zetten. En kiezen, ja, tot zes miljoen kleuren, dat het is, of zo. En wij zetten die dan in de lucht. En met de positie en met het licht spelen we dan eigenlijk om een show te maken. Een entertainment show.


Een beetje wat we hierachter zien.


Ja, inderdaad, zoals je hierachter ziet. Dat is mogelijk. Dus dat kan abstracte figuren zijn. Dat kan tekst zijn. Dat kan een verhaal zijn. Dat kan logo's zijn. Dus alles wat je je maar kan inbeelden, kan je eigenlijk in de lucht, 's nachts, presenteren.


En is het dan, want zo wordt het vaak in de media genoemd, het alternatief voor vuurwerk?


Ik probeer daar toch iets vanaf te gaan. Het wordt...

Of het is gemakkelijk aan de mensen uit te leggen: het is vuurwerk 2.0. Maar het is toch op zijn eigen. Het ziet er anders uit. Het is alsof je zou zeggen: lasershow is iets anders dan een vuurwerkshow. Een drone light show is iets anders dan een vuurwerkshow, inderdaad. Dus we kunnen gelijkaardige dingen doen. Maar het kan veel meer.

Bijvoorbeeld: met vuurwerk zetten ze soms van die smileys in de lucht. Die staan dan meestal op hun hoofd of achterstevoren.


Ja, afhankelijk van hoe dat terecht is gekomen.


Ja, inderdaad. Hier zetten wij een smiley in de lucht en die blijft daar mooi staan. Het staat correct. Het is zoals tekst. Het staat correct in de lucht.

 

Ja, waarom komt het nu zo op, hé? Want drones bestaan toch al langer? Maar drone light shows zijn eigenlijk nog vrij nieuw.

Ja, inderdaad. Eerst en vooral: drones zijn toch eigenlijk recent. Laten we toch over de laatste tien jaar spreken.


Ja, ja, maar tien jaar vind ik al...

Dat is...

Ja, techniek gaat heel snel. Maar het is eigenlijk vooral de miniaturisering, die hierin heeft gespeeld. Eén drone kostte vroeger heel veel. Droneprijzen gaan eigenlijk naar beneden.


Ja, want jullie hebben er natuurlijk 200, 300 nodig, zei je daarstraks.


Ja, inderdaad. Dus we hebben er heel veel nodig. Dus de prijzen gaan naar beneden. Alles wordt kleiner. Kijk naar je telefoon. Vroeger was dat een grote bak. Nu is dat echt iets kleins. Iets duns. Evenals de batterijen. Vroeger kon men tien minuten vliegen. Twaalf minuten vliegen. Nu gaan we al naar dertig minuten, dat men kan vliegen. Ja, als je iets wilt tonen, als je een drone light show wilt doen...

Ja, voor tien minuten is misschien net iets te kort. Een kwartier, twintig minuten is dan beter om iets moois te kunnen tonen.


En is dat een goede tijdsspanne van zo'n droneshow?


Wij gaan meestal uit van een kwartier, inderdaad. De attentie van een mens is nogal beperkt. Als je...

Je zou een show kunnen geven van een uur. Dus wij kunnen dat ook wel doen. Maar wij zien dat meestal, na een kwartier, twintig minuten, de mensen tevreden naar huis kunnen gaan.


Maar dat half uur, dat is dan de absolute limiet van hoe lang het kan duren?


Voor een normale show wel. Maar we kunnen trucjes uithalen. Als een licht uitgaat, dan zie je die drone niet meer. Dus wij kunnen eigenlijk, in de show zelf, gewoon de drone veranderen.


Verwisselen, ja.


Verwisselen, inderdaad. En dan kunnen wij elke keer, per half uur, al onze drones vernieuwen. En dan kunnen wij, heel de nacht lang, een show geven, eigenlijk.


Dus als je zegt: ik wil mijn logo in de lucht. Dan kan dat er, in principe, heel de avond staan.


Inderdaad. Dat is perfect mogelijk.


Ja, je hebt het al net gezegd, hé: je gaat figuren vliegen. Je gaat logo's vliegen. Dat is allemaal heel erg op maat gemaakt, van een evenement. Van de opdrachtgever.


Daarin hebben we verschillen. Dus, we hebben stockshows. Waarin je dus effectief een show koopt van: oké, wij hebben een abstracte show gemaakt, die overal een beetje kan passen. De mensen vinden dat al wow. Het is eenvoudiger. Het is goedkoper om dat te doen. Maar de meesten gaan inderdaad een stapje verder. Als je dan toch zoiets betaalt, willen de mensen hun logo erin  verwerken. Willen de mensen hun...

Bijvoorbeeld: laten we zeggen  het is het vijftigjarig bestaan van je bedrijf, of zo. Willen ze natuurlijk ook groot in de lucht vijftig jaar en hun logo zetten. Dus, ja, nee, meestal wordt er inderdaad gecustomized en wordt dat naar de klant aangepast.

 

Maar dan moeten jullie aan het programmeren, om dat helemaal op maat...


Ja, inderdaad. Dus die drones vliegen autonoom. Dus op voorhand gaan wij eigenlijk, samen met de klant samenzitten. Vragen: wat willen ze? Hoe zien ze het? Daarna gaan wij iets uitwerken. Tonen wij dat op een computer. Tonen wij effectief van: oké, de show gaat ...


Zo gaat het eruit zien.


Gaat er zo uit zien. En dan, op de dag zelf, voeren wij die show uit. Dan gaan die drones automatisch de lucht in. Gaan zich gaan zetten in de canvas. Dus in de lucht eigenlijk. En voeren het daar uit.


Ja, als je zo'n show wilt gaan organiseren op je evenement, zijn er dingen waar je op moet letten? Kan dat overal?


Nee, er zijn wel een paar dingen waar we moeten op letten.

Eerst en vooral locaties. Zeer belangrijk. Voor ons dan. We willen de klant daar zoveel mogelijk van afschermen. Maar wij moeten goedkeuring krijgen om te vliegen. Dat heeft bepaalde zaken. Dus wij moeten een bepaalde plaats vinden, waar wij veilig kunnen opstijgen, veilig kunnen landen. Dus een locatie, wij gaan meestal met de klant gaan kijken: waar moet het zichtbaar zijn? En dan gaan wij een plaats gaan zoeken, in de buurt, waar wij het best kunnen opstijgen. Het best kunnen tonen. Want zo'n drone light show is eigenlijk...

De meeste mensen of..

Als je er niet bij stilstaat, denken mensen: ah, dat is boven jou. Maar dat is eigenlijk niet boven jou dat wij vliegen.


Dat is wat verder op.


Wij vliegen 200 tot 500, 600, 700 meter verder van het publiek. Omdat het zo een mooier beeld geeft ook. Als je op afstand staat eigenlijk. Dus locatie is iets wat wij dan gaan bekijken. We bespreken dat dan ook met de klant. En we bespreken dat dan ook met de autoriteiten, die de goedkeuring moeten geven. En zij gaan dan...


Ja, want vlak naast de luchthaven, denk ik niet dat jullie 300 drones de lucht in mogen sturen.


Mogen? Dat is...

Wij vragen altijd toestemming aan. Bij elke vlucht die we doen, moeten wij toestemming vragen. Want wij vliegen eigenlijk zowel 's nachts, wat je normaal gezien niet mag doen met drones. We vliegen met meerdere drones tegelijk. Dus, hoe dan ook, we moeten een aanvraag doen. Als dat toevallig bij een luchthaven is, dan gaan wij dat bespreken met de mensen en kijken of er een mogelijkheid is. Natuurlijk, als je het ver buiten de stad doet, op een weide gaat het eenvoudiger zijn om goedkeuring te krijgen, dan als je het inderdaad in het midden van Zaventem gaat doen.


Ja, natuurlijk.


Dus locatie is inderdaad zeer belangrijk.

Daarnaast: tijd. Wij moeten die aanvragen doen. Dus wil het ook zeggen dat daar wat tijd inkruipt, vooraleer we goedkeuring krijgen. We moeten daarvoor naar hen gaan. Zij moeten...

 

Dus niet de dag op voorhand bellen.


Nee, niet de dag op voorhand bellen. Best een paar maanden op voorhand. Twee, drie maanden zou ik toch het liefst hebben. Dan kunnen we ook afspreken, bijvoorbeeld, met de steden waarin we vliegen. Kunnen we afspreken met de brandweer. Met de politie. Eigenlijk met alles. En kunnen we goede afspraken maken.

Is korter mogelijk? Zeer zeker, maar ik raad het niet aan. Het is veel gemakkelijker dat iedereen op de hoogte is en dat alles correct gebeurt. En dat iedereen met elkaar kan samenwerken. Zo heb je een veel mooiere en grotere show eigenlijk.


Wat met weer? Kunnen jullie in alle weersomstandigheden vliegen?


Dus eerst en vooral: de drones zijn door onszelf gemaakt. Dus wij hebben dat aangepast aan het Belgische weer. Wij hebben ervoor gezorgd dat wij tot een bepaald Beaufort kunnen vliegen. Wij hebben ervoor gezorgd dat het zowel in -10 kan vliegen, tot, wat hebben we hier nu, 30-40° of zo. Maar er zijn natuurlijk nog altijd momenten dat wij niet...


Hagel denk ik dat moeilijk wordt.


Hagel gaan we niet vliegen. Sneeuw kunnen we ook niet in vliegen. Mist moeten we op het moment zelf zien. Hangt af van de zichtbaarheid.


Ja, het heeft ook geen zin om op te stijgen, als je het toch niet ziet.


Dat is het.


En regen? Want dat we natuurlijk hier wel veel.


Dus ja, in regen kunnen wij opstijgen. Dat is geen probleem. Maar gematigde regen, meestal.

We gaan niet opstijgen als het aan het gieten is. Langs de andere kant: de mensen gaan ook niet buitenkomen als het aan het gieten is. In de meeste gevallen kunnen wij vliegen, als de mensen het ook kunnen zien.


Ik kan me voorstellen, we zeiden het in het begin van het gesprek al wel: is het vervanging voor klassiek vuurwerk? Ja, niet helemaal, want het is iets anders. Maar ik kan me wel voorstellen, dat het bij een organisator vaak die afweging is. Van: gaan we vuurwerk doen? Gaan we een drone show doen? Of gaan we toch iets anders doen?

Wat zijn de redenen waarom jij zegt, samengevat, van: je moet voor een drone show kiezen?


Ja, sowieso: het is uniek. Het is hier in België nog niet vaak gedaan. In China, Amerika is dat...

Bedrijven die willen opvallen gaan voor zoiets. Omdat het uniek is. Het is nog nooit eerder gedaan. Ze kunnen tonen dat ze vooruitstrevend zijn. Hoogtechnologisch.

Maar ook, daarnaast, hebben wij ook nog het punt dat het...

Het is ecologisch. Dus: wij hergebruiken al onze drones. Wij gooien niets weg. Wij gebruiken batterijen. Wij kunnen een batterij hergebruiken. Meerdere keren. Wij stoten geen CO2 uit. Met andere woorden: als je in het plaatje wilt passen, van groen te zijn, past dat perfect.

 

Ook voor de dieren: de luide knallen heb je natuurlijk niet.


Inderdaad: het is dierenvriendelijk. Dat maakt zo goed als geen lawaai. Vanaf je een paar meter weg bent, hoor je er niets van. Maakt het ook wel leuk, omdat je muziek kan synchroniseren erop. Je kan er dus veel meer mee spelen. En je hond thuis, of het paard op stal, moet niet bang zijn, eigenlijk.


Nu, het is en blijft natuurlijk nieuwe technologie. Hoe betrouwbaar is die technologie al?

Want ik las in de krant, ik denk dat het in Brugge was, met nieuwjaar...

Ja, nieuwjaarsvuurwerk dat met drones moest gebeuren, dat uiteindelijk niet is kunnen doorgaan.

Ik weet niet of dat bij jullie was of niet, maar...


Er is daar inderdaad....

Wij spreken dat ook met de klant af. Wat er mogelijk is en niet mogelijk is. In Brugge is het inderdaad zo geweest, dat wij de aftelling hebben gedaan. Dus met veertig drones zijn wij de lucht in gegaan. Wij mochten tot tachtig drones, op dat moment, vliegen. De tweede batch is, jammer genoeg, niet de lucht in kunnen gaan. Dus dat is heel spijtig. Daar is ook wel over gesproken geweest. Compensatie. Ja, het is natuurlijk iets nieuws.

Toen was mist de grote oorzaak. Ja, wij kunnen daar heel weinig aan doen. Op het moment zelf, mochten wij natuurlijk...

Brugge is een speciaal geval geweest, in dit geval. Brugge is een momentopname.

Is: vijf voor twaalf beslis je om de lucht in te gaan. En alles moet klaar staan. Alles moet werken. Alles moet gaan. Als er iets tussen gebeurt, kan je niet meer ingrijpen. Er is niets meer wat je kan doen. Bij een gewone show is dat niet het geval.


Ja, want daar heb je de planning van je avond en kan je, desnoods, een paar minuten schuiven.


Ja, inderdaad, dan schuif je een paar minuten en dan maak je er het beste van.

Nu hadden wij veertig drones, waar we iets kleins mee konden doen. Dan ga je direct met die veertig iets extra gaan doen.

Wij hebben ook shows van veertig drones. Die waren gewoon niet klaar gezet om op die avond te doen.


Ja, ja, tuurlijk. Je zit natuurlijk met de natuurelementen. En daar moet je rekening mee houden. Daar kan je niet omheen. Dat is met andere elementen ook, hé. Kan je ook binnen vliegen?


Wij kunnen ook binnen vliegen. Dat is niet met dezelfde drones. Maar ons bedrijf doet dus zowel outdoor, als indoor shows. De outdoor shows zijn dus zoals ze gekend zijn. De indoor shows zijn wij zelf ook nog wat aan het kijken. Wat er allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld: wij hebben meegedaan aan Belgium's got talent. Met een danser. Dus: één danser, één drone. En dan eigenlijk proberen die drone als danser om te vormen. Dus eigenlijk...

En daar zijn er nog heel veel mogelijkheden. Dat kan effectief tot shows zijn, met een tiental kleine drones die automatisch vliegen. Tot een interactie, zoals wij hadden gedaan. Tot ombouwen van drones, dat ze speciale vormen hebben. Dat ze speciale lichten geven. Er zijn daar nog veel mogelijkheden in. En daar gaan wij zeker nog wel in groeien, ook. Als wij daar aanvragen voor krijgen.


Absoluut, ik vind het ontzettend boeiend, al die drones. Hannes, dank je wel voor je komst naar de studio.


Ja, dank u wel om me te ontvangen.


Graag gedaan.

En u, beste kijker, dank voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties