Biohacking - productiever als eventprofessional

Als eventplanner komen we altijd tijd tekort, staan we voortdurend onder druk en vragen we het uiterste van ons lichaam. Wat als je daar nu met technologie en wetenschap eens slim op zou kunnen inspelen? Dat is net wat biohacking doet. Kevin praat erover met biohacker Johan D'Haeseleer.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Bert Kortrijk
Bert Kortrijk
New|2016-09-21 - 12:31u

Slaap is echt sheel belangrijk voor functioneren. Niet alleen bij eventplannen natuurlijk! Een goede 'hack' is ook het dragen van slaapbrillen. Ik draag nu een tijdje een bril en slaap een stuk beter! Raad het dan ook aan het te proberen.

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Als eventplanner komen we altijd tijd tekort, staan we voortdurend onder druk en vragen we het uiterste van ons lichaam. Wat als je daar nu met technologie en wetenschap eens slim op zou kunnen inspelen? Dat is net wat biohacking doet. Ik praat erover met biohacker Johan D'Haeseleer.

 

Dag Johan, welkom in de studio.

 

Dank je wel.

 

Je bent expert op het vlak van biohacking. Wat is dat precies?

 

Biohacking is een mix tussen kunst, wetenschap en technologie om uw performantie te verbeteren. Dat kan zijn dat je sneller wilt worden, dat je beter wilt worden, dat je meer geconcentreerd wilt worden, dat je gelukkiger wilt worden, dat je wilt afslanken.

 

Een soort doping.

 

Wel, sommige gaan dat beschouwen als doping. Maar dat hangt natuurlijk van het standpunt af. Maar er zijn ook nog heel veel zaken mogelijk, zonder dat je externe middelen gebruikt. Dus wat doe je met dit lijf om beter te worden? In welke omgeving beweeg jij je? Welk voedsel geef je het? Maar ook: welke middelen neem je om beter te worden? En het grote voordeel in de huidige tijd, is dat je veel meer kan meten dan vroeger. Je kunt bijvoorbeeld, als je zegt: ik wil mijn slaap beter maken, kan je gaan testen: heeft koffie nu een effect op mijn slaap of niet? En dat kan je meten omdat er allerlei meettoestellen bestaan, die u toelaten om slaap beter te gaan meten dan vroeger. Zonder dat je dure dagen moet reserveren in een kliniek om te gaan meten.

 

Maar dat betekent dus ook een stukje experimenteren.

 

Ja, absoluut. En dat is soms wel scary, omdat je dan dingen doet buiten uw comfortzone. Maar ook wel leuk omdat je dan verhalen hebt om achteraf te vertellen. Maar het zijn allemaal experimenten. We hebben allemaal een individuele biochemie die niet volledig hetzelfde is. Dus wat voor u kan werken, zal niet noodzakelijk voor mij werken. En dat moet je testen.

 

Wat ik mij dan afvraag: als je zo trucs begint toe te passen, om het maximale eruit te halen, blijft het dan ook altijd gezond?

 

Ja, dat kan je je inderdaad afvragen. Maar is brood eten gezond? Dat weten we ook niet. Dat kan je alleen maar weten, als je ook gaat testen. Als je dertig dagen geen brood eet en je merkt, wanneer je het opnieuw introduceert, dat het niet goed is, heb je het ook gemeten. Ik denk dat er ons allerlei zaken worden wijsgemaakt, die goed zijn of niet goed zijn en experimenteren is natuurlijk een manier voor uzelf om dat uit te vissen; is dat nu waar of niet?

 

En als we dat nu eens heel concreet maken. Want in de evenementensector, dat zijn allemaal mensen die heel druk zijn, heel stressvolle agenda's, heel veel uren in één dag. Hoe zouden wij biohacking kunnen gebruiken om meer performantie te krijgen.

 

Eén van de eerste zaken waarvan ik denk dat het goed zou zijn om meer performant te zijn, is uw slaap gaan hacken. Hoe kan ik de kwaliteit van mijn slaap verbeteren, zodanig dat ik performanter ben. Want meer uren, betekent niet performanter zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om uw slaap te optimaliseren. Gaande van: wat ga ik innemen? Bijvoorbeeld: veel mensen zijn magnesium-deficiënt en hebben niet genoeg magnesium. En dat kunnen we gaan meten aan uw bloedwaarden. En dat is heel eenvoudig dan: 's avonds magnesiumpillen innemen, zodat je meer magnesium in uw lichaam krijgt. Omdat het uw slaap verdiept. Een andere zaak kan ook zijn dat je 's nachts wakker wordt. Dikwijls is dat omdat in uw brein ook nog processen bezig zijn, gedurende uw slaap. Maar die hebben ook energie nodig. Uw brein heeft dus energie nodig 's nachts. En het zou kunnen dat uw bloedspiegel te laag gezakt is, waardoor je zegt: vooraleer ik ga slapen, moet ik zorgen dat ik voldoende energie voor mijn brein heb, om het te laten werken.

 

Om de nacht door te komen.

 

Ja. Ik neem bijvoorbeeld één koffielepel, men noemt dat MCT-oliën, net voordat ik ga slapen. En MCT-olie is een moeilijke naam voor: Medium Chain Triglycerides, welke makkelijk te verteren zijn door uw lichaam en makkelijk in energie worden omgezet in uw brein.

 

Ja, want zwaar eten gaat er weer net voor zorgen dat je minder goed slaapt, heb ik me laten vertellen.

 

Ja, dat is ook zo.

 

Oké, maar betekent dat dan ook dat je met minder slaap kan? In uren?

 

Dat kan je gaan meten. Er is naar het schijnt maar 12% van de mensen die performant kan zijn met zes uur of minder. Dat wil zeggen dat het andere deel minstens zeven uur moet hebben. Maar het is ook zo, meer dan negen is voor de meeste mensen niet goed. Het is dus tussen zeven en negen. Maar we proberen allemaal te beknibbelen op slaap.

 

Uiteraard, want hoe minder slaap, hoe meer dag.

 

Ja, dat klopt. Maar als je minder performant bent in meer uren, op het einde van de rit, ben je minder performant. Het gaat dus niet enkel over meer uren, het gaat ook over dat meer energie hebben, en niet alleen lijfelijk, maar ook in uw hoofd.

 

Zijn er, buiten slaap, nog zaken waarvan je zegt: dat is een interessante om eens mee te experimenteren?

 

Ja, voedsel is ongelooflijk belangrijk. Ik ben nu zelf aan het experimenteren met een ketose dieet. Dat is een dieet met heel veel vet. Met een medium aantal proteïnen, weinig koolhydraten, maar je moet wel koolhydraten hebben. Dat is een vorm van dieet die u meer energie in uw brein geeft. Mijn achtergrond is gestart vanuit: ik wil efficiënter zijn als kenniswerker. Ja, dan is het brein een belangrijke om performant te krijgen. En sommige mensen, men heeft daar een term voor, men noemt dat "brainfog", dat is smog in uw hoofd, dat je dingen niet meer helder ziet. En door uw eten aan te passen, kan je voor zorgen dat je terug helderheid van geest hebt.

 

En wat zijn dan de dingen die je beter wel of niet doet?

 

Gluten zijn zeker slecht. Omdat dat zorgt voor wat men brainfog noemt. Voor processen in uw hoofd die dingen moeten afbreken, dat uw brein in feite niet goed is. Als we naar ons brein kijken, dat is in de loop der jaren geëvolueerd. Eigenlijk moeten we, denk ik, ons brein terug dat voedsel geven wat we in het begin van onze evolutie hadden. Ons brein is niet gemaakt voor het soort werk dat we nu doen. Dan moeten we dat ondersteunen met zaken die we tijdens onze evolutie ook tot ons hebben genomen. Omdat we anders de performantie van dat brein, maar voor een stukje gaan gebruiken. En dat is natuurlijk wel zonde.

 

Dat is inderdaad waar. Je zegt daarstraks: ik experimenteer met dingen. Dat is dan jouw biohacking. Ik kan me voorstellen dat er ook zaken zijn, waarmee je geëxperimenteerd hebt, waarvan je op voorhand dacht: daarover wordt nu zoveel gesproken, dat gaat effectief wel iets doen en waarvan je achteraf zei: niets van gemerkt.

 

Ja, ik heb daarstraks verteld, ik ben aan het experimenteren met nicotine. Daarvan merk ik zelf niet zo heel veel.

 

Met nicotine? In welke zin?

 

Wel, nicotine zou goed zijn voor uw brein. En ik kauw tweemaal per week, een halve 4mg kauwgum van nicotine.

 

Maar je rookt niet?

 

Ik rook niet, helemaal niet. Maar daarvan merk ik zelf nog te weinig voordelen. En dat merken; ik heb daarvoor ook nog geen goede manier om dat te meten. Wat het effect daarvan is. Want biohacking wordt ook gekenmerkt door het meten. Dus je doet een meting voor je het experiment start, je doet jouw experiment en dan meet je opnieuw. En dan kijk je of het progressie geeft of niet. Alleen heb ik voor die nicotine nog geen goed middel gevonden om het te gaan meten.

 

Om te gaan meten of het effectief klopt. In ieder geval ontzettend interessant om eens over na te denken en mee aan de slag te gaan.

 

Ik vind het heel interessant omdat het ongelooflijk veel mogelijkheden geeft, om te zeggen: hoe kan ik mijn performantie verbeteren, wat kan ik nog proberen? En sommige zaken zijn heel gemakkelijk. Zo magnesium innemen, dat kost u geen tijd. Je legt dat klaar waar je gaat slapen; dat kost u echt geen tijd.

 

Maar het is zoals je zegt: op het moment dat je in je bloed hebt vastgesteld dat er effectief een tekort is, kan je het gaan nemen en je kan achteraf ook gaan kijken of dat iets rechtzet of niet.

 

Ja, absoluut.

 

Oké, ik vind het ontzettend boeiend, Johan. Dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Graag gedaan.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties