Voorkom dresscode blunders op een event

Hoe zit dat nu eigenlijk met al die fancy dresscodes op uitnodigingen voor evenementen waar niemand aan uit kan? Stylist Matthieu Allaert ontwart het kluwen en vertelt wat je wel en niet kan dragen.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Hoe zit dat nu eigenlijk met al die fancy dresscodes op uitnodigingen voor evenementen waar niemand aan uit kan? Stylist Matthieu Allaert ontwart het kluwen en vertelt wat je wel en niet kan dragen.

 

Dag Matthieu, welkom in de studio.  

 

Dank je wel Kevin, voor de invitatie. We gaan het vandaag hebben over dresscodes. Op heel wat uitnodigingen zie je tegenwoordig heel vreemde dingen staan zoals: smart-casual, casual-chique. 

 

Hoe weet je nog wat je aan moet doen?  

 

Het is vooral heel belangrijk dat je, als je een uitnodiging verstuurt met een dresscode, dat je daar heel duidelijk in bent. Zoals je zegt: casual-chique, smart-casual... Eigenlijk zijn dat geen dresscodes die bestaan. Die zijn zelf uitgevonden om de dresscode iets meer fancy te maken. En dat is niet zo duidelijk. Neem de traditionele dresscodes zoals 'black tie', 'cocktail', 'casual', 'stadskleding'... Dat is al iets duidelijker. Er is ook veel informatie over te vinden wat je juist moet aandoen. 

 

Zodat mensen effectief weten wat ze moeten verwachten? 

 

Ja, want je maakt eigenlijk de drempel net iets groter om er iets moeilijker van te maken. 

 

Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen 'black tie' of 'cocktail' nog altijd verwarrend is. Kan je eens even toelichten waar die dresscodes precies voor staan? 

 

Een black tie wordt meestal voor een avondgelegenheid of een avondfeest of een trouwfeest gebruikt. Een black tie bestaat voor de man eigenlijk uit een kostuum of een smoking. Meestal gaat een black tie naar een smoking met een wit hemd, een strikje of een das. Voor een dame is dat een iets langer kleedje. Het liefst ook zwart of in een donkere kleur. 

 

Maar wel in een donkere kleur ook?  

 

Wel in een donkere kleur, ja. Als je eerder naar cocktail dan bijvoorbeeld gaat, wat ook veel vermeld wordt op een avondfeest of een trouwfeest. Dat is wel iets frivoler. Voor een vrouw is dat: dan mag ze echt gaan uitpakken met haar kleedje, dan mag ze echt iets modieus uit de kast gaan halen. Voor een man is dat natuurlijk dan weer een kostuum of een pak. Het liefst ook weer in een neutrale kleur. 

 

Casual? 

 

Casual wordt heel vaak met stadskleding verward. Als je heel vaak als dresscode 'casual' zet, wil je eigenlijk zeggen dat de mensen vrij zijn om aan te doen wat ze willen. Dat er eigenlijk niets opgelegd wordt. 

 

Ook een bermudashort? 

 

Afhankelijk van het feestje waar je naartoe gaat kan een bermudashort ook toegelaten zijn. 

 

Oké, en dan één die heel vaak ook nog wel wordt gezet op uitnodigingen, maar die ik zelf ook nog wel eens verwarrend vind, is 'stadskleding' of 'tenue de ville'. 

 

Zoals ik net zei: casual en stadskleding wordens eigenlijk heel vaak verward. Eigenlijk stadskleding, van nu het tenue de ville van vroeger, is eigenlijk iets formelere kleding voor overdag. Dus dat betekent voor de man meestal een geklede of een katoenen broek, met een fris hemd en een blazer daarover, dat is het minimum voor een man. Voor een dame betekent dat toch een vrouwelijk kostuum of een iets langer kleedje. Geen kort kleedje. 

 

Maar je zegt: het minimum. Als je op zo'n moment een smoking aantrekt, ben je dan overdressed? Of mag dat nog steeds?  

 

Je moet een beetje kijken ook naar welke gelegenheid. Is dat een trouwfeest waar er staat: stadskleding? Dan zal een smoking niet underdressed zijn. Als daar stadskleding staat voor een avondje weggaan, dan zou ik geen smoking aantrekken. 

 

Oké, wat je heel vaak ook op uitnodigingen ziet staan en dat is ook tegenwoordig mode: a touch of pink, a touch of red. Ben jij daar fan van? 

 

Ik zie heel veel mensen in de winkel ook langskomen die vrij verward zijn. Voor een vrouw is dat geen probleem. Je vind wel een kleedje of een hemdje waar alle kleuren in zitten. Voor een man daarentegen bijvoorbeeld zie je vaak dat a touch of purple, a touch of pink... Je kan het zelfs ook niet bedenken of ze zetten het op de uitnodiging. Daar is het probleem voor een man: ga maar eens die specifieke kleuren vinden. Meestal raad ik dan ook aan om in een stoffenwinkel te gaan kijken, en een leuke pochette in de kleur te maken of soms de kousen of zo aan te passen, maar ik vind een 'touch of' soms zeer gevaarlijk omdat dat meer een drempel kan zijn voor sommige mannen om niét naar een evenement te gaan dan wel. 

 

Is dat echt een showstopper? Dat mensen daardoor thuisblijven.  

 

Sommige mensen zien kleuren en kleding toch nog als een grens, als limiet die ze niet willen overschrijden. 

 

Stel je hebt een dresscode en je weet wat je aan moet doen, dan moet je nog altijd gaan kiezen: wat ga ik aantrekken. Bijvoorbeeld ook als je moet gaan spreken op een evenement of iets anders doen. Wat trek je dan precies aan?  

 

Als je naar een evenement moet gaan en er is géén dresscode opgelegd, raad ik altijd meestal aan van: kijk even naar welk publiek je moet gaan. Ga je spreken voor een directie? Ga je naar een netwerkevenement? Ga je weg met een groepje vrienden? Het belangrijkste is dat je ook kleding aandoet waarin je je goed voelt. Als je voor een groep gaat spreken of voor een groep mensen gaat spreken, adviseer ik altijd: neem iets waar je je gemakkelijk in voelt, kleuren waar je je comfortabel in voelt. Er zijn mensen, bijvoorbeeld kleurconsulenten of stylisten, of zelfs de verkoper of verkoopster in je winkel, die je kunnen helpen met de juiste kleurkeuze. 

 

Want wat is dan de juiste kleurkeuze? 

 

De juiste kleurkeuze verschilt vaak van persoon tot persoon. Sommige stylisten raden een bepaalde kleur aan, bijvoorbeeld: rood. Maar als je je daar totaal niet makkelijk bij voelt, omdat rood ook een agressieve kleur is, doe dat dan niet, neem een kleur waar je je gemakkelijk in voelt. 

 

Maar ik hoor je zeggen: agressieve kleuren. Dus dat wil ook zeggen dat je daar rekening mee houdt, afhankelijk van welke boodschap je wil overbrengen bijvoorbeeld. 

 

Ja, stel dat je weer voor de directie moet gaan praten en je doet een rood hemd aan, Zal dat redelijk prominent aanwezig zijn, maar je moet je daar makkelijk bij voelen. En denk er ook aan: pasvorm is heel belangrijk. Ik zie heel veel mensen op een evenement verschijnen met een kostuum van vijf jaar geleden uit de kast, die in perfecte staat is maar waarbij de pasvorm totaal out of date is. 

 

Maar je bedoelt dan niet meer modieus of dat hij niet meer past? 

 

Nee, als hij niet meer modieus is of niet meer past voor die persoon; dat is not done. Je neemt dan beter een blazer met een leuk hemd en een chino. Dat zal er 9 van de 10 kansen modieuzer uit gaan zien dan een kostuum van 5 jaar geleden.  

 

En als je toch twijfelt?  

 

Als je twijfelt, zou ik gewoon advies vragen. Er zijn verkopers, kleurconsulenten, die er zijn voor je om advies over kleuren, pasvormen en stijlen te geven. Die mensen kennen hun vak en die kunnen je helpen met de juiste keuze van kleding. 

 

Oké Matthieu, dankjewel voor al deze tips.  

 

Graag gedaan. 

 

En u, beste kijker: bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Advertenties