KonseptS Events
Hoe moeilijk kan het zijn om even te luisteren?
KonseptS Events|
22 juni 2020

Beste mevrouw Wilmès


Onze sector was donderdag 18 juni de hele dag in het nieuws met de actie aan Brussels Expo. Prachtig opgezet, professioneel zoals we zijn, met vakkennis alom. Ik ben fier op onze vakvereniging ACC Belgium en de hele Confederatie Events! Ik ben vooral ook dankbaar dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan het zoeken naar antwoorden, het blijven proberen in de kijker te lopen in de hoop dat we gezien worden, het kloppen op elke kabinetsdeur, het opstellen en vervolgens bijstellen van de Eventmatrix tool en nog zoveel meer. Al weken aan een stuk proberen we met hand en tand uit te leggen wie we zijn en wat we doen! Het woord evenementen nekt ons al dusdanig.


U gaat enkel uit van massa-evenementen! U en uw team en alle andere beleidsmakers die het niet willen horen of zien: hoe moeilijk kan het zijn om even aandachtig te zijn en te luisteren. Het gaat niet alleen om concerten en festivals.

We hebben het over corporate events, eigenlijk heeft onze sector ook een "naam" die op internationale schaal wel veel betekent: De M.I.C.E industrie (meetings, incentives, conferences, exhibitions & events), maar ik vrees dat deze term U alleen nog maar meer zou verwarren.


We spreken over productlanceringen, familiedagen, personeelsfeesten, jubileums, teambuildings, incentives, beurzen, congressen, netwerkevents, klantenfeesten, seminaries, boardmeetings, persconferenties,…


Beste politiekers, we hebben het over de evenementen waar jullie ons, evenementenbureaus, jaarlijks en zeker om de 4 jaar bij verkiezingen, tegen elkaar laten pitchen. Waar jullie voor allerlei nationale en internationale congressen tenders uitschrijven op zoek naar professionele eventkantoren om dat soort zaken op poten te zetten.


Om jullie verkiezingsshows te ondersteunen. Events van bedrijven waar jullie als spreker worden uitgenodigd, events waar jullie linten doorknippen en trots mee de verhalen ondersteunen over economische vooruitgang of staaltjes van ondernemerschap.


Wij zoeken de gepaste locaties, zorgen voor techniek, draaiboeken, eten en drinken, meubilair, aankleding, hostessen, veiligheids, techniek, vertalers/tolken, toiletdames, security, moderatoren, entertainment, muziek, dj's, vervoer, verzekeringen, decoratie, bloemen,… We regisseren shows, visualiseren jullie PowerPoint, redden vaak last minute bepaalde prominenten van afgang, en ga zo maar door. Hoe vaak namen jullie na het speechen bloemen in ontvangst van een plaatselijke zelfstandige en genoten jullie dagenlang in huis van dat prachtige boeket. Ik durf zelfs wedden dat sommige boeketten met een grote glimlach werden doorgegeven aan vrouw of moeder. Zelfs zij hebben onrechtstreeks genoten van een onderdeel van iets dat wij regelen.


Dat is de fameuze ketting, want elk ‘evenement’ zorgt voor tewerkstelling van minstens 8 en gemiddeld 20 toeleveranciers.

Maar goed, als de term evenementen zo mis geïnterpreteerd wordt dan doen we het vanaf nu anders.

Een huwelijk of uitvaart melden we aan als betoging, een teambuilding als restaurantuitje, het personeelsfeest is een pop-up zomerbar, een productvoorstelling wordt een culturele activiteit, een personeelsmeeting is een ceremonie en een informatief congres is een persconferentie.


De actie vandaag aan Brussels Expo was nodig, was goed bedacht, sereen en viel duidelijk op. De enige reactie die u, mevrouw Wilmes kon geven is dat er niets zou veranderen. Hoe kan u in godsnaam iets niet willen veranderen wat van bij het begin nooit duidelijk was? Er nog even op de radio aan toevoegen dat kermissen wel mogen was er voor mij teveel aan. De jaarlijkse familiedag van mijn grootste klant op jaarbasis organiseert morgen ook een foor! Een thematische kermis dit jaar trouwens: CIRCUS. We zoeken nog figuranten!


1.5 meter borrelen dit weekend met jullie gezichten al glimlachend in de krant. Onze bevolking een zomer met rust wensen, omdat ze die wel verdienen. Een slag in ons gezicht. Pijnlijk, zeer pijnlijk. Over Elsene nog maar te zwijgen.

Knokken, vallen en opstaan. Dat wordt van ondernemers als vanzelfsprekend verwacht. Het hoort erbij. Ethiek en eerlijkheid tout court... waarden die ik zo hard uitdraag. Er wordt met ons geduld en begrip gespeeld, van hier naar daar gesleurd, zo oneerlijk, zo onrechtvaardig.


Ondernemers tegen Corona, mooie woorden, mooie beelden. Binnenkort verdwenen.

Hoe moet het nu verder?


Sophie Naze

Een "ik geef nooit op" ondernemer

Maar genoeg is genoeg


Foto: Nicolas Herbots

Like Reageer
Kevin Van der Straeten
Leader |eventplanner.net | 25 juni 2020

Mooi verwoord Sophie. Dank om te delen met onze community!